reducir el riesgo de disfunción eréctil tras un tratamiento de radioterapia para cáncer de próstatareducir el riesgo de disfunción eréctil tras un tratamiento de radioterapia para cáncer de próstata

Un recent estudi clínic, en què han participat investigadors de l'Institut Oncològic Teknon del Grup Quirónsalud, ha descobert una correlació clau entre la dosi de radiació administrada a estructures específiques durant la radioteràpia corporal estereotàctica (SBRT) per al càncer de pròstata i la preservació de la funció erèctil. Aquest avenç prové d'una anàlisi post-hoc d'un assaig aleatoritzat de fase 2 que va incloure 90 homes amb càncer de pròstata localitzat de baix risc. Els resultats han estat publicats a la revista International Journal of Radiation Oncology – Biology – Physics.1

Els resultats, després d'un seguiment de 6,5 anys, van revelar que el 57% dels pacients van mantenir la funció erèctil, mentre que el 43% va desenvolupar disfunció erèctil. El més notable va ser la relació significativa entre la dosi de radiació a la crura (part posterior dels cossos cavernosos) i el desenvolupament de disfunció erèctil. Les dosis al bulb del penis i les artèries pudendes internes no van mostrar una correlació rellevant.

"Estem davant d'un descobriment valuós que canviarà la manera com abordem la radioteràpia per al càncer de pròstata", explica la Dra. Sandra Jorcano, especialista en Oncologia Radioteràpica de l'Institut Oncològic Teknon del Centre Mèdic Teknon i que ha estat una de les investigadores que ha participat en aquest estudi. "La preservació acurada de la crura sembla crucial per mantenir la funció erèctil després de la SBRT".

Aquestes troballes no només donen llum sobre la relació específica entre la dosi de radiació i la funció erèctil, sinó que també suggereixen noves restriccions de dosi que podrien reduir significativament el risc de disfunció erèctil en pacients amb càncer de pròstata. Es recomana mantenir les dosis mitjanes i màximes a la crura per sota de 4.7 Gy i 12 Gy, respectivament.

Aquest estudi se suma a una sèrie d'avenços recents a la radioteràpia per al càncer de pròstata, que cerca equilibrar l'eficàcia del tractament amb la preservació de la qualitat de vida dels pacients. S'espera que aquestes troballes influeixin en les pràctiques clíniques i motivin investigacions futures sobre estratègies de preservació neurovascular. "No podem obviar que la disfunció erèctil és un efecte secundari comú després de la SBRT, amb taxes d'aparició que varien entre el 30 i el 40%", comenta el Dr. Raimon Miralbell, coordinador científic territorial del Grup Quironsalud. El Dr. Miralbell afegeix que aquesta disfunció erèctil afecta directament la satisfacció del pacient amb el seu tractament i que és un factor molt associat al penediment després del tractament del càncer de pròstata.

"Es creu que la preservació de les estructures erèctils crítiques exerceix un paper en el manteniment de les ereccions funcionals, malgrat els resultats contradictoris dels estudis que investiguen la correlació entre la dosi de radiació administrada a aquestes estructures i l'aparició de disfunció erèctil després de la radioteràpia curativa", continua comentant l'expert.

"Estudis com el que s'acaba de publicar demostra la implicació del Centre Mèdic Teknon en la investigació de gran impacte a nivell internacional i ens serveixen per oferir als nostres pacients la millor atenció possible", finalitza el Dr. Ignacio Toscas, director territorial del departament de Ràdio-oncologia del Grup Quirónsalud.


_G9A1961_G9A1961


1Achard V, Zilli T, Lamanna G, Jorcano S, Bral S, Rubio C, et al. Urethra-sparing prostate cancer stereotactic body radiotherapy: sexual function and radiation dose to the penile bulb, the crura, and the internal pudendal arteries from a randomized phase 2 trial. Int J Radiat Oncol Biol Phys [Internet]. 2023; Available from: http://dx.doi.org/10.1016/j.ijrobp.2023.12.037