L'Institut del Cor Teknon ofereix intervencions mínimament invasives per a la vàlvula mitral
La reparació de la vàlvula mitral transcatèter és un tractament per als pacients amb insuficiència mitral greu d'alt risc quirúrgic
La reparació de la vàlvula mitral transcatèter és un tractament per als pacients amb insuficiència mitral greu d'alt risc quirúrgic. Es tracta d'una intervenció complexa que ha demostrat millorar la qualitat de vida i fins i tot la supervivència en determinats subgrups de pacients.
La Unitat d'Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista del Centre Mèdic Teknon es constitueix en l'actualitat com l'únic centre privat capaç d'oferir aquest tipus de terapèutica. En aquest sentit, els doctors Julio Carballo, Gustavo Jiménez, Lluís Asmarats i l'especialista en l'àmbit de la patologia valvular mitral Dabit Arzamendi són els que estan realitzant els procediments transcatèter en patologia cardíaca estructural.
«Ara mateix a la nostra unitat oferim qualsevol tipus d'intervenció mínimament invasiva o transcatèter per tractar diferents tipus de patologies cardíaques, entre les quals hi ha la reparació de la vàlvula mitral», assenyala el Dr. Julio Carballo, cap de Cardiologia i cardiòleg intervencionista del Centre Mèdic Teknon. «Al nostre equip comptem amb el Dr. Dabit Arzamendi, cardiòleg intervencionista avalat per una àmplia trajectòria en aquest tipus d'intervencions, ja que és un dels especialistes amb un nombre més elevat de procediments de reparació valvular mitral transcatèter duts a terme tant a escala nacional com internacional», afegeix el responsable del servei.
Imatge 3D i més seguretat
La reparació de la vàlvula mitral transcatèter és una intervenció que pot realitzar-se amb un ecògraf tradicional i en una sala d'hemodinàmica. No obstant això, a l'Institut del Cor Teknon aquesta intervenció es porta a terme en una sala d’operacions híbrida: «Realitzar aquest tipus de procediments en una sala d’operacions híbrida permet abordar allà mateix qualsevol complicació eventual que es pogués presentar sense necessitat d'haver de traslladar el pacient. Això redunda en un notable increment de seguretat per al pacient», explica el Dr. Arzamendi.
La sala d’operacions híbrida està equipada a més amb un ecògraf 3D dotat de programari TrueView d'última generació, que permet superposar la imatge ecocardiogràfica sobre l'obtinguda per RX: «Durant la intervenció cal que un ecografista expert, com el Dr. Alejandro Panaro de l'Institut del Cor Teknon, ens guiï pel que fa a la progressió dels dispositius a través de les càmeres cardíaques, posant atenció en aquest cas a les característiques anatòmiques de la vàlvula mitral per actuar amb la màxima precisió i optimitzar el resultat de la tècnica», afegeix el Dr. Dabit Arzamendi.
Recuperació més ràpida
Un de les principals avantatges d'aquest tipus d'intervencions transcatèter dutes a terme a la Unitat de Cardiologia Intervencionista del Centre Mèdic Teknon és que es redueixen molt significativament l'estada hospitalària i el temps de recuperació del pacient: «L'absència de ferida quirúrgica permet l'alta en aproximadament 48 hores», ratifica l'especialista.
Una malaltia cada vegada més prevalent
La insuficiència mitral és una de les malalties valvulars més freqüents, i té una prevalença que augmenta amb l'edat. Així doncs, és prou usual trobar aquest tipus d'afecció a partir dels 65 anys, i és esperable que n’augmenti la prevalença per l'envelliment de la població: «L'aparell valvular mitral és una estructura anatòmica complexa formada pels vels mitrals, cordes tendinoses, músculs papil·lars i un anell valvular. L'alteració de qualsevol d'aquests elements, moltes vegades d'índole degenerativa, ocasiona la insuficiència de la vàlvula», explica el Dr. Arzamendi.
Els pacients amb insuficiència mitral es subdivideixen en dos grans grups. D'una banda hi ha aquells que pateixen una insuficiència mitral funcional, en la qual no hi ha dany valvular pròpiament dit però sí una distensió de l'anell causa de dilatació del ventricle esquerre que condiciona la separació dels vels i una insuficiència mitral subsegüent. El segon grup el conformen aquells pacients en els quals el vel està malmès, en general a causa d’un procés degeneratiu: «Tots dos grups de pacients poden, per diferents motius, tenir un risc quirúrgic elevat, la qual cosa els converteix en aquest cas en candidats ideals per al tractament percutani», apunta el Dr. Arzamendi.
Cal tenir en compte que en un percentatge alt dels pacients amb insuficiència mitral greu es contraindica el tractament quirúrgic causa de l’edat avançada, disfunció ventricular i altres comorbiditats. Això ha generat un interès creixent en els tractaments percutanis malgrat la seva complexitat: «És l'única opció que tenen aquests pacients per millorar la seva qualitat de vida i evitar problemes més greus en el futur», finalitza el Dr. Arzamendi.