importancia de las revisiones médicas infantiles al inicio del curso escolar (1)importancia de las revisiones médicas infantiles al inicio del curso escolar (1)

L'atenció integral en salut infantil és essencial per al benestar de la població infantil, així com per assegurar un desenvolupament físic i cognitiu adequat. Les revisions de salut periòdiques, seguir unes pautes per a una alimentació adequada, mantenir un descans apropiat, una gestió responsable de l'ús de pantalles i el compliment del calendari de vacunació contribueixen a un creixement saludable i equilibrat. Els pares també tenen un paper important en la implementació i el seguiment d'aquestes recomanacions, garantint un desenvolupament òptim per als seus fills.

A les revisions periòdiques infantils, s'avaluen múltiples aspectes de la salut infantil, incloent-hi el desenvolupament psicomotor i els possibles trastorns de l'aprenentatge. També es realitza una valoració de l'estat de l'aparell locomotor, el patró de creixement, la presència de sobrepès, la funció de l'aparell cardiorespiratori, oïdes, faringe, abdomen… Així mateix, aquesta revisió permet detectar possibles problemes com escoliosi, cifosi, lordosi, genoll valg o var patològic, peu pla, peu lax o peu cavo. Si s'identifica alguna patologia, es deriva a l'especialista corresponent per al tractament adequat.


Enfocament en hàbits de vida saludables

Les revisions periòdiques infantils posen èmfasi en els hàbits de vida saludables. Això inclou una alimentació equilibrada i nutritiva, rica en fruites, verdures, hortalisses i llegums, i baixa en sucres i aliments processats. Així mateix, es promou la pràctica regular d'esport des de la primera infància sense sobrecarregar els infants amb massa activitats extraescolars. És essencial que disposin de temps per al joc lliure i el descans adequat. La Dra. Isabel Vives Oños, de l'Hospital Quirónsalud Barcelona, subratlla la importància d'aquest equilibri: "A la nostra societat actual, hem de permetre que els nostres nens tinguin temps per no fer, per jugar lliurement sols o amb altres nens i per avorrir-se que és quan es generen més connexions neuronals i sorgeix la creativitat, a més d'ajudar-los a tolerar la frustració".

L'exercici físic i una bona nutrició per als estudiants són factors que contribueixen no sols al desenvolupament físic, sinó que també tenen un impacte significatiu en el rendiment acadèmic i la salut mental. "El que és recomanable és fer, almenys, uns 60 minuts diaris d'activitat física, amb l'objectiu de reduir la vida sedentària. Això no és només fer esport, també es pot anar caminant a l'institut o a l'escola, passejar al gos o pujar a casa per les escales en lloc d'utilitzar l'ascensor", afirma el Dr. Goran Ristic Cap del Servei de Pediatria Hospital El Pilar.

Segons estudis de la Universitat Internacional de València (VIU) i estudi de J. Ibarra, C. Hernández, C. Ventura-Vall-Llovera (2019) 'Hàbits alimentaris i rendiment acadèmic en escolars adolescents', han demostrat que els estudiants que practiquen exercici regularment i mantenen una dieta equilibrada aconsegueixen millors resultats acadèmics. L'exercici millora la concentració, la memòria i el comportament a l'aula, mentre que una bona nutrició proporciona l'energia i els nutrients necessaris per a un funcionament cerebral òptim. Tots dos aspectes són excel·lents aliats contra l'estrès i l'ansietat, problemes comuns entre els estudiants. A més, ajuden a millorar l'estat d'ànim i l'autoestima, tot creant un entorn més positiu per a l'aprenentatge. L'exercici físic i una bona nutrició són peces clau per al desenvolupament integral dels estudiants", conclou el doctor Ristic.

Mantenir un bon estat físic és fonamental per practicar esport de manera segura i efectiva. L'exercici regular no només millora la condició física general, sinó que també té un impacte positiu a la salut mental i emocional. "Els nens que es mantenen actius tendeixen a concentrar-se millor, tenen menys risc de sobrepès i desenvolupen habilitats socials clau", manifesta el Dr. Héctor Boix,Este enlace se abrirá en una ventana nueva cap de Pediatria Hospital Universitari Dexeus i cap de Servei Territorial de Pediatria Grupo Quirónsalud Barcelona. També recomana fomentar la participació en esports i activitats físiques des de primerenca edat i adaptar aquestes activitats a les capacitats individuals de cada nen per assegurar que tothom pugui gaudir dels beneficis de l'exercici de manera segura i efectiva.


El descans i el somni en el desenvolupament infantil

El descans i el son són essencials per al desenvolupament físic i mental dels estudiants. Durant el somni, el cervell processa la informació apresa durant el dia, cosa que facilita la memòria i l'aprenentatge. A més, un bon descans ajuda a mantenir l'equilibri emocional i redueix l'estrès. El Dr. Goran Ristic, realitza les recomanacions següents: establir una rutina de son: anar al llit i aixecar-se a la mateixa hora cada dia, fins i tot els caps de setmana; crear un ambient propici per dormir: mantenir l'habitació fosca, tranquil·la a una temperatura adequada; limitar el consum de cafeïna i sucres especialment a les hores prèvies a dormir i a fer activitat física: l'exercici regular pot millorar la qualitat del son, però és millor evitar-ho just abans de ficar-se al llit.

Així mateix, la Dra. Vives Oños afegeix les seves recomanacions per a una adequada higiene del son, "És fonamental que els nens mantinguin rutines estables i es vagin a dormir entre les 20h i les 21h, per coincidir amb el bec de producció de melatonina, mentre que als adolescents és recomanable que ho facin no més tard de les 22h. En tots dos casos s'aconsella evitar l'ús de pantalles i l'exposició a llum blava durant les dues o tres hores prèvies al son. Un bon descans és crucial per al desenvolupament psicomotor, la regulació emocional, un creixement adequat i la funció òptima del sistema immune".


Detecció precoç per prevenir patologies oculars

La Dra. Dora Fernández Agrafojo, especialista en Oftalmologia Infantil i Estrabologia, i directora i fundadora d'INOF Centre Mèdic Teknon Quirónsalud, subratlla la importància de la detecció precoç de patologies oculars en nens, especialment entre els 3 i 4 anys, ja que als 5 anys la capacitat visual està completament desenvolupada. Pel que fa als factors hereditaris indica que també juguen un paper important en el desenvolupament d'alguns problemes oculars com miopia, hipermetropia, astigmatisme, ull gandul o estrabisme, entre d'altres, però els factors ambientals i les condicions de salut general també poden tenir un impacte considerable. "La detecció primerenca i el tractament adequat són essencials per manejar aquestes condicions de manera eficaç i prevenir complicacions a llarg termini", conclou.

Així mateix, la doctora destaca les recomanacions que la Societat Espanyola d'Oftalmopediatria (SEDOP)Este enlace se abrirá en una ventana nueva emet per prevenir problemes oculars com la miopia, que es preveu afecti 4.9 mil milions de persones el 2050. Entre elles hi ha limitat l'ús de dispositius mòbils en edats primerenques , mantenir una distància adequada dels dispositius, fomentar activitats a l'aire lliure, seguir la regla 20-20-20 (mirar cada 20 minuts a 20 passos durant 20 segons), fer servir bona il·luminació, mantenir una postura correcta, evitar pantalles abans de dormir i fer revisions oftalmològiques regulars.

INOF és centre de referència a Espanya de la campanya internacional de detecció de l'ambliopia que organitza CLADE (Consell Llatinoamericà d'Estrabisme) des de fa sis anys, i que en el marc d'aquesta des de juliol fins a finals de setembre realitza revisions gratuïtes a nens i joves de 3 a 18 anys.


Seguiment del calendari vacunal

Les vacunes són una mesura preventiva crucial per protegir els nens contra malalties infeccioses. És fonamental seguir el calendari de vacunació recomanat per les autoritats sanitàries, que inclou vacunes contra malalties com el xarampió, la rubèola, la varicel·la, el tètanus, la diftèria, la tos ferina, la poliomielitis i l'hepatitis B, entre d'altres. "Mantenir al dia les vacunes no només protegeix els nens, sinó que també contribueix a la salut pública general", afirma el Dr. Boix.

Experts de Grupo Quirónsalud recomanen revisions mèdiques a l'inici del curs escolar garantint una atenció integral i preventiva de la salut.