Desactivar el nervi simpàtic renal corregeix la hipertensió resistent
La Unitat d'Ablació Renal de l'Instituto Cardiovascular Teknon practica una innovadora tècnica per controlar i reduir la pressió arterial en pacients amb hipertensió resistent. La tècnica minimitza el risc dels pacients de patir accidents cardiovasculars associats a la pressió arterial elevada. En països com els EUA, Alemanya i Holanda, on aquesta pràctica està molt estesa, s'han realitzat més de 5.000 intervencions.
La hipertensió arterial (HTA) és el factor de risc cardiovascular que més predomina en la població. Així, està demostrada la seva participació en la malaltia vascular a nivell cardíac, cerebral, renal, aòrtic i arterial perifèric i es considera, globalment, la major responsable de mortalitat cardiovascular. Segons dades de la Societat Espanyola de Cardiologia, es calcula que a Espanya hi ha 10 milions de persones amb hipertensió, de les quals un milió, el 10% dels hipertensos, tenen hipertensió resistent, és a dir, un tipus d'hipertensió arterial que no s'aconsegueix controlar amb els fàrmacs antihipertensius. Entre els factors que s'associen a la hipertensió refractària destaquen l'edat avançada, l'obesitat, la diabetis mellitus i la insuficiència renal crònica. També s'ha observat una associació amb l'elevada ingesta de sal o alcohol.
El Dr. Jorge Moisés, nefròleg membre de la Unitat d'Ablació Renal de l'Instituto Cardiovascular Teknon, explica que la denervació renal és una tècnica especialment indicada per al tractament de la hipertensió arterial resistent per a aquells pacients que no aconsegueixen controlar la hipertensió malgrat tractaments farmacològics múltiples i complexos. A més, l'especialista afirma que es tracta d'un procediment poc invasiu, eficaç i segur a curt i mig termini que millora la qualitat i esperança de vida dels pacients i que redueix el cost econòmic i social de la hipertensió.
El control de la hipertensió refractària preveu el risc de patir accidents cardiovasculars, segons constata el Dr. Moisés "si aconseguim baixar la pressió arterial a 10 mmHg, reduïm en un 56% el risc d'embòlia i un 37% el risc de patir malaltia coronària". L'especialista confirma que la tècnica de l'ablació renal aconsegueix rebaixar la pressió arterial fins a 30 mmHg de màxima i 15-20 punts de mínima.
La denervació renal consisteix en la desactivació per radiofreqüència del sistema nerviós simpàtic renal, i redueix la seva activitat i, per tant, la pressió arterial. Estudis sobre fisiopatologia renal han demostrat de forma fefaent que un increment en l'activitat simpàtica originada en els ronyons promou l'elevació de la pressió arterial i la producció del dany orgànic no només en els ronyons, sinó també en altres òrgans diana.
El procediment quirúrgic es duu a terme de forma multidisciplinària per part d'especialistes en Radiologia Vascular Intervencionista liderats pel Dr. Jordi Muchart, i especialistes en Cardiologia Intervencionista pel Dr. Antoni Serra Peñaranda i consisteix en introduir un catèter per via femoral (a través del braç o l'engonal) fins a arribar a les artèries renals. El catèter emet calor, entre 40 i 50 graus, i desactiva una sèrie de petites xarxes nervioses que ocasionen la hipertensió arterial. La tècnica s'aplica sota sedació i monitoratge del pacient durant un dia d'ingrés hospitalari. Amb aquesta nova pràctica s'aconsegueix controlar la hipertensió arterial, i es redueix el nombre de fàrmacs que pren el pacient, així com la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals.
- Pot trobar més informació sobre la Unitat d'Ablació Renal a https://www.teknon.es/es/instituto-corazon-teknon.