CapturaCaptura

Coincidint amb el dia del seu aniversari –Pau Donés hauria fet l'11 d'octubre 55 anys– professionals dels centres sanitaris que van tenir contacte amb el cantant al llarg dels cinc anys que va conviure amb el càncer de còlon s’han desplaçat a Montanuy (Osca), poble dels Pirineus d’on era originari el seu pare, per retre-li homenatge. Metges i metgesses i personal infermer i de recerca de l’Institut Oncològic Teknon, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), Complex Hospitalari Moisès Broggi, l’Institut Català d’Oncologia, i Aran Salut han participat en la presentació d’una placa en memòria de Pau Donés a Montanuy. Així mateix, l’alcaldessa de Montanuy, Esther Cereza, ha inaugurat un mirador i una escultura en honor al cantant. "Volem agrair als professionals sanitaris haver triat Montanuy per recordar la seva figura, ell havia estiuejat aquí i havia vingut a inspirar-se per escriure les seves cançons", recorda Cereza: "Pau Donés va ser un ambaixador del nostre poble, el consideràvem un més", afegeix. El productor de Jarabe de Palo, Micky Forteza-Rey, ha posat la banda sonora interpretant cançons del grup com Me gusta cómo eres i, juntament amb el Dr. Domenico Sabia, cirurgià de l’Institut Oncològic Teknon i Complex Hospitalari Moisès Broggi, Depende, Déjame vivir, Valiente i Eso que tú me das. Cristina Gruas, cosina de Pau Donés, ha fet de presentadora de l’emotiu acte d’homenatge.

PlacaPlaca

"El Pau va voler conèixer des de bon començament la base biològica de la seva malaltia, va entendre tots els procediments mèdics i quirúrgics als quals es va sotmetre i fins i tot va participar en estudis clínics que van permetre impactar de forma significativa en el pronòstic de la mateixa preservant una gran qualitat de vida. Aquest ha de ser l’abordatge en el tractament del càncer i és el nostre objectiu fonamental en tots els nostres malalts", recorda la Dra. Elena Élez, la seva oncòloga a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). La Dra. Élez destaca d’en Pau Donés la valentia i generositat. El cantant va ajudar a desestigmatitzar el càncer en mantenir la seva presència pública a la recta final de la seva malaltia.

"Pau Donés, que era una persona molt intel·ligent, va ser conscient que tenia un tumor molt especial i va sentir la necessitat d’ajudar la gent de dues maneres: fent difusió desmitificant la malaltia i recaptant fons per a la recerca amb el documental, concerts i esdeveniments", resumeix el Dr. Ramon Charco, cap del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de Vall d’Hebron i membre de l’equip que el va operar el setembre de 2015 juntament amb la Dra. Elena Eléz, l’endoscopista Joan Dot i el radiòleg Xavier Serres. El Dr. Charco compartia amb Pau Donés la passió per la muntanya: "Era una persona entranyable, molt vital, i un pacient molt disciplinat", resumeix.

L’actitud positiva de Pau Donés i l’alt grau de coneixement de la malaltia que patia també van impactar el Dr. Pedro Barrios, excap de la Unitat de Cirurgia Oncològica del Complex Hospitalari Moisès Broggi, i expert consultor, que va operar Pau Donés en diverses ocasions amb el seu equip. "La determinació i enteresa del Pau en abordar la seva malaltia, de la gravetat de la qual era perfectament coneixedor, queda reflectida quan vam veure’l a les 24 hores d’una cirurgia molt complexa i encara a la Unitat de Cures Intensives treballar amb el seu sintetitzador en la que seria una de les seves últimes composicions", recorda el Dr. Pedro Barrios: "per a ell, era una obsessió guanyar-li un tros de temps més a la vida malgrat les dificultats dels seus últims moments".

Des de l’Institut Català d’Oncologia, la Dra. Gala Serrano, cap de Serveis de Cures Pal·liatives de l’ICO l’Hospitalet, destaca com "el model d’atenció centrat en el pacient de l’ICO i en particular el treball desenvolupat pel Servei de Cures Pal·liatives, en el cas d’en Pau Donés va consistir en la intervenció precoç pel control de símptomes i en la coordinació amb l’equip d'atenció primària pel maneig en el procés de final de vida i poder donar resposta a les necessitats pal·liatives".

Pau Donés va ser atès per diferents institucions de la sanitat pública catalana com qualsevol altre pacient: la seva amabilitat i el reconeixement cap a la tasca de tots els i les professionals que el van atendre van fer que arribés al cor del personal sanitari. El cantant va publicar a la web de Jarabe de Palo, per exemple, una emotiva carta dedicada a les infermeres: "Us adoro. Us admiro. Us estimo molt. I us dono les gràcies per fer la feina que feu, perquè no hi ha res al món que pugui pagar una moixaina de les vostres quan estàs fotut al llit d'un hospital. Gràcies per la vostra generositat i entrega", es llegia a la missiva, que va difondre a través de les seves xarxes socials. Els i les nutricionistes també van estar molt implicats en el seu tractament, així com tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAIs), zeladors i zeladores i altres professionals sanitaris.

Pau Donés va decidir passar els seus últims dies a la seva casa de la Vall d’Aran, envoltat de natura. "Jo el vaig conèixer en els bons moments, abans del diagnòstic que va rebre en primer terme a la Vall d’Aran, i en els dolents. Nosaltres vam acompanyar-lo en el procés de final de vida, a ell i la seva família, personalment em va enriquir moltíssim, com al llarg de la meva vida professional m’ha passat amb altres pacients en aquestes circumstàncies", observa Sisco Maranges, infermer d’Espitau Val d'Aran: "Pacients com Pau Donés m’han ajudat a tocar de peus a terra, a entendre que estem al món quatre dies i cal gaudir-los i apreciar-los, com a infermer estableixes una relació molt intensa amb ells. Pau Donés va viure els seus últims dies d’una manera molt digne, va saber què volia fins a l’últim moment". Pau Donés va ser un exemple més d’aquells pacients que, amb dignitat i coratge, afronten la recta final d’un càncer o altre malaltia en fase terminal, en destaquen els sanitaris. La Dra. Imma Caubet, pediatra de la seva filla a Espitau Val d'Aran, en destaca "la personalitat extravertida i amable d’en Pau, la seva extrema generositat de fets i sentiments".

"Pau Donés va ser conscient de la importància de conèixer la malaltia i la biologia específica de cada tumor per dissenyar tractaments tan personalitzats com sigui possible. Va mostrar una enorme sensibilitat i ens va deixar un gran llegat: transmetre el valor de la recerca traslacional del VHIO i com aquesta reverteix directament en tractaments molt dirigits i, per tant, en benefici dels pacients", conclou el Dr. Josep Tabernero, Cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron i director del VHIO: "Pau Donés va fer un esforç ingent per contribuir al finançament de la recerca fins als seus últims dies i va convertir-se en la veu de molts pacients. Amb el seu carisma va ser clau per a la desestigmatització del càncer i li va fer front d’una manera generosa, vital i compromesa. Sempre li estarem agraïts". Un any i mig després de la mort de Pau Donés, el seu record entre els professionals sanitaris que van tenir contacte amb ell continua més viu que mai.

1633972891042_670x3781633972891042_670x378