URA2URA2

El Centre Mèdic Teknon ha inaugurat la nova Unitat de Reproducció Assistida, dirigida pel Dr. Ramon Aurell i la Dra. Rebeca Beguería. Aquest centre neix amb l'objectiu d'ampliar les opcions de tractament de fertilitat per a les dones que ho necessitin, i apunta que es convertirà en un referent en fertilitat no ja només a escala espanyola o europea, sinó mundial, ja que compta amb tot el bagatge i l’experiència de més d'una dècada de la Unitat de Reproducció Assistida, al capdavant de la qual es troba el Dr. Ramon Aurell. S’hi uniran la resta dels professionals del grup dedicats a la fertilitat per unir esforços en una única direcció, que permetin oferir el millor servei possible i respondre a totes les necessitats que puguin sorgir al voltant de la concepció.


La nova Unitat de Fertilitat de Teknon, a més, arrenca amb un concepte nou i diferent, desenvolupant un Laboratori Obert que pugui utilitzar qualsevol professional, no ja només del grup Quirónsalud, sinó d'altres centres externs. «Aquest és un nou concepte que esperem que ens ajudi a establir relacions que serveixin per millorar els resultats en fertilitat. Nosaltres comptem amb equips tecnològics d'última generació i també oferim l'experiència dels nostres professionals, però sabem que amb la col·laboració amb altres professionals també podem millorar els nostres processos», explica el Dr. Ramon Aurell.


Experiència de més d'una dècada


Des del 2007, el Dr. Aurell ha dirigit la Unitat de Reproducció Assistida de l'Hospital Quirónsalud Barcelona, ​​on ha tingut com una de les seves principals preocupacions mantenir els seus professionals sempre al dia els últims avenços. Això ha servit per implementar una cultura de millora contínua, incrementant els coneixements a través de l'educació i la formació. Els professionals de la fertilitat no n’han estat una excepció. «Això també ens ha portat a una millora dels tractaments i els protocols d'estimulació, que són cada vegada més personalitzats per maximitzar la seguretat de la pacient i l'eficàcia. Així, s'ha incrementat un 40% el nombre d'òvuls que som capaços d'obtenir per cicle en els últims deu anys. A partir d'ara, amb la direcció de les dues unitats de reproducció, al Centre Mèdic Teknon i a Quirónsalud Barcelona, ​​el nostre principal objectiu és continuar oferint i ampliant la màxima qualitat a les nostres pacients», explica el Dr. Ramon Aurell.


Un altre apartat en què ha aconseguit millorar és en les tècniques de vitrificació, on els resultats són iguals que els obtinguts en la transferència d'embrions en fresc; per tant, en els últims anys aquesta última tècnica ha decrescut un 50%. «Ara també s'aposta per la transferència d'un únic embrió, i d'aquesta manera reduïm la taxa d'embaràs múltiple, que pot arribar a ser un problema sobretot en dones majors de 40 anys», continua el Dr. Aurell.


Tecnologia més capdavantera


La nova Unitat no només comptarà amb professionals de gran experiència, sinó que a més disposarà de la tecnologia més avançada en el camp de la fertilitat. La inversió que s'ha realitzat els últims anys al Grup servirà ara per disposar d'equips de primer nivell. «D'aquesta manera, unint l'experiència acumulada amb aquesta tecnologia puntera podem oferir a totes aquelles persones que s’apropen a la nova Unitat de Reproducció Assistida les millors solucions adaptades a cada cas particular», afegeix el Dr. Aurell.


Alguns equips amb què comptarà la nova Unitat de Fertilitat són les incubadores de monitoratge continu, que permeten visualitzar els embrions sense obrir-les, de manera que no s'altera la incubació, o els sistemes de control electrònic per a la traçabilitat, que garanteixen la correcta identificació de les mostres biològiques en els diferents procediments de la fecundació in vitro i que generen alertes automàtiques de possibles errors d'identificació. «Tot això a més es complementa amb auditories tant internes com externes que garanteixen els estàndards de qualitat més alts possibles d'aquesta unitat», afegeix el Dr. Aurell.


Unes quantes dades sobre fertilitat


Als països més desenvolupats en els últims anys s'ha produït de manera constant un increment de l'edat mitjana en què les dones tenen el seu primer fill. Aquesta edat ha passat en els últims 14 anys dels 30 als 38 anys i fins al 30% de les dones tenen el seu primer fill amb més de 35 anys. El nombre de dones que tenen fills després dels 40 anys també s'ha incrementat, fins a arribar al 18%. Tot això xoca amb la mateixa biologia, ja que la fecunditat mensual es redueix del 8 a el 3% entre els 35 i els 38 anys i el percentatge de dones estèrils a partir dels 40 anys pot superar el 50%. Tot això fa que fins a una de cada cinc parelles en edat fèrtil recorri a tractaments de reproducció assistida.


«A més, l'edat cronològica d'una dona no coincideix necessàriament amb la seva edat biològica. A la primera el factor determinant és l'any de naixement, mentre que la segona es valora en funció de la reserva ovàrica, és a dir, el nombre d'òvuls de què disposa», explica el Dr. Ramon Aurell. El principal factor que hi influeix és l'edat; amb el pas dels anys la reserva ovàrica va disminuint i els òvuls empitjoren de qualitat.


Però no és l'únic ja que hi ha altres factors com cirurgies prèvies de l'ovari, tractaments de radioteràpia o quimioteràpia, endometriosi o antecedents familiars de menopausa precoç que també hi poden influir. «Conèixer aquesta dada pot ser de molta ajuda per a la presa de decisions relacionades amb la maternitat», continua detallant el Dr. Aurell, que assenyala que amb una simple analítica de sang i una ecografia ginecològica es pot saber la reserva ovàrica d'una dona.


Amb la primera, es determina quin és el nivell de l'hormona antimülleriana (AMH) a la sang, que és un indicador molt fiable per conèixer el nombre d'òvuls. Amb nivells més alts d’AMH, també és més gran el nombre d'òvuls. Aquesta analítica es pot realitzar en qualsevol moment del dia i del cicle menstrual. L'ecografia ginecològica, en canvi, s'ha d'efectuar en la primera fase del cicle menstrual. Permet realitzar un recompte dels fol·licles antrals. Aquest valor proporciona informació indirecta sobre la reserva ovàrica. Com més fol·licles hi hagi, millor serà la reserva i per tant més bon pronòstic reproductiu.


Avenços en les tècniques genètiques i pacients amb càncer


Els problemes a l'hora de concebre no són l'única raó que pot portar una persona a requerir els serveis de fertilitat del Centre Mèdic Teknon. També hi ha altres condicionants que fan necessari l'assessorament dels professionals. Un d'aquests supòsits és quan hi ha malalties genètiques. «Ara mateix a totes les dones que acudeixen al nostre centre per a un tractament de reproducció assistida i que es troben per sobre dels 38 anys se'ls fa una anàlisi dels embrions, ja que a partir d'aquesta edat és més fàcil que es puguin produir anomalies genètiques. Només aquells embrions que superen aquesta anàlisi prèvia són vàlids per iniciar el procediment d'implantació», explica el Dr. Ramon Aurell.


Aquest diagnòstic preimplantancional es realitza també quan un dels progenitors té algun tipus de malaltia greu de transmissió genètica per evitar-ne la transmissió a la següent generació. «Fins i tot ara estem començant amb un nou servei en el qual s'analitza cada membre de la parella per comprovar la compatibilitat genètica de tots dos, tenint en compte que hi ha algunes malalties que, perquè es transmetin, cal que hi hagi el gen en els dos materials, òvul i espermatozoide», afegeix el Dr. Aurell.


Un altre supòsit especial és el dels pacients que estan travessant per algun tipus de càncer, a qui els tractaments a què se sotmeten poden danyar la fertilitat. En aquests casos, els supervivents de la malaltia podrien veure seriosament compromesa la seva intenció de tenir un fill. «Així, tenim un consell assessor en aquests casos per seleccionar quin ha de ser el millor procediment. Es pot congelar l'esperma de l'home o els òvuls de la dona. Això és important sobretot en el cas de pacients joves i es tracta d'un servei que oferim a través del Institut Oncològic Barcelona (IOB) del Grup», finalitza el Dr. Aurell.