_G9A9201_G9A9201

L'equip de cirurgia cardíaca de l'Institut del Cor Quirónsalud Teknon ha implantat amb èxit tres vàlvules per catèter (TAVI) en pacients d'alt risc no aptes per a cirurgia emprant dos nous abordatges: per via axil·lar i per via carotídia. Són dues noves modalitats d'intervencions mínimament invasives que completen encara més les possibilitats de tractar pacients més greus i complexos de manera molt poc agressiva.

Les tres intervencions es van realitzar el passat 20 de maig i els pacients ja fan vida normal, dues setmanes després de l'alta. «S'han recuperat molt ràpidament, sense dolor, amb una estada a l’UCI inferior a 24 hores i una estada hospitalària mitjana de 4 dies», explica el Dr. Xavier Ruyra, Cap del servei de Cirurgia cardíaca de l'Institut del Cor Teknon, que apunta que això ha estat possible gràcies al fet que no ha calgut una cirurgia oberta que hagués requerit de cures postoperatòries majors.

Aquestes intervencions s'han realitzat seguint els nous i estrictes protocols de seguretat posats en marxa per minimitzar el risc de contagi davant la situació actual en què ens trobem, que han servit al Centre Mèdic Teknon per ser acreditat per Applus+ amb el segell d’'Hospital segur enfront de la Covid-19'.

_G9A9085_G9A9085

Una alternativa per a pacients de risc

L'estenosi severa de la vàlvula aòrtica és la malaltia de les vàlvules cardíaques més freqüent a Espanya en la població d'edat avançada. Es produeix per la degeneració de la mateixa vàlvula, que es calcifica i s'estreny dificultant molt el pas de la sang que impulsa el cor en cada batec. Fins fa pocs anys, l'única opció de tractament era la substitució de la vàlvula mitjançant una intervenció quirúrgica i l'ús de circulació extracorpòria.

Malgrat tot, els avenços en cardiologia permeten la realització d'intervencions cada vegada menys invasives. Això redunda en benefici dels pacients, que necessiten menys temps de convalescència i que s'exposen a menys riscos. «Gràcies a aquestes intervencions mínimament invasives és possible que els pacients que no són candidats a una cirurgia, ja sigui perquè són d’edat avançada o per un risc elevat o fragilitat, tinguin una alternativa de tractament», explica el Dr. Xavier Ruyra.

Un d'aquests nous abordatges mínimament invasius és precisament l'implant d'una vàlvula mitjançant la tècnica del transcatèter, coneguda com a TAVI, per al tractament de l'estenosi severa de la vàlvula aòrtica. Aquesta intervenció evita la cirurgia oberta. L'artèria femoral és la via més utilitzada per a l'implant TAVI. «No obstant això aquest abordatge no sempre és possible. Quan l'accés femoral és de mida petita o està molt calcificat o angulat cal emprar altres vies d'accés com l'artèria axil·lar, per sota de la clavícula, o l'artèria caròtida, a la part lateral de coll», afegeix el Dr. Ruyra