El virus del papil·loma humà (VPH): un enemic comú i prevenible
Amb el Dia Mundial contra el VPH, ens sumem a la campanya #PongamosDeModa", l'objectiu de la qual és canviar la percepció i l'enfocament cap a la prevenció del VPH.
La iniciativa, secundada per MSD i diferents societats científiques, utilitza la moda com un vehicle per a la conscienciació i destaca que prevenir el VPH mai passa de moda.
La prevenció i el cribratge primerenc són fonamentals per a combatre els càncers relacionats amb el VPH, inclosos els càncers de coll uterí, anus, penis, i més. Malgrat la disponibilitat de vacunes i proves de detecció, l'estigma i la desinformació continuen sent obstacles significatius.
Aquest Dia Mundial del VPH, unim-nos sota el lema "#PongamosdeModa" per enderrocar mites, promoure la vacunació i les proves de detecció, i protegir la nostra salut col·lectiva. La prevenció del VPH és una moda que tots hauríem d'adoptar, per la nostra salut i la de les futures generacions.
El virus del papil·loma humà
S'estima que més d'un 80% de les persones sexualment actives contrauran el virus del papil·loma humà (VPH) alguna vegada en la vida, un virus responsable del 5% dels càncers que poden ser diagnosticats tant a homes com a dones al llarg de la seva vida.
El VPH representa la infecció de transmissió sexual més prevalent a nivell mundial. Afecta a aproximadament el 80% de les persones sexualment actives en algun moment de les seves vides. Amb més de 660 milions de persones infectades globalment, el VPH contribueix significativament al desenvolupament de diversos tipus de càncer.
El VPH és un grup de més de 200 virus que es transmet principalment a través del contacte genital. Moltes vegades el contagi no presenta símptomes, la qual cosa facilita la seva propagació.
Pot contagiar-se de mare a fill durant el part. El VPH es classifica en tipus de baix i alt risc; el primer pot causar berrugues genitals, mentre que el segon està associat a diversos tipus de càncer com el de coll uterí, anus, boca i gola, vulva, vagina i penis. El VPH està implicat en la majoria dels casos de càncer de cèrvix i en un alt percentatge d'altres càncers esmentats.
Encara que la majoria de les infeccions per VPH es resolen soles i no causen càncer, les infeccions persistents d'alt risc poden provocar canvis cel·lulars que, sense tractament, poden derivar en càncer.
Per a prevenir la infecció, és crucial la pràctica de sexe segur, l'ús de preservatius, la vacunació contra el VPH, i la realització de revisions mèdiques ginecològiques i urològiques regulars per a detectar i tractar lesions precanceroses.