Centro Médico Teknon tanca la V Setmana de Medicina i Cirurgia sense sang amb èxit de seguiment
El Centro Médico Teknon - Grupo Quirónsalud ha tancat la V Setmana de la Medicina i la Cirurgia sense sang, coorganitzada per l'hospital i La Fundación Quirónsalud, amb èxit de seguiment. La jornada, celebrada entre el 9 i l'11 de novembre, es va poder seguir per videostreaming i fou seguida en directe des de nombrosos països de l'Amèrica Llatina, així com països tan llunyans com l'Índia, Nova Zelanda o Austràlia.
La Unitat de Medicina i Cirurgia sense Sang (UCMSS) que lidera el Dr. Xavier Soler i que també compta amb la Inma Fortea, és pionera a Espanya en la implantació d'un programa transversal a tot el centre hospitalari, basat en l''estalvi de sang del pacient' o estratègies d'estalvi de sang. En aquesta V jornada s'ha explicat l'experiència acumulada del centre, que ja ha practicat més de 2.500 cirurgies sense sang des de l'any 2011, entre elles cirurgies complexes, com les del cor.
"Està demostrat absolutament que el pacient que s'opera del cor sense trasfundir-se evoluciona millor que el pacient que es trasfundeix, donat que té menys mortalitat, menys complicacions, la recuperació és més ràpida i la cirurgia resulta menys costosa", ha assenyalat el Dr. Xavier Ruyra, director del Programa de Cirurgia Cardíaca del Centro Médico Teknon i l'Hospital El Pilar-Centre Cardiovascular Sant Jordi.
"Qualsevol cirurgia cardíaca és potencialment molt sagnant. Però l'objectiu de qualsevol operació ha de ser poder realitzar-la sense hemoderivats. Trasfundir hauria ser el rar i no l'habitual ", ha subratllat el Dr. Ruyra, que ha afegit que"es poden realitzar cirurgies molt complexes sense sang, amb plenes garanties".
Informació al pacient
D'altra banda, la jornada ha comptat amb la presència de la Sra. Magda Oranich, advocada molt coneguda en els mitjans, que ha prestat el seu testimoni com a pacient intervinguda d'una cirurgia cardiaca sense sang.
"Crec que hi ha un gran desconeixement sobre la medicina i la cirurgia sense sang. La població no la coneix ni se li pregunta res sobre les transfusions. Ningú li demana d'autorització al pacient sobre si vol fer-se-la o no", va dir Oranich.
"Hauria d'informar-se al pacient sobre la cirurgia sense sang; preguntar-li si és o no contrari a les transfusions, de la mateixa manera que se li pregunta sI és vegetarià, perquè pugui escollir.
Si estigués informada, la població podria escollir, no només per un criteri ideològic, que respecto profundament, sinó perquè pot ser millor per a la seva salut ", ha assenyalat.
Estalvi de sang
El Dr. Xavier Soler, coordinador de la UCMSS, ha destacat que "el 40% de les unitats d'hemoderivats administrades no són necessàries" i es podrien estalviar, de manera que els bancs de sang tinguessin suficients reserves, sobretot en el context actual d'escassedat de sang, que encara empitjorarà més: Degut a l'envelliment de la població, augmentarà la demanda de sang i n'hi haurà menys població jove potencialment donant.
Al respecte, la Sra. Oranich ha comentat que "s'hauria d'informar al pacient que es pot estalviar sang igual que se l'informa que s'ha de reciclar. L'estalvi de sang també té un component de solidaritat; si estalviéssim en sang, es podria guardar per a qui realment la necessités".