Maternidad reto pendiente deporte femeninoMaternidad reto pendiente deporte femenino

Ona carbonell 1Ona carbonell 1La Unitat de Reproducció Assistida Fertility Barcelona de l'Hospital Quirónsalud Barcelona i Centro Médico Teknon ha organitzat aquest dijous en l'espai Juno House de Barcelona la xerrada "Maternitat, el repte pendent de l'esport femení" en la qual s'han compartit experiències i realitats en aquest àmbit de la mà d’Ona Carbonell, esportista olímpica, la dona amb més medalles en la història dels mundials de natació i presidenta de la Comissió Espanyola de Maternitat i Esport, acompanyada per Carlota Planas, agent de futbol femení i Clàudia Galicia, arquitecta tècnica i Clàudia Galicia, arquitecta técnica i esportista de competició en ciclisme i esquí de muntanya.

La doctora Cayetana Barbed, metge adjunt especialista en Reproducció Assistida a l'Hospital Quirónsalud Barcelona i al Centro Médico Teknon que ha participat en l'acte va insistir que la dona d'avui dia i esportistes d'elit, s'enfronten a un retard de la maternitat, derivat per molts factors per motius personals, socials i laborals... i que afecta directament la fertilitat. "La fertilitat en la dona és limitada, els 35 anys marquen la pauta i baixa a tan sols un 10% al mes, ja que els òvuls van perdent eficàcia bé pel número disponible com per la seva qualitat. És per això que la decisió de quin és el millor moment per a afrontar aquesta nova etapa és clau i no sempre és fàcil. Donar veu a les necessitats de la dona i compartir l'actualitat en tècniques de diagnòstic i preservació de la fertilitat, és molt important per a determinar els passos a seguir per a ser mare".

Ona Carbonell 2Ona Carbonell 2Ona Carbonell no va renunciar a la maternitat i a seguir després en primera línia de l'esport. Explica com va tenir què decidir fer una aturada com a esportista d'alt nivell per a fer realitat el seu somni de ser mare. Aquest és un exemple de com dones esportistes pioneres han continuat destacant. "Necessitem més professionals perquè des de tots els punts de l'esport s'entengui que cal invertir en informació en salut de la dona, visibilitzar aquests temes i donar més eines sobre la maternitat i la fertilitat. Tant de bo de cara als Jocs Olímpics de París, puguem veure els canvis. No cal renunciar a la maternitat per a ser esportista ni renunciar a ser esportista per a ser mare".

La realitat d'avui dia és que les dones retarden més la maternitat. El canvi més important de l'empoderament de la dona, és poder triar quan ser mare sense necessitat de fer coincidir el moment desitjat, l'oportunitat del moment i la parella adequada, que no sempre coexisteixen alhora. I gràcies a l'avanç en tècniques en preservació de la fertilitat, és possible.

Així ho indica el Dr. Ramon Aurell, cap del Servei i director mèdic de la Unitat de Reproducció Assistida de l'Hospital Quirónsalud Barcelona i Centro Médico Teknon: "Espanya és pionera en reproducció assistida, el 12% dels nens que neixen al nostre país, són fruit d'aquestes tècniques innovadores. Respecte a la taxa mensual d'embaràs espontani d'una dona és del 20%, i del 80% anual. Amb l'opció de congelar els òvuls -vitrificació- es pot decidir com, amb qui i quan ser mare. I el més important, es manté la qualitat de l'òvul en l'edat que es va congelar i amb les taxes d'èxit d'embaràs equivalents a aquella edat de la dona. Això fa 15 anys no es podia fer. Sobre aquest tema afegeix que: "La prevenció de la fertilitat és també un aspecte molt important del qual no es parla i la població hauria d'estar informada igual que es fa en altres àmbits. Així mateix, posa l'accent que Espanya té l'última tecnologia en mediació per al pacient, tecnologia de laboratori, cultiu i incubadores per a l'embrió, en aquest sentit l'Hospital Quirónsalud Barcelona i el Centre Mèdic Teknon van a l'avantguarda, i els resultats ho avalen", afirma l'expert.


El valor de la Informació, confiança i suport emocional amb l'especialista
"La proximitat amb el ginecòleg de confiança és fonamental per a assessorar-se de com es troba la fertilitat de la parella. Comptar amb un especialista reconegut que ofereixi la informació necessària és una manera d'anticipar-se, com qualsevol medicina preventiva. També és important el suport emocional, per això oferim un enfoc 360 en fertilitat a la parella que inclou acupuntura, psiconeuroinmunología, pautes de nutrició... perquè tot ajuda, comenta el doctor Aurell que a més comparteix tres consells com a expert: "1. Informació com a valor fonamental, acudir a fonts fiables, la consulta de l'especialista. 2. Comptar amb centres especialitzats, de reputació i 3. Cuidar-se a tots els nivells".