La Fundación Quirónsalud reúne a 300 adolescentes barceloneses en un evento sobre salud mentalLa Fundación Quirónsalud reúne a 300 adolescentes barceloneses en un evento sobre salud mental
  • L'esdeveniment s'ha celebrat en el marc del projecte Stay Healthy de la Fundació Quirónsalud, que té com a objectiu conscienciar els adolescents de la importància de la cura de la salut.
  • S'han organitzat diferents tallers on han participat diversos especialistes de la xarxa d'hospitals de Quirónsalud a Barcelona

Foto 1 La Fundación Quirónsalud reúne a 300 adolescentes barceloneses en un evento sobre salud mentalFoto 1 La Fundación Quirónsalud reúne a 300 adolescentes barceloneses en un evento sobre salud mental

La Fundació Quirónsalud ha celebrat aquest dilluns a l'auditori del CosmoCaixa de Barcelona la trobada 'Stay Healthy: Salut Mental i Adolescència', un esdeveniment pioner sobre salut mental i benestar en què han participat 300 alumnes d'entre 15 i 16 anys.

El taller se celebra com a part del seu projecte d'innovació educativa Stay Healthy, l'objectiu del qual és promoure els hàbits saludables entre adolescents a través de diferents tallers que tracten les temàtiques de: nutrició, somni, exercici físic, covid-19, addiccions a les noves tecnologies i addiccions a substàncies. En marxa des del 2018, aquesta iniciativa, que es realitza a totes les províncies espanyoles, utilitza el rigor científic, nous models pedagògics i l'entorn digital com a canal per traslladar als adolescents la importància futura de les decisions que prenen al seu dia a dia i com repercuteixen en la salut a llarg termini.

Des de la seva posada en marxa, Stay Healthy ha comptat amb la participació de més de 15.000 alumnes a les sessions presencials i més de 57.000 a les realitzades a través de l'Aula Virtual, llançada arran de la pandèmia. Només a Barcelona, ​​on hi ha 28 centres educatius inscrits al programa, es duran a terme durant el mes de juny 30 sessions presencials en què participaran més de 850 alumnes.

Teresa Álvarez Perdices, directora de RSC i Gerent de la Fundació Quirónsalud, assenyala: "Amb Stay Healthy entrem a totes aquelles aules on ens necessiten i donem llum sobre un tema tan crucial com és la salut de les persones. Com a companyia enfocada a la salut, el primer són les persones i volem oferir el nostre coneixement mèdic i transmetre'l de manera propera, accessible i en una etapa vital clau. Avui, i cada dia més pel context en general d'incertesa i per la manera com la tecnologia afecta els adolescents, creiem que tractar el tema de la salut mental és crític. Estem molt orgullosos d'haver pogut trobar col·laboradors que ens donen suport, ens comprenen i que, com nosaltres, estan disposats a prendre partit per la salut de les futures generacions".

En el cas de la trobada 'Stay Healthy: Salut Mental i Adolescència', l'objectiu era donar resposta a la demanda realitzada des dels centres educatius amb què col·labora habitualment el projecte, davant la necessitat d'abordar l'impacte de la tecnologia a l'adolescència ja que, segons els resultats d'un estudi recent d'UNICEF en aquest àmbit, fins a un 15% dels adolescents presenta símptomes greus o molt greus de depressió.

Foto 2 La Fundación Quirónsalud reúne a 300 adolescentes barceloneses en un evento sobre salud mentalFoto 2 La Fundación Quirónsalud reúne a 300 adolescentes barceloneses en un evento sobre salud mental

A causa de la complexitat que suposa per als docents tractar aquests temes a l'aula, la col·laboració de diferents professionals voluntaris de la xarxa d'hospitals de Quirónsalud a Barcelona ha estat crucial i ha permès que els participants coneguin els factors de risc i els símptomes més freqüents de la salut mental a través d'una font fiable i rigorosa. El coneixement s'ha dut a la pràctica a través de cinc tallers amb diferents metodologies relacionades amb l'alimentació, l'addicció a substàncies, el son, l'addicció a les noves tecnologies i l'exercici físic, juntament amb professionals sanitaris de diferents especialitats: psicòlegs, nutricionistes, pediatres, fisioterapeutes i uròlegs que s'han sumat a l'esdeveniment.

"En el cas de la nutrició, l'enllaç amb la salut mental és clar. Estem veient en adolescents cada cop més joves un augment dels casos de trastorns de conducta alimentària" explica María Valero, especialista en Nutrició del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Dexeus. "Per això cal prevenir, educant en la importància d'una alimentació sana, sense pors i cultivant l'autoestima per evitar conductes perilloses".

La Dra. Marta de Quixano, cap de Pediatria de l'Hospital El Pilar-Grup Quirónsalud, ha comentat que "el somni és un procés biològic que ha de garantir el descans del cos i la ment. És un hàbit saludable determinant per a la salut dels nens i adolescents que els ajuda a processar la informació rebuda durant el dia". Per això, afegeix, "un bon descans és beneficiós per al benestar emocional i el rendiment escolar i físic. Avui dia, els adolescents no són conscients de la importància que té dormir, és a les nostres mans donar-los totes les eines per poder ajudar-los a canviar d'hàbits i portar una vida més saludable."

D'altra banda, la Dra. Mariana Annese, pediatre de l'Hospital Quirónsalud Barcelona, ​​ha volgut recalcar que fer exercici no només incrementa l'alliberament d'endorfines i, per tant, la sensació de benestar també afecta positivament l'estat d'ànim, autoimatge, autoestima, la socialització, la conciliació del son o la disminució de l'estrès, etc. "És la nostra responsabilitat ensenyar als joves que l'activitat física pot ser una eina que els ajudi a desconnectar de la rutina digital per connectar amb el seu cos, i hauria de ser promoguda com una política de salut prioritària", ha explicat.

Durant els tallers, els participants han comptat amb vídeos explicatius, activitats pràctiques, endevinalles i l'ús d'ulleres de realitat virtual. A més, la trobada ha acabat amb una reflexió final sobre l'estigmatització de la salut mental, en què ha participat l'activista Helen Mercader, de l'organització Obertament, que ha explicat la seva experiència com a persona amb un diagnòstic en salut mental.

El doctor a càrrec de tancar la sessió, Jordi Sasot, cap de la Unitat de Paidopsiquiatria del Centre Mèdic Teknon, ha comentat que "la salut mental és un assumpte transversal, que afecta totes les dimensions de la vida d'una persona. Per això és important que els adolescents coneguin informació rigorosa i científica sobre temes que afecten directament la seva salut, i que sovint resolen de manera errònia a través de les xarxes socials".

La perspectiva col·laborativa com a clau del projecte

Foto 3 Fundación Quirónsalud reúne a 300 adolescentes barceloneses en un evento sobre salud mentalFoto 3 Fundación Quirónsalud reúne a 300 adolescentes barceloneses en un evento sobre salud mental

El desenvolupament de l'esdeveniment ha comptat amb la col·laboració de múltiples organitzacions compromeses, que s'han sumat a l'objectiu de la Fundació Quirónsalud de tenir cura de la salut dels adolescents, com la Fundació "la Caixa", que ha cedit els diversos espais del CosmoCaixa als que ha tingut lloc el taller; Samsung, que ha contribuït amb l'aportació d'ulleres de realitat virtual, en el marc del projecte Assignatura Empatía; o la Unitat de Participació Ciutadana de la Policia Nacional, que ja és habitual col·laborador del programa Stay Healthy, com a resultat de l'acord de col·laboració signat amb la Fundació Quirónsalud. A més, també s'hi han involucrat altres marques com Solán de Cabras, El Granero i Avène, aportant materials a la jornada.

Segons Teresa Álvarez Perdices, directora de RSC i Gerent de la Fundació Quirónsalud: "Si alguna cosa hem après en els darrers dos anys és que junts, units, som capaços de fer grans coses, per això, la incorporació aliances al projecte de Stay Healthy ens permet continuar creixent en l'abordatge del nostre objectiu de promoure els hàbits saludables entre els adolescents".

Sobre Stay Healthy

Stay Healthy és un programa d'innovació educativa de la Fundació Quirónsalud, engegat el 2018, que té com a objectiu promoure els hàbits saludables entre els adolescents. Utilitza el rigor científic, nous models pedagògics i l'entorn digital com a canal per traslladar a les generacions futures la importància de com les seves decisions del dia a dia afecten la qualitat de vida i la salut a llarg termini, representant la contribució de la companyia als ODS 3, Benestar i Salut i ODS 4, Educació de Qualitat. El Projecte és co-creat amb els psicopedagogs i els alumnes, basant-se en un aprenentatge dinàmic i col·laboratiu i en un llenguatge proper als joves per apropar-los a les àrees d'estudi.