TecnicaCombinadaTecnicaCombinada

IntervencionHibridaIntervencionHibrida

La fibril·lació auricular és una arrítmia molt freqüent entre la població, que acompanya l’envelliment. No sol tenir un maneig complex, combinant fàrmacs antiarrítmics i anticoagulants, per prevenir el risc de patir embòlies. Aquest esquema terapèutic universal no és vàlid per a aquells pacients en els quals, a causa d’un risc hemorràgic alt, l’anticoagulació està contraindicada.


L’Institut del Cor Quirónsalud Teknon de Barcelona ofereix ara una intervenció que permet, en el mateix procediment, eliminar aquesta arrítmia causant d’embòlies mitjançant tècniques d’ablació i tancar l’apèndix auricular esquerre amb un dispositiu protètic. D’aquesta manera, es fa innecessari el tractament anticoagulant que necessitaven aquest tipus de pacients, donat que el risc d’embòlia queda pràcticament erradicat.


Aquest tipus d’intervencions ja s’estan realitzant amb bons resultats a l’Institut del Cor des del juny passat.


L’apèndix auricular esquerre és un replec amb forma de saquet que es troba a la part superior de l’aurícula esquerra. És aquí, a l’interior d’aquesta petita cavitat, on es formen els coàguls quan, a causa de l’arrítmia, la sang hi queda acumulada. Quan algun d’aquests coàguls passa al torrent circulatori, és capaç d’obstruir algun vas sanguini i provocar, quan es tracta del cervell, un ictus embolic. Per aquest motiu és necessària l’anticoagulació en la immensa majoria dels pacients que pateixen aquesta arrítmia tan freqüent.


«Gràcies a la intervenció s’aconsegueix, per una part, el control dels símptomes de la fibril·lació auricular sense necessitat de fàrmacs antiarrítmics a llarg termini. Per una altra, s’aconsegueix disminuir el risc d’hemorràgia, ja que al cap de pocs mesos de l’operació és possible que el pacient deixi de necessitar els anticoagulants de manera crònica», comenta el Dr. Antonio Berruezo, reconegut especialista en electrofisiologia i arrítmies cardíaques de l’Institut del Cor Quirónsalud Teknon.

«Per al pacient, a més, suposa un gran benefici unir les dues intervencions en el mateix procediment. Així s’afavoreix la reducció de riscos, aprofitant parts del procediment que són comunes a totes dues intervencions», afegeix el Dr. Juli Carballo, cardiòleg intervencionista i cap de Cardiologia de l’Institut del Cor Quirónsalud Teknon. L’especialista afegeix que, si no hi ha complicacions, els pacients poden rebre l’alta en 24 hores.


Una malaltia molt prevalent.


La fibril·lació auricular és l’arrítmia més freqüent i està molt relacionada amb l’envelliment. S’estima que la pateix un 25% de la població de més de 80 anys. Amb l’increment progressiu de l’esperança de vida, aquesta patologia cada vegada serà més habitual i el requeriment d’anticoagulants, tant els clàssics antagonistes de la vitamina K com els nous NACO, sempre comporten un increment del risc hemorràgic, que resulta prohibitiu per a un percentatge de pacients gens menyspreable.


Per tot això, la recerca d’estratègies alternatives s’ha convertit en un dels principals objectius per al tractament de la fibril·lació auricular, la complicació més greu de la qual és l’accident cerebrovascular d’origen cardioembòlic: «Aquesta nova alternativa es presenta com una solució eficaç a llarg termini, atès que permet millorar la qualitat de vida dels pacients i ofereix una possibilitat real per a tots aquells en qui els anticoagulants orals no poden ser una opció», finalitza el Dr. Berruezo.