Quirónsalud celebra el seu X Seminari Internacional de Seguretat del Pacient i Excel·lència Clínica, amb el futur i la innovació com a protagonistes
El futur de la seguretat del pacient i les noves tendències i oportunitats per a l'excel·lència clínica van ser l'eix central de la desena edició del Seminari Internacional de Seguretat del Pacient i l'Excel·lència Clínica de Quirónsalud, que va tenir lloc a l'Aula Magna de l'Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz i en què es van donar cita més de 500 professionals, entre presencial i online, en una trobada que any rere any busca identificar tendències i programes innovadors a nivell mundial per a la millora de la seguretat clínica i la pràctica assistencial.
"Per a Quirónsalud, treballar en la seguretat clínica no és només una prioritat, sinó una oportunitat per millorar el valor de la pràctica clínica. Per això desenvolupem models d'atenció més eficients, avaluem resultats en salut i analitzem contínuament indicadors de bona pràctica clínica. A través de la transformació digital i la IA potenciem l'avenç en seguretat, enfocant-nos especialment en la detecció primerenca de patologies, cosa que ens ajuda a anticipar-nos i oferir una atenció més efectiva i segura", va explicar la Dra. Cristina Caramés, directora assistencial i de recerca corporativa de Quirónsalud, durant la inauguració de la jornada.
En la mateixa línia, la cap corporativa de Seguretat del Pacient de Quirónsalud, la Dra. Nuria Marañón, va destacar l'intens treball desenvolupat per la companyia al llarg d'aquests deu anys per millorar la seguretat del pacient. "El present i el futur ens desafien a integrar la tecnologia i transformació digital en cada aspecte de la cura sanitària i des de Quirónsalud continuarem liderant aquest canvi per mantenir els més alts estàndards de seguretat clínica", va assegurar la Dra. Marañón.
Una de les experiències posades en comú en el context del fòrum celebrat a Madrid va ser l'ús de la IA per a la vigilància i el control de la infecció a través del projecte Argos, compartida pel Dr. Javier Arcos, director gerent de l'Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz, de Madrid, com a línia prioritària dins de les estratègies de seguretat del pacient.
Per la seva banda, la Dra. Ana Leal, subdirectora mèdica del mateix centre, va ser l'encarregada de presentar el Projecte de Comunicació i Adequació teRapÈutica (CARE), l'objectiu del qual és augmentar el valor de les mesures diagnosticoterapèutiques indicades, minimitzar l'agressivitat terapèutica i contribuir a una millor cura dels pacients, com un altre exemple destacat de les iniciatives destinades a obtenir més estàndards de qualitat i seguretat en la cura dels pacients.
Ponents internacionals
L'esdeveniment, que s'ha convertit en una cita ja indispensable a l'agenda formativa del sector i que en aquesta dècada suma més de 3.000 assistents, té com a objectiu facilitar i difondre el coneixement científic i els avenços en seguretat del pacient als professionals per fomentar la cultura de seguretat a l'àmbit sanitari mitjançant l'exposició de programes i experiències procedents d'institucions emblemàtiques i referents en l'àmbit de la qualitat assistencial. Així, i en línia amb edicions anteriors, la jornada va comptar amb el punt de vista d'experts de gran trajectòria i prestigi internacional al camp de la Seguretat del Pacient.
El Prof. Jeffrey Braithwaite, director i fundador de l'Institut Australià d'Innovació en Salut i membre de la Junta Directiva de l'International Society for Quality in Health Care (ISQua), va parlar sobre com aconseguir l'excel·lència clínica, una atenció sanitària més segura i un millor sistema de salut per al 2030, liderant la transformació necessària i entenent el procés no com una destinació, sinó com un viatge cap a la millora permanent dels serveis assistencials.
Per la seva banda, el Prof. David Bates, professor de l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Harvard i director del Centre per a la Recerca i la Pràctica de la Seguretat del Pacient al Brigham and Women's Hospital de Boston, va abordar en la seva intervenció la situació actual de la Seguretat del Pacient, els camps de millora com a imperatiu ètic de tots els professionals de la salut i com la IA i les noves tecnologies poden marcar la diferència.
Premis Quirónsalud a les millors iniciatives en Seguretat del Pacient
Com a tancament del Seminari, es va fer entrega dels Premis Quirónsalud a les Millors Iniciatives en Seguretat del Pacient, l'objectiu del qual és reconèixer l'excel·lència de les iniciatives dirigides a la millora de la seguretat i de la pràctica clínica als hospitals del Grup Quirónsalud, i que en aquesta edició han recaigut en el projecte de l'Hospital Universitario Fundació Jiménez Díaz sobre el hub o dispositiu de vigilància per a la prevenció i el control de la infecció relacionada amb l'atenció sanitària, basat en la intel·ligència artificial, i en un altre treball de l'Hospital Universitari General de Catalunya sobre el Command Center com una eina disruptiva que redefineix la gestió sanitària en optimitzar el flux de pacients, recursos i processos, impulsant l'eficiència i la qualitat assistencial.
El Dr. Rai Belenes, director del comitè organitzador de la trobada, va voler agrair la participació i la implicació de tots els assistents en la millora contínua en matèria de seguretat del pacient i va posar en valor que, al llarg d'aquests deu anys, "el Seminari s'ha consolidat com un espai de referència per a l'aprenentatge i la innovació al sector".