Consells dels especialistes
- Quina és la durada ideal de la lactància materna?
Actualment no hi ha dubte entre els professionals que vetllen per la salut infantil que la llet materna és l'aliment idoni i més adequat per satisfer les necessitats nutricionals i propiciar el desenvolupament físic i neurològic òptim dels lactants.
Les mares humanes produeixen la llet adequada per a l'alimentació dels lactants de la seva espècie, com també ho fan les mares d'altres espècies mamífers per als seus; la composició de la llet materna és diferent en cada una d'elles.
Les pressions socials i comercials, sumades a les poques facilitats que la legislació laboral aporta al manteniment de la lactància materna, són algunes de les causes que la fan fracassar. Però amb tota seguretat, la principal causa de fracàs en la lactància materna és la poca o inadequada informació sobre la lactància que reben algunes mares, el desconeixement sobre les seves tècniques i dels mecanismes que influeixen en la major o menor producció de llet per part de la mare i la falta de solució als problemes que puguin sorgir.
La llet materna, com aliment exclusiu, aporta, com a mínim fins als sis mesos de vida, tots els nutrients necessaris i pot ser l'únic aliment que rebi el lactant, atesa la seva composició idònia en relació a la quantitat i qualitat de les seves proteïnes, a la presència d'hidrats de carboni i altres productes que intervenen en una millor resposta immunològica davant d'infeccions; i en relació a la presència d'àcids grassos essencials i altres nutrients que intervenen, entre altres processos, en el desenvolupament de les funcions cerebrals.
És cert que en els lactants amb alimentació materna exclusiva es poden presentar dèficits de vitamina D i ferro, sobretot en lactants de pes baix en néixer. És per això que s'aconsella administrar suplements de vitamina D als lactants amb lactància materna exclusiva i també ferro en el cas dels prematurs. Tot i això, aquests dèficits no són arguments suficients per desaconsellar la lactància materna exclusiva.
Ocasionalment, en els casos de mares que prenen medicació, es requereix la supressió total o temporal de la lactància, però la decisió de continuar o no amb ella s'ha de prendre apartir de la valoració de cada cas de manera individual i informar el pediatra de la medicació que ha de prendre.
L'alimentació del lactant exclusivament de llet materna que va més enllà dels sis-nou mesos també requereix la valoració particular de cada cas per part del pediatra amb la finalitat d'evitar dèficits en alguns nutrients i aconseguir un desenvolupament òptim del lactant.
La llet materna pot seguir aportant nutrients i elements essencials més enllà del primer any de vida, i és aconsellable mantenir-la, tot i que sigui de forma parcial, el major temps possible.
Més enllà dels factors nutricionals, la lactància materna crea un vincle entre mare i fill que és únic i irrepetible, i convé crear l'entorn adequat perquè aquesta sigui una experiència sempre positiva.
En els casos en què, per factors personals, materns, del lactant, per adopció o problemes sociolaborals insalvables no es pugui portar a terme la lactància materna, s'ha d'evitar caure en sentiments de frustració i de culpabilitat per part de la mare.
Dr. Jordi Sapena Grau – Unitat de Pediatria de Centro Médico Teknon
- Xumet: com i quan s'ha de treure?
El reflex de succió es troba present en el fetus ja, dins del pit matern, i persisteix fins aproximadament als dos o tres anys de vida. Durant el primer any aquest reflex està relacionat íntimament amb la nutrició i és bàsic per alimentar el bebè durant els primers mesos. En el període fetal i durant els primers anys de vida la succió també compleix una funció d'autoregulació, de plaer i de tranquil•litat davant de les dificultats o sensacions no agradables. Així doncs, el bebè buscarà qualsevol objecte per complir aquesta funció: alguns utilitzen un o més dit, altres, el xumet, i altres objectes com ninots o, fins i tot, llençols o altres objectes tèxtils per xuclar.
La prolongació de l'ús del xumet més enllà dels dos anys pot comportar en molts nens alteracions dentals, principalment en l'oclusió del maxil•lar superior, i pot produir l'anomenada "mossegada oberta", que, a banda dels problemes ortodòntics associats, pot implicar una tendència en avançar la llengua i que aquesta perdi tonicitat, afectar la respiració bucal i associar-se a algunes dificultats posteriors en la parla, derivades de l'anomenada "deglució atípica".
Alguns estudis han associat, també, l'ús continu del xumet durant tot el dia a un augment en el nombre d'episodis d'otitis en nens predisposats.
L'ús del dit com a alternativa al xumet, a partir de l'any de vida, s'associa gairebé inexorablement a alteracions dentals i del paladar i afegeix un altre problema: que l'hàbit del xumet es pot treure i desapareix però el dit no es pot fer desaparèixer.
Però, com es pot treure el xumet?
No existeixen fórmules infalibles ni d'aplicació universal. És un hàbit vinculat només a connotacions de satisfacció personal i no a l'alimentació després dels dos anys, edat que permet que la negociació verbal amb el nen sigui positiva, però quan arriba el moment de treure'l, la seva resposta acostuma a ser de decepció i oposició i es resisteixen a perdre el seu preuat objecte, per la qual cosa, generalment, a la pràctica la situació es fa innegociable en la majoria de nens.
Algunes accions ens poden ajudar a fer aquest moment més fàcil. És aconsellable que a partir del primer any de vida només s'utilitzi el xumet en situacions i moments concrets i no durant tot el dia ni cada cop que el nen plora. A partir de l'any o any i mig és aconsellable utilitzar-lo ocasionalment durant el dia i reservar-lo per al moment de conciliar la son i situacions especials.
Quan arribi el dia marcat, i després d'haver informat el nen amb anterioritat, es farà desaparèixer. Un bon sistema seria utilitzar un personatge fantàstic (Pare Noel, els Reis Mags, etc.) com a artífex de la desaparició i a qui no li podrà reclamar personalment. Mai s'ha de tornar enrere i tornar-li un cop presa la decisió, perquè el nen sabrà que el seu final no és definitiu i que després encara serà més difícil retirar-lo.
Les substàncies amargants, el tall progressiu del xumet i altres moltes i enginyoses peripècies de la saviesa popular també poden funcionar ocasionalment.
La resposta del nen davant la desaparició, tot i que sigui anunciada, acostuma a ser la de reivindicar el seu retorn. Tenir paciència dos o tres dies acostuma a ser suficient per superar aquest moment.
Dr. Jordi Sapena Grau –Unitat de Pediatria de Centro Médico Teknon
- Espasmes del plor
Què són els espasmes de plor?
Els anomenats "espasmes del plor" o "espasmes del sanglot" són quadres que es presenten en alguns nens de forma esporàdica o recurrent i que es desencadenen davant de circumstàncies que produeixen plor (un espant, una situació inesperada, un dolor sobtat o, fins i tot, la contradicció o negació per part dels pares). Van precedits d'una espiració allargada i s'associen amb una apnea (falta de respiració) que s'acompanya de pal•lidesa cutània o cianosi. Ocasionalment poden produir hipotonia o pèrdua del coneixement transitori. Aquests episodis són involuntaris i poden passar en nens sans.
Tot i que el quadre sembli aparatós, l'organisme té mecanismes de protecció i la respiració es reprèn de manera espontània al cap d'uns segons (habitualment en menys d'1 minut) sense necessitat de portar a terme cap altre tipus de maniobra. El nen es recupera completament en uns instants, tot i que els pares triguen una mica més en recuperar-se de la situació viscuda.
Aquests espasmes passen aproximadament en un 5% dels nens sans i habitualment no acostumen a aparèixer abans dels 15-18 mesos ni després dels 7 anys d'edat.
Estos espasmos ocurren en aproximadamente un 5% de los niños sanos y habitualmente no suelen aparecer antes de los 15-18 meses ni después de los 7 años de edad.
Dr. Jordi Sapena Grau - Unitat de Pediatria de Centro Médico Teknon
- Per què es produeixen els espasmes del plor?
La causa dels espasmes no es coneix amb certesa. Existeix una predisposició personal lligada a la immaduresa emocional i és probable que la causa siguin alteracions funcionals de les àrees involucrades en el control respiratori.
En un gran nombre de casos s'ha trobat una relació entre la ferropènia (dèficit de ferro) i els espasmes del plor recurrent. Els nens que presenten aquest cas milloren després de l'administració de preparats de ferro.
- Poden tenir alguna conseqüència per al nen?
Els espasmes no produeixen cap dany immediat ni tardà al nen. Tampoc tenen cap tipus de relació amb el síndrome de la mort sobtada del lactant.
- Què s'ha de fer davant d'un espasme del sanglot?
El més important és mantenir la calma. S'ha de recordar que, tot i que ho sembli, la vida del nen no corre perill.
Els espasmes tenen una naturalesa benigna i es resolen sense complicacions en uns segons, per la qual cosa no s'haurà de portar a terme cap maniobra de reanimació que podria provocar, per si sola, un risc major de lesions. S'han d'evitar les sacsejades o altres maniobres violentes perquè podrien comportar lesions. Bufar una o diverses vegades de forma seca i intensa sobre la cara del nen ajuda a revertir la situació ràpidament en la majoria de casos.
Si els espasmes es produeixen de forma recurrent, és convenient consultar amb el pediatra per tal que realitzi un diagnòstic clínic correcte i una anàlisi que inclogui un perfil del metabolisme fèrric.
Un diagnòstic clínic correcte i aconsellar correctament els pares evitarà que el nen s'hagi de sotmetre a múltiples proves complementàries i evitar el peregrinatge per diversos especialistes.
- Rabietes: Com s'ha d'actuar?
Què és una rabieta?
La rabieta és una forma habitual a través de la qual alguns nens petits expressen davant dels seus pares una empipada davant una situació de frustració, una contradicció o la negació a l'obtenció d'un objecte o objectiu desitjat. Les rabietes són més freqüents entre el primer i el tercer any de vida i normalment es produeixen en l'entorn familiar.
La rabieta és essencialment una "actuació teatral" per mostrar enuig i perfectament argumentada per aconseguir una finalitat determinada: un objecte (una llaminadura, una joguina, etc.) o un objectiu (no anar al llit, anar al llit dels pares, no menjar un aliment concret o menjar-ne un en concret, sortir al carrer, no quedar-se amb la cangur o amb un familiar, etc.) i es desencadena davant la negació dels pares a atorgar-ho. Aquesta actuació és comuna en tots els nens (biològics o adoptats), en totes les cultures i també ho és la forma de representar-la, així com la seqüència de les diferents actuacions.
La rabieta comença normalment amb el plor incontrolat. El nen es mostra aparentment desconsolat i si així no aconsegueix l'objectiu desitjat, el nen es tirarà a terra i el següent pas serà colpejar el cap contra aquest, es pegarà amb les mans a la cara, es mossegarà les mans, etc., sempre davant dels pares per tal que aquests "pateixin" i així pugui obtenir una resposta immediata per part d'ells. El nen gran pot utilitzar el vòmit com element pertorbador, gairebé infalible per la consecució del seu objectiu. Tot i que pugui semblar de forma contrària, el nen no es lesionarà en colpejar-se, i si ho fa, amb tota seguretat, ja no repetirà aquesta situació novament.
Ràpidament aprendrà que si hi ha espectadors en aquesta actuació, aquesta és més efectiva i l'objectiu serà assumit amb més rapidesa. D'aquí la tendència a efectuar les rabietes en llocs públics i en moments crítics: la caixa del supermercat, en uns grans magatzems, en una festa familiar o enmig del carrer, etc. Aquests seran normalment els fòrums idonis per a la seva representació.
S'ha de tenir en compte que el cansament i la falta de son afavoreixen ocasionalment l'aparició de rabietes.
Les rabietes contínues poden arribar a condicionar la relació harmònica entre els pares i el fill. Alguns pares, fins i tot, han renunciat a sortir amb els seus fills per llocs públics per no haver sabut controlar a temps aquestes reaccions.
- Com s'ha d'actuar davant de rabietes?
La tendència inicial de la majoria dels pares és intentar negociar amb el nen i fer-li entendre que aquesta no és la manera de demanar les coses. Habitualment aquest diàleg, tot i que s'ha de portar a terme, és improductiu. El nen no vol negociar, vol aconseguir el seu objecte o objectiu sigui com sigui, per tant no atendrà, per general, les seves argumentacions. Un cop aconseguit l'objecte o l'objectiu desitjat, la rabieta cedirà gairebé instantàniament.
S'ha d'educar els nens en la tolerància a la frustració i en el control positiu de les seves emocions, ja que si no es fa pot condicionar que alguns nens tinguin problemes de conducta de grans. La poca tolerància a la frustració en nens predisposats amaga molts problemes d'ansietat i depressió infantil.
Quan es pregunta als pares si el nen fa rabietes a l'escola bressol o al parvulari (punt que la majoria de pares ja han preguntat i han comprovat), sorprenentment la resposta és que en aquest entorn no en fan o segurament ho van fer un cop, però com que no va aconseguir el seu objectiu, ja no ho ha tornat a repetir.
Aquí hi ha la clau perquè el nen deixi de fer rabietes. Si amb elles i utilitzant aquest "idioma" per interactuar amb els pares compleix el seu objectiu de forma ràpida, tot i que sigui de forma intermitent, les perpetuarà. Si mai ho aconsegueix, deixarà de fer-les en un termini curt de temps. Per tant, "ignorar" aquesta actuació, fent-li veure que s'expressa en un "idioma" que no s'entén, porta al cap de pocs dies a la seva desesperació. Marxar del lloc on són perquè vegi que no el poden escoltar pot ajudar. En llocs públics, apartar-lo de la visió d'espectadors pot fer acabar la rabieta.
Si les rabietes són agressives o destructives (llençar objectes, trencar joguines o efectuar agressions als pares o a ell mateix), s'ha de portar el nen a un altre entorn o habituació durant uns minuts i fer-li entendre que quan es calmi, tornarà a l'entorn anterior. La rabieta, tal com hem comentat, és una actuació perfectament argumentada. Si es deixa sol el nen o se l'aïlla d'aquesta situació, perd el seu objectiu principal, que és fer xantatge als pares per aconseguir l'objectiu.
En lloc públics no s'ha de deixar portar pel "què pensaran" o els comentaris d'altres persones, fet que passa normalment amb els pares primerencs. Qui ha tingut fills, segur que en alguna ocasió ha viscut una situació similar i qui no els té, no posseeix els elements per valorar aquest tipus de situacions.
Les repressions normalment no aconsegueixen efectes satisfactoris. Veure els pares enfadats, nerviosos o descontrolats el nen ho interpreta com un càstig cap a ells per no haver-li donat el que desitjava. Així mateix, quan sigui gran serà difícil d'educar-lo en el control dels seus impulsos si ha vist constantment que els seus pares no eren capaços de controlar-los. S'ha de mantenir la calma, això sempre és un bon exemple per a ells.
Per controlar-les, el nen ha d'assumir que les rabietes no donen mai cap resultat, i que no faran canviar d'opinió als pares. No s'ha de cedir a les seves demanades, així interpretarà que en aquest idioma no l'entenen i buscarà altres alternatives menys conflictives per aconseguir els seus objectius, fins arribar, poc a poc, amb l'edat, a comprendre que la negociació i la sol•licitud per altres medis sí que permeten l'efecte desitjat.
Cap als 3 anys d'edat el nen ha de ser capaç d'expressar els seus sentiments d'empipament o frustració mitjançat el llenguatge. Ha d'aprendre que l'empipament és una emoció normal, però que s'ha de saber controlar i expressar de forma adequada. És important, arribat aquest punt, que trobin en els pares uns interlocutors accessibles i bolcats en el diàleg.
Si no es posa fi a les rabietes a temps, aquestes es van allargant donant lloc a situacions amb nens de tres i quatre anys o, fins i tot, més grans que posen a prova els seus pares en qualsevol lloc on hi hagi espectadors.
La persistència de rabietes més enllà dels tres anys, la presència de rabietes en el medi escolar o l'associació amb altres problemes de conducta, han de fer pensar en l'existència d'un element pertorbador aliè al motiu habitual pel qual la majoria de nens les fan. En aquest cas pot ser recomanable buscar el suport d'un professional adquat.
- Antibiòtics: consells per a un bon ús
Què son els anitbiòtics?
Els antibiòtics són medicaments de gran valor que s’utilitzen per tractar les infeccions produïdes per un tipus de microorganismes: les bactèries.
Ús adequat dels antibiòtics
No totes les infeccions estan causades per bactèries, moltes d’elles són causades per virus i en aquestes infeccions els antibiòtics no són efectius. Aquest és el cas dels constipats comuns i les grips no complicades.
La prescripció d’antibiòtics és responsabilitat del metge i ha de ser aquest qui els recepti. No s’ha d’administrar mai cap antibiòtic pel seu compte ni aconsellar a una altra persona la seva administració. Els antibiòtics s’han de prendre a partir de les dosis prescrites i durant el temps indicat.
Les dosis indicades pel Pediatra poden variar d’un nen a un altre en funció del seu pes i del procés que s’ha de tractar, per tant, no sempre poden coincidir les dosis prescrites amb les dosis mitjanes indicades per edat en el prospecte del medicament. Davant de qualsevol dubte han de parlar amb el seu Pediatra.
L’ús indiscriminat d’antibiòtics, l’automedicació i l’incompliment del tractament pel que fa a la durada i a les dosis prescrites pel metge poden suposar l’aparició de resistències bacterianes amb el pas del temps i, per tant, una disminució progressiva de la seva efectivitat.
Tots som responsables que els antibiòtics siguin sent una gran arma terapèutica durant molts anys.
Els antibiòtics, com tots els medicaments, no estan exempts d’efectes secundaris, contraindicacions, incompatibilitats amb altres medicaments i reaccions al•lèrgiques.
En el cas que aparegui algun efecte secundari o una reacció al•lèrgica atribuïble a l’antibiòtic s’han de posar en contacte immediatament amb el seu pediatra.
Unitat de Pediatria de Centro Médico Teknon
- Meningitis
Què és la meningitis?
En una societat en la qual podem parlar amb qualsevol persona, a qualsevol part del món, només posant la mà a la butxaca i connectant el nostre telèfon mòbil, no ens deixa de sorprendre la notícia propera de la mort d'un nen per una malaltia infecciosa com la meningitis.
Sense haver-la pogut eradicar, per desgràcia, la incidència d'aquesta temible malaltia ha disminuït considerablement en el nostre entorn els últims anys, en part perquè disposem de més informació i, sobretot, per la introducció de vacunes actives davant d'algunes bactèries causants de meningitis.
- Com es produeix?
La meningitis és una malaltia infecciosa, contagiosa que afecta totes les edats, tot i que amb més incidència l'infantil.
Es produeix per la inflamació de les meninges a causa de l'acció de virus o bactèries. Les meninges són les membranes que en forma de bossa envolten el cervell i la medul•la espinal.
- Com es contagia?
El contagi es produeix bàsicament per la saliva i les microgotes que s'expulsen en parlar, tossir o esternudar, però no es contagia normalment per objectes. Les comunitats com escoles bressols, escoles, quarters, etc. és on es pot propagar amb major facilitat. La seva màxima incidència es produeix a la primavera i tardor.
- Totres les meningitis són iguals?
Existeixen bàsicament dos grans grups de meningitis: les produïdes per virus, que habitualment tenen un curs benigne, no requereixen tractament antibiòtic i excepcionalment deixen seqüeles; i les produïdes per bactèries que són més greus, requereixen tractament mèdic precoç i poden deixar seqüeles i, fins i tot, produir la mort.
Una varietat en la seva forma clínica de presentació són les anomenades sepsis fulminants, on a part de la inflamació de les meninges, es produeix una invasió sanguínia per part de la bactèria causant i produeix una catàstrofe orgànica que pot causar la mort per la rapidesa i agressivitats en la instauració dels símptomes. Existeixen múltiples virus causants de meningitis i moltes bactèries. En el nostre entorn, per ordre de freqüència, estan implicades les següents bactèries:
- Meningococ tipus B
- Meningococ tipus C
- Pneumococ
- Haemphilus influenzia tipus B
- Quins són els símptomes?
Per una part, els comuns a altres malalties infeccioses com la febre i l'afectació de l'estat general i, per l'altra, els símptomes dependents de l'afectació de les meninges com els vòmits, la cefalea intensa i la rigidesa de nuca (no tant el dolor de nuca com la incapacitat de flexionar-la, com per exemple, la incapacitat del nen de doblegar el cap per "mirar-se el melic", tocar amb la barbeta la part superior del tòrax o la dificultat per seure sense flexionar les cames).
- Quin tractament té?
Les meningitis víriques no requereixen cap tractament especial perquè són autolimitades i de curs benigne. Només necessiten atenció hospitalària per evitar deshidratacions en el cas de vòmits intensos o per alleugerar la cefalea.
Les meningitis bacterianes requereixen atenció hospitalària urgent amb la finalitat d'instaurar tractament antibiòtic i antiinflamatori precoç i evitar l'aparició de sepsi o afectació multiorgànica.
- Com es pot prevenir?
La vacunació massiva de la nostra població infantil contra el Haemophilus tipus B, el meningococ tipus C i el Pneumococ, han fet pràcticament desaparèixer aquests tipus de meningitis en el nostre entorn. Per desgràcia no existeix encara cap vacuna contra el Meningococ tipus B, per la qual cosa aquesta segueix sent la primera causa de meningitis bacteriana en el nostre medi.
Una altra via d'intervenció és l'administració d'una profilaxi amb antibiòtic (normalment Rifampicina) als possibles contactes quan s'ha detectat un cas per tal d'evitar la propagació a través de portadors sans faringes. Aquesta profilaxi és molt efectiva en el cas dels Meningococs i del Haemophilus, i poc efectiva en el Pneumococ. No és necessària utilitzar-la en casos de meningitis causades per virus.
- Tipus de meningitis més freqüents
- Polls, els companys inseparables
Els polls, aquests companys inseparables
Els polls han estat inseparables dels homes des del principi dels temps. Les infestacions de polls s'han conegut des de l'antiguitat. Les restes de llémenes més antigues trobades daten del 6.900-6.300 aC en el desert de Judea.
Els rastres de llémenes de polls s'han trobat en mòmies egípcies i en la resta de persones que van morir durant l'erupció del Vesuvi l'any 79 dC. La tradició explica que gent famosa, com Hèrodes el gran, el dictador Sila, l'emperador d'Alemanya Arnulf i Felip II d'Espanya, patien pediculosis cròniques. Tot i que no existeixen treballs que ho documentin, existeix una generalitzada sensació que aquesta parasitosi ha augmentat en els últims anys, tot i que els professionals de la pediatria sabem que on hi ha nens, sempre hi ha polls.
Cada any hi ha més de 10 milions de nens a tot el món afectats per pediculosi. Aproximadament entre el 15 i 20% dels nens en edat escolar pateix o ha patit pediculosis, i és més freqüent entre els 3 i 11 anys, en nenes que en nens i infreqüent en la raça negra.
La seva prevalença, per contra del que es creu, no està lligada a la falta d'higiene i sí a la persistència de contactes aparentment sans entre companys i familiars. Succeeix en tots els estaments socioeconòmics.
Els polls són espècies dependents, existeix un tipus de poll per a cada mamífer. El pH de cada cabell explica, en part, la major sensibilitat a la infestació per part d'alguns individus.
- Quins tipus de poll existeixen?
Existeixen tres tipus de poll que afecten l'home: el del cap, el del cos i el del pubis. Tots ells són semblants però diferents.
El poll humà del cap és el causant de la picor i la irritació cutània en les persones infestades, però no és transmissor de malalties com els polls del col o del pubis, que sí que poden ser vehicles de malalties.
El poll del cap és un insecte d'entre 1 i 3 mil•límetres de color grisós que corre però no salta ni vola com es creu. El seu hàbitat és el cabell del cap i no es pot reproduir fora d'aquest. La femella pot pondre fins a dos-cents ous o "llémenes", fecundats o no, a la base del cabell, on queden fortament adherits. La seva distància de la base del cabell pot indicar el temps que fa que aquestes llémenes es van pondre (1cm= 1mes) i quant de temps fa que l'individu està parasitat.
Les llémenes, després d'una setmana o deu dies d'incubació, es converteixen en larves i, posteriorment, en una o dues setmanes, en elements adults i les femelles ponen noves llémenes, i així es tanca el seu cercle vital.
El poll no sobreviu més de 48 hores fora del cap i les llémenes no més de 10 dies en el cabell caigut.
El contagi es produeix pel contacte directe entre les persones i els seus cabells o pels objectes en contacte amb aquests (cal posar atenció amb les pintes, les gorres, bufandes, coixins, tovalloles, etc.), motiu pel qual la màxima incidència es produeix en escoles, colònies, quarters i residències.
El poll adult és visible amb més facilitat a la nuca i darrere les orelles; les llémenes ho acostumen a ser a l'arrel dels cabells, per això caldria revisar rutinàriament tots els nens un parell de cops a la setmana en èpoques epidèrmiques.
- Quin és el tractament?
Pel que fa al tractament, existeixen múltiples remeis casolans com l'alcohol, l'oli d'oliva, el petroli i, fins i tot, la maionesa perquè actuen per sufocació ja que el poll pot sobreviure sense respirar fins a 48 hores. S'han d'aplicar durant 2 o 3 dies seguits.
El tractament d'elecció és l'ús de pediculicides. Existeixen diversos tipus, alguns són pesticides com el lindà o el malation, els piretroides sintètics o la permetrina (aquesta última és la millor relació entre efectivitat i baixa toxicitat). S'han descrit resistències a aquests productes i toxicitat en usos prolongats.
Últimament estan en auge les silicones, entre elles la Dimeticona, que actua també per sufocació però s'adhereix als conductes respiratoris i excretors del poll i produeix una mort casi instantània. En tots els casos és recomanable repetir la seva aplicació al cap d'una setmana, ja que el seu poder ovicida no és del 100%.
Aquests productes són de venta lliure i es presenten en forma de gel, espuma, crema o loció. L'ús del xampú no es recomana pel poc temps de contacte amb el cabell i la tendència a l'aparició de resistències.
Una part important del tractament és la retirada mecànica de les llémenes amb pintes especials anomenades llémeneres o bé manualment. Les llémeneres han de tenir una distància entre pues de no més de 0,3 mm, no maltractar el cabell i ser fàcils de netejar.
Aïlladament s'estan utilitzant alguns antibiòtics per via oral en base a alguns estudis de casos aïllats. S'ha de tenir en compte que el seu ús indiscriminat pot ser causa de resistència per a altres gèrmens.
També s'utilitzen altres remeis com l'oli de l'arbre del te o el xampú de polpa de cidra. Aquests actuen com a repel•lents segons el pH del cabell. El vinagre s'utilitza per facilitar el despreniment de les llémenes.
Els polls i les llémenes de les pestanyes i les celles s'utilitzen sucant-los amb vaselina durant diversos dies.
No s'ha d'oblidar que s'ha de rentar la roba que ha estat en contacte amb els polls (bufandes, gorres, fundes de coixí, tovalloles, etc.) amb aigua molt calenta (60º o més); la que no es pot rentar a aquesta temperatura s'ha de ficar en bosses ben tancades durant 10-15 dies o al congelador durant 2-4 dies. Es pot utilitzar el rentat en sec si és possible. Les pintes i raspalls que han tingut contacte amb els polls també s'han de rentar bé o llençar-les.
Cal recordar que el punt essencial del tractament dels polls, amb la finalitat d'evitar la seva propagació, és la detecció dels individus portadors tant a l'escola com en l'entorn familiar i entre els amics.
- Per què es masturba el meu fill?
Què és la masturbació infantil?
La masturbació infantil és l'autoestimulació dels genitals. Es tracta d'una conducta que s'ha de considerar totalment normal durant la primera infància. Els més petits freguen les seves cuixes una contra l'altra. Després aprenen a fregar-se contra algun ninot, el braç del sofà o les potes d'una taula, etc.
És freqüent que durant la masturbació el nen o la nena es trobin abstrets, acalorats i/o suosos mentre mouen rítmicament les extremitats.
- Quina és la causa?
La masturbació esporàdica, que en alguns casos pot arribar a ser freqüent en nens preescolars, és una conducta considerada normal. Fins un terç dels nens i nenes d'aquesta edat descobreixen la masturbació mentre exploren el seu cos. La majoria continua masturbant-se simplement perquè els agrada com una forma de joc amb el qual obtenen una agradable sensació de relaxació. Només ocasionalment alguns nens i nenes poden fer-ho com a forma d'expressió d'un problema emocional.
- Quan deixarà de fer-ho?
Un cop el nen ha descobert que la masturbació li proporciona una sensació agradable, no s'ha d'esperar que deixi de fer-ho de manera immediata, necessitarà el seu temps. És important no caure en l'antic error de pensar "si no el reprimim, ho farà obertament". Cap als 5-6 anys és molt probable que disminueixi la freqüència i desaparegui. Se li ha d'explicar que ho pot fer en la seva intimitat, a la seva habitació o en un lloc íntim. Com menys importància se li doni, abans deixarà de fer-ho, això sí, després d'haver confirmat que no hi ha cap causa emocional.
- Pot passar-li alguna cosa al nen si es masturba sovint?
A banda de la sensació de relaxació que li proporciona al nen, no li passarà res. No li provocarà cap mal corporal ni psicològic. Que el nen es masturbi no alterarà la seva orientació sexual, no farà que sigui promiscu i, per descomptat, no té cap mena de relació amb l'epilèpsia ni cap malaltia mental.
- Què han de fer els pares?
Convé acceptar-ho com el que és: una situació normal. Si considerem que casi tots els nens més o menys tard es masturben, i que ho fan perquè els agrada, no s'hauria de fer res excepte deixar el nen tranquil. Les repressions, els càstigs, etc. acostumen a tenir un efecte negatiu perquè fàcilment reforcen aquestes conductes.
Un punt important en nens tímids o amb dificultats de relació social: si creu que la masturbació pot estar relacionada amb l'avorriment, intentin mantenir-lo ocupat jugant amb activitats que l'atreguin i eduquin les seves habilitats socials.
- Virus del Papil·loma Humà
Entre totes les malalties de transmissió sexual, el virus del papil•loma humà és la més freqüent en el món.
Les infeccions per aquests virus poden produir símptomes cutanis com les berrugues genitals o no generar cap símptoma però persistir durant anys en les zones genitals tenint una relació demostrada amb l'aparició de càncer de coll d'úter (cèrvix) i altres tipus de càncers genitals en la dona. La persistència d'aquest virus durant més de 10 anys és un factor necessari, tot i que no l'únic, per al desenvolupament de càncer de cèrvix.
A Europa el càncer de coll d'úter és una de les causes més comunes de mort per càncer entre dones joves de 15-44 anys, després del càncer de mama. Tot i que la majoria d'aquests tipus de càncer es desenvolupen en l'edat adulta, el contagi pel virus es produeix ja a l'inici de les relacions sexuals, durant l'adolescència i la joventut. La transmissió del virus es produeix de forma directa per contacte "pell a pell", i no és necessari que existeixi una relació completa. Els homes actuen com a portadors.
Tenint en compte que l'edat d'inici de les relacions sexuals cada cop és més precoç i la diversitat de parelles és comú, es considera que la majoria dels joves (homes i dones) de 25 anys tenen o han tingut el virus a la seva zona genital.
- Existeix una vacuna contra el virus del Papil•loma Humà?
Existeixen a Espanya dues vacunes comercialitzades que immunitzen contra el virus del papil•loma humà responsable aproximadament del 80% dels casos de càncer de coll d'úter.
La vacuna ha demostrat que és molt segura i tolerada. Els assaigs clínics realitzats amb ella han evidenciant una eficàcia del 100% per a la prevenció de lesions precanceroses de càncer de coll produïdes pels virus vacunals.
La vacuna, segons la fitxa tècnica, està indicada en dones a partir dels 9 anys d'edat. S'administra de forma intramuscular en el múscul deltoides, a la part superior del braç. L'esquema de vacunació consisteix en 3 dosis separades i administrades en el curs de 6 mesos. No s'ha establert, de moment, la necessitat de dosi de reforç.
Segons els experts, l'administració sistemàtica de la vacuna contra el virus del papil•loma humà reduiria en més del 80% de càncer de coll d'úter en el termini d'uns 10 anys.
- Qui administra la vacuna?
En el cas de la població que es troba en l'edat i casos que financïi la sanitat pública, aquesta es farà a través de la xarxa de centres que l'administra. A la resta de casos serà el pediatra qui ho faci en adolescents i preadolescents i el ginecòleg en les dones joves i adultes.
- Es pot administrar la vacuna a altres edats?
La vacunació està indicada actualment per a dones entre els 9 i 26 anys. En el cas de nenes de menys de 9 anys encara no hi ha suficients estudis que demostrin la seva efectivitat. Després dels 26 anys l'efectivitat baixa a causa del gran percentatge de dones que han estat contagiades amb algun d'aquests virus. En teoria ha de ser també efectiva en dones per sobre d'aquesta franja d'edat que no han estat contagiades pel virus. Quan una dona està infectada només per algun dels virus que conté la vacuna, els estudis realitzats han demostrat que no elimina la infecció prèvia però sí que confereix protecció per a la resta de virus vacunals.
- Està indicada la vacuna en els homes?
Els homes actuen bàsicament com a portadors asimptomàtics i només en molt poques ocasions ells poden tenir manifestacions clíniques del virus com berrugues genitals, no obstant encara no hi ha suficients estudis que demostrin la total efectivitat de la vacuna en homes, tot i que hi ha indicis que també pot ser efectiva.
- La vacuna té efectes secundaris?
Dels estudis realitzats fins al moment, i donat l'alt nombre d'administracions que hi ha en tot el món, es desprèn que és una vacuna molt ben tolerada, molt segura i amb molt pocs i lleus efectes secundaris.
- Es pot administrar la vacuna prenent anticonceptius?
No s'ha evidenciat cap interacció amb anticonceptius orals ni disminució de l'eficàcia de la vacuna.
- Si no hi ha penetració, també es transmet el virus?
Sí, el virus no només es troba en el penis o la vagina, sinó també en el pubis, l'escrot, el perineu, la vulva, la zona anal i la perianal i, fins i tot, a les cuixes.
- Es transmet el virus per les relacions orals?
Sí, el virus es pot transmetre per aquesta via, tot i que en aquest cas no existeix relació amb el càncer de coll d'úter. Hi ha descrits càncers de boca i esòfag causats pel virus del papil•loma.
- En una parella estable, també existeix risc de contagi?
Tot i que el risc es minimitza, tenir una parella estable no eximeix totalment de la possibilitat de contagi, tot i que és evident que en augmentar el nombre de parelles, el risc augmenta progressivament. També augmenta la possibilitat de contagi si es tenen relaciones amb homes i joves que tenen o han tingut múltiples parelles sexuals o amb els que han tingut contacte amb el món de la prostitució.
- El preservatiu protegeix davant de la infecció del Virus del Papil•loma?
No totalment, ja que el virus no només es troba a la pell o mucoses del penis o la vagina, sinó que també es localitza a la resta de l'àrea genital i zones adjacents. Cal recordar que la vacuna no protegeix davant d'altres virus ni altres malalties de transmissió sexual.
- Es pot produir el contagi a qualsevol edat?
Sí, a qualsevol edat si es mantenen relacions sexuals tot i que no hagi hagut penetració. S'ha demostrat que el virus del papil•loma té major afinitat per unes cèl•lules de l'aparell genital que són més presents en l'adolescència i la joventut i és en aquesta època quan hi ha major risc de contagi. El risc és molt més baix en la dona adulta.
- Si una persona s'ha contagiat, sempre serà portadora?
No sempre, per sort, en alguns casos les infeccions pel virus del papil•loma són lleus i transitòries i els propis mecanismes de defensa de l'organisme eliminen el virus amb el temps.
- Consells per a l'estiu
Arriba l'estiu i amb ell les vacances. Això comporta per a molts nens una sèrie de canvis en les seves activitats que són diferents a les de la resta de l'any.
És bo recordar una sèrie de consells que ens poden ajudar a que aquests dies estiguin lliures de contratemps i sorpreses desagradables.
- Viatges amb cotxe
- Cal desplaçar-se preferentment en hores de poca calor, sobretot si el viatge ha de ser llarg.
- Cal utilitzar sempre els sistemes de retenció infantil homologats i adequats al pes del nen i no oblidar, mai, el cinturó de seguretat.
- Cal recordar d'activar el dispositiu de seguretat a les portes del darrere.
- S'ha de mantenir l'aire condicionat a temperatura de confort i no de fred, no s'han de dirigir les reixetes de sortida d'aquest cap al cos dels nens ni obrir constantment les finestres per augmentar la humitat de l'aire dins el cotxe.
- Sempre s'ha de portar aigua al cotxe, bosses per si vomiten, tovalloletes humides i roba de recanvi.
- Per evitar el mareig, s'ha de procurar que el nen estigui ben agafat amb els sistemes de seguretat, distreure'l amb música, vídeos, cançons o jocs i evitar la lectura. Cal consultar amb el pediatra sobre l'ús de medicaments antimareig.
- Viatges en avió
- S'ha de controlar el nen constantment a les terminals aèries, sobretot en casos d'aglomeracions.
- La temperatura de la cabina de l'avió pot ser baixa a causa de l'aire condicionat, per això cal agafar roba lleugera d'abric.
- Cal portar aigua, bosses per als vòmits i tovalloletes humides.
- Si el viatge és llarg, es poden portar contes, jocs de taula, llapis de colors i paper o qualsevol altre joc que distregui el nen.
- Les diferències de pressió que es produeixen en l'enlairament i, sobretot, a l'aterratge poden afectar les orelles del nen i provocar que es tapin, amb les conseqüències que això comporta i, fins i tot, l'aparició de dolor i otitis secundària. Per evitar aquest mal, es pot donar al nen algun líquid i que degluteixi durant aquestes maniobres (suc, aigua, infusions o llet). Donar el pit al bebè és un bon mètode. Si el nen és gran, un "xupa-xups" o un xiclet poden ser un bon aïllat.
- Viatges en vaixell
- Amb nens petits, i si és possible, és aconsellable viatjar de nit en una cabina.
- S'ha d'evitar que el nen es mogui pel vaixell.
- S'ha de portar aigua ja que l'ambient marí augmentarà la set del nen.
- Si el viatge és de dia, s'han d'aplicar les normes de protecció solar com si fos a la platja o la piscina.
- Cal consultar amb el pediatra sobre l'ús de medicaments anitmareig.
- Prevenció d'accidents
- Durant les vacances es realitzen més activitats a l'aire lliure, fet que augmenta el risc d'accidents. Com adults hem de valorar el risc de cada activitat en la qual participi el nen, ja que la seva percepció de perill poques vegades s'ajusta a la realitat.
- És important transmetre als nens les normes de seguretat sobre l'activitat que realitzaran, així com les generals sobre el trànsit, el foc o l'electricitat.
- A les festes on s'utilitzin petards cal supervisar-ne sempre l'ús i assegurar-se que siguin els adequats per a la seva edat per tal d'evitar cremades, lesions acústiques, lesions oculars o, fins i tot, amputacions. Mai s'han d'utilitzar a prop de productes inflamables o zones boscoses i és aconsellable utilitzar guants de cuir com els de jardineria.
- Cal vigilar els nens en les barbacoes.
- En aquesta època de l'any encara és més important no manipular cap aparell elèctric, endoll o cable amb la pell mullada o els peus descalços.
- S'ha de portar sempre material per a primeres cures i comprovar que els nens estan correctament vacunats.
- No s'han de realitzar activitats esportives o exercicis intensos després dels àpats.
- És important conèixer les normes de seguretat particulars de cada activitat esportiva i posar-les sempre en pràctica.
- Cal utilitzar sempre casc quan es vagi amb bicicleta, patins o monopatí. En aquests últims, no es pot oblidar la protecció dels colzes, genolls i palmells de les mans.
- S'ha de vigilar que no hi hagi cadires o altres objectes sobre els quals puguin enfilar-se els nens prop de finestres.
- Si el nen és petit, no es pot deixar anar de la mà en aglomeracions, fires o festes. Si són grans, no es pot perdre el contacte visual amb ells i convenir prèviament un lloc de trobada si es perden.
- És convenient que els nens memoritzin el número de telèfon mòbil dels seus pares.
- No s'ha de beure aigua que no estigui embotellada si no es coneix la seva procedència o potabilitat.
- Piscines
- És convenient que els nens sàpiguen nedar, tot i que això no eximeix de la responsabilitat d'una vigilància adequada per part dels adults.
- Si el nen no sap nedar, s'han d'utilitzar sempre sistemes de flotació adequats a la seva edat i comprovar que aquests no es poden descordar o desinflar accidentalment.
- Si els nens s'estan banyant o són pel voltant de la piscina, cal tenir-los controlats en tot moment.
- Cal recordar que els nens més petits poden ofegar-se fins i tot amb pocs centímetres d'aigua.
- S'ha d'evitar que es tirin de cap sense comprovar abans la profunditat de la zona en què ho fan.
- Cal evitar que corrin o juguin a empènyer-se al voltant de la piscina.
- Cal controlar l'accés dels nens a les piscines privades i comunitàries.
- S'ha de comprovar que la cloració de les piscines privades o comunitàries sigui l'adequada. L'excés de clor pot produir irritacions a la pell i als ulls i si el nivell és més baix del que s'indica, poden créixer gèrmens a l'aigua i ser una font d'infeccions.
- A les piscines públiques cal utilitzar sempre calçat de plàstic a les dutxes i als lavabos per tal d'evitar infeccions.
- Platja
- No és convenient que els bebès vagin a la platja, la calor ambiental pot ser perjudicial tot i que no s'exposin al sol.
- Cal recordar que no s'han d'exposar els nens al sol durant les hores en què és més fort. Amb els nens s'ha d'anar a la platja les primeres hores del matí o a partir de mitja tarda.
- Les cremades solars durant la infància són un factor de risc per a l'aparició de càncer de pell a l'edat adulta.
- Els nens de curta edat han d'estar habitualment a l'ombra.
- Cal iniciar la presa de sol progressivament i s'han d'evitar les exposicions prolongades els primers dies.
- Cal utilitzar una crema fotoprotectora d'ús pediàtric d'alta protecció. En bebès menors de 6 mesos s'han d'utilitzar cremes amb filtres minerals. La crema s'ha d'aplicar mitja hora abans de l'exposició solar i reaplicar cada 2-3 hores. És molt important, també, protegir els llavis i les orelles.
- S'ha d'utilitzar crema tot i que hi hagi núvols.
- Els nens poden utilitzar ulleres de sol sempre que aquestes siguin d'ús infantil i degudament homologades. És recomanable adquirir-les a farmàcies i òptiques.
- No hem d'oblidar de posar-los gorra i humitejar sovint el cap amb aigua.
- Amb els nens és molt important portar sempre un para-sols a la platja.
- És important que beguin aigua o begudes isotòniques amb freqüència.
- El nen ha d'utilitzar roba fresca i lleugera, preferentment de cotó o fibres naturals.
- És convenient que els nens portin calçat fora de les zones de sorra per evitar lesions d'objectes punxeguts i tallants.
- A la platja mai es pot perdre el contacte visual del nen perquè no es perdi, es desorienti o es fiqui dins l'aigua sol.
- Picades de mosquit
- És convenient aplicar als nens un repel•lent d'insectes d'ús infantil quan es facin excursions de muntanya, a zones on hi hagi moltes flors o a la nit en zones on hi ha molts mosquits. És molt important aplicar-lo en nens que reaccionen molt amb les picades d'insectes o que són al•lèrgics.
- L'ús d'insecticides en difusor homologats no comporta cap perill per als nens.
- Si es produeix una picada, una bona mesura és aplicar gel immediatament ja que alleugerà i reduirà la inflamació.
- Ocasionalment pot ser necessària l'aplicació d'una crema amb corticoides. Cal consultar el pediatra sobre aquest aspecte. No és recomanable administrar als nens pomades que continguin antihistamínics.
- L'aplicació d'amoníac líquid o "llapissos roll-on" comercials pot alleugerar el dolor, tot i que el seu efecte normalment és transitori.
- En cas que la picada sigui d'abella, s'ha d'intentar extreure l'agulló de la picada manualment o amb unes pinces fines.
- S'han de vigilar les picades per detectar signes d'infecció. Les reaccions intenses requeriran tractament mèdic.
- Lesions per meduses
- El contacte amb la medusa produeix una lesió molt dolorosa, semblant a una cremada. Les lesions poden reactivar-se durant setmanes i el seu dolor pot durar molts dies. Es produeix un envermelliment de la pell, inflor i picor que poden anar acompanyades de símptomes generals. La reacció és especialment intensa en els nens al•lèrgics.
- Les camisetes, els banyadors llargs i, fins i tot, les cremes solars resistents a l'aigua poden actuar com a protector contra les meduses.
Un cop s'ha produït la picada:
- S'ha de sortir immediatament de l'aigua.
- No s'ha de fregar la zona amb tovalloles ni amb la mà.
- S'ha de rentar la zona amb aigua salada, mai amb aigua dolça perquè activa les toxines de la medusa.
- S'han d'extreure les restes de medusa que hagin pogut quedar adherits a la pell.
- S'ha d'aplicar immediatament gel sobre la zona afectada (amb una bossa preferentment per evitar el contacte amb l'aigua dolça) durant 5 o 10 minuts, ja que segurament és el millor mètode analgèsic.
- Es pot aplicar una petita quantitat d'amoníac amb compreses, com a analgèsic, tot i que el seu efecte és transitori.
- Els dies posteriors pot ser necessari aplicar una crema corticoide. Cal consultar el seu metge abans de l'aplicació.
- És important evitar la infecció de la ferida les següents hores i dies mitjançant l'aplicació d'un antisèptic iodat i mantenint la zona sempre neta.
- Durant uns dies pot ser necessari administrar algun analgèsic. Cal consultar amb el seu metge.
- Si es produeixen reaccions generals, s'ha d'acudir immediatament a un centre sanitari.
- Com a seqüela de la picada pot quedar ocasionalment una pigmentació permanent a la pell, sobretot en nens. L'aplicació de cremes adequades disminueix substancialment aquesta pigmentació.
- Picades d'aranyes de mar
- Aquests animals són habituals a les platges de sorra fina. Es troben enterrats en ella prop de pet d'ones i piquen quan es trepitgen.
- La seva picada és molt dolorosa i és necessari injectar una substància neurotòxica perquè el dolor no s'estengui a tota l'extremitat.
- No s'ha d'aplicar gel perquè el fred activa la toxina injectada.
- Per calmar el dolor es poden administrar compreses amb amoníac, però com que el verí és termolàbil, introduir l'extremitat en aigua molt calenta durant 30 o 60 minuts és el millor remei per al dolor i la inflamació.
- Pot ser necessari administrar corticoide o antihistamínics si la inflamació és molt intensa. Cal consultar amb el seu metge per a tal.
- Lesions d'eriçons de mar
- És molt important netejar i desinfectar la zona afectada.
- Cal extreure el màxim de pues possibles manualment o amb unes pinces fines i en condicions asèptiques per evitar infeccions.
- Si queden pues retingudes, pot ser necessari administrar un antibiòtic per evitar infeccions. Sempre l'ha d'indicar un metge.
- Les cremes que contenen trementina poden ajudar a expulsar les pues que no han pogut ser extretes manualment.
- Begudes energètiques
Les anomenades begudes energètiques van iniciar la seva aparició la dècada dels anys 80. Inicialment estaven formades per aigua, glucosa i sals minerals i anaven destinades als esportistes per proporcionar-los la hidratació i energia requerides per a la seva activitat. Posteriorment s'hi van anar afegint altres substàncies que augmentaven la resistència a l'esforç físic i el rendiment esportiu.
Sota el nom genèric de "begudes energètiques" s'agrupen en realitat diversos tipus de begudes amb efectes sobre l'organisme molt diferenciats i amb funcions i indicacions diverses. Així, es poden distingir les anomenades "begudes isotòniques", formades per aigua, glucosa i altres sucres i sals minerals destinats bàsicament a proporcionar hidratació i energia en situacions de sobreesforç físic, són les que habitualment utilitzen els esportistes. També existeixen altres begudes per a esportistes que, a més, contenen vitamines, proteïnes, aminoàcids i alguns estimulants, i són utilitzades normalment per culturistes o en esports extrems.
Cal remarcar que les begudes, a banda de portar substàncies que aporten energia (sucres), porten substàncies psicoestimulants com la cafeïna, la taurina, el ginseng, l'extracte de guaranà o la glucuronolactona. Aquestes begudes són en realitat "begudes euforitzants o estimulants" més que begudes energètiques. Augmenten el rendiment físic i l'estat d'alerta psíquic perquè disminueixen la percepció de fatiga per part de qui les pren. Algunes de les substàncies estimulants que contenen es troben en dosis molt altes. Aquestes begudes estan actualment molt de moda entre els joves i adolescents ja que la publicitat, a la qual ells són sensibles, les relaciona amb l'esport extrem, la música i la diversió sense límits, per això els joves han de saber que aquest tipus de begudes no estan sempre lliures d'efectes secundaris. Alguns països europeus han restringit la comercialització d'algunes d'aquestes begudes.
- Totes les begudes energètiques són iguals?
Cal distingir entre les begudes energètiques que proporcionen l'energia, l'aigua i les sals minerals que es consumen durant l'esforç físic i les begudes estimulants o euforitzants que en realitat emmascaren la fatiga física i psíquica i disminueixen la seva percepció i que sotmeten el cos i el sistema nerviós a un treball superior tolerable. No s'han de confondre les begudes energitzants per als esportistes amb les begudes estimulants, les quals no tenen cap relació amb l'esport.
- Quin tipus de begudes són les recomanades per fer esport?
Les begudes més indicades són les anomenades begudes isotòniques (que vol dir que tenen una osmolaritat similar als líquids de l'organisme). La seva funció és millorar l'absorció d'aigua i suplementar les pèrdues de sals minerals (sodi, potassi, clorurs i bicarbonat) i sucres (glucosa) que es produeixen durant l'exercici físic. Algunes d'aquestes begudes porten altres substàncies afegides o vitamines que en realitat no tenen cap efecte sobre l'absorció d'aigua ni cap relació científicament demostrada amb l'exercici físic. Aquestes begudes contenen habitualment saboritzants i conservants. No totes les begudes del mercat s'ajusten a les recomanacions internacionals pel que fa a les proporcions de glucosa i sals minerals idònies que han de contenir.
- Quins efectes secundaris té prendre begudes estimulants?
Les begudes estimulants o euforitzants, anomenades erròniament begudes energètiques, contenen substàncies psicoestimulants (enumerades al principi) que disminueixen la sensació i la percepció de fatiga física i mental per part de qui les pren, no obstant, l'organisme realitza l'esforç físic i mental exactament igual però com que disminueix la percepció que en té d'aquest, s'ha de poder sotmetre l'organisme a esforços superiors als tolerables per cada individu. Algunes d'aquestes substàncies es troben en dosis excessives. Entre els efectes secundaris més habituals d'aquestes begudes estimulants es troben l'insomni, el nerviosisme, l'augment de la pressió sanguínia, les palpitacions i taquicàrdia, els mareigs, la incoordinació motora i la sensació d'ansietat i inquietud. A aquests efectes s'han d'afegir la fatiga intensa tant física com psíquica que apareix un cop passat l'efecte estimulant de la beguda.
- Els efectes secundaris es manifesten sempre en totes les persones per igual?
Els efectes secundaris i la seva intensitat òbviament depenen de la quantitat de beguda estimulant ingerida i de la tolerància individual de cada persona. Aquestes begudes estan contraindicades en nens, embarassades, pacients diabètics, hipertensos i amb alteracions cardíaques. Els efectes secundaris poden augmentar en freqüència i intensitat en combinació amb alguns medicaments i amb drogues. En general són begudes que aporten pocs o cap benefici a l'organisme i poden produir molts problemes, per la qual cosa el seu consum abusiu no és recomanable.
- Quins efectes es produeixen en barrejar-los amb alcohol?
L'efecte que es produeix en abusar de les barreges de begudes estimulants amb alcohol és altament nociu ja que amb el seu poder estimulant es neutralitzen en part, i temporalment, els efectes depressors de l'alcohol i es produeix una disminució de la sensació d'embriaguesa que sovint porta a consumir quantitats d'alcohol molt superiors a les que l'organisme està preparat per assumir i metabolitzar en condicions normals, amb la qual cosa es poden produir lesions hepàtiques i cerebrals a vegades irreversibles. L'individu que abusa de la ingesta dels combinats d'alcohol i begudes estimulants pot no ser conscient del seu estat etílic i, per això, creure que pot fer accions per a les quals no està preparat, com la conducció de vehicles, el maneig de maquinàries o activitats de risc. L'alcohol també potencia l'acció diürètica de la cafeïna (hi ha hagut casos de deshidratació intensa amb aquests combinats).
- Creen hàbit les begudes energètiques?
Les begudes energètiques pròpiament dites i les begudes isotòniques indicades per a esportistes no produeixen cap hàbit. Les begudes estimulants i euforitzants produeixen dependència psíquica pròpia de qualsevol substància estimulant, per la qual cosa incita a consumir-les de forma freqüent per experimentar de nou i reviure les sensacions d'eufòria que aquestes proporcionen.
- Poden ser positius els controls antidòping amb les begudes energètiques?
Les begudes energètiques no contenen substàncies que puguin donar positiu en els controls antidòping. Ocasionalment algunes begudes han donat positiu en alguns esportistes ja que existeixen begudes en el mercat que contenen substàncies i extractes vegetals que poden contenir substàncies que positivitzen aquests controls.