El Centro Médico Teknon acull la II Trobada de Cardiologia Quirónsalud, per tal d'analitzar el present i el futur de l'abordatge de les malalties cardíaques
Les noves tecnologies estan canviant radicalment la manera de practicar la medicina en múltiples camps. Això ha servit tant per millorar i aconseguir diagnòstics cada cop més precoços i precisos com per avançar en els tractaments de forma significativa. En el cas de la cardiologia, hi ha un repte addicional provocat per l’augment de la prevalença d’aquestes malalties, associades en part a l’envelliment de la societat.
Per tot plegat, el Grupo Quirónsalud, a través de la Universitat Quirónsalud Campus, va organitzar al Centro Médico Teknon la II Trobada de Cardiologia, amb el títol Present i futur del diagnòstic i tractament de malalties cardíaques, on prop d’un centenar d’experts nacionals i internacionals va analitzar els últims coneixements existents, com a actualització, en arrítmies, intervencionisme, imatge cardíaca, cirurgia cardiovascular i cardiologia clínica, amb l’objectiu de fer la transferència de les pràctiques més avançades que puguin millorar el diagnòstic i el tractament dels pacients.
Per al Dr. Antonio Berruezo, director científic de la trobada i director del Departament d’Arrítmies, Investigació i Innovació de l’Institut del Cor Quirónsalud Teknon, "es tracta d’una jornada científica d’alt nivell, amb ponents internacionals que són referents en cadascun dels seus àmbits. No es tracta només d’una revisió d’especialitats cardiològiques, sinó que ens ha de servir per oferir una actualització de les últimes novetats que hi ha hagut en l’àmbit de la cardiologia".
La imatge genòmica al llarg de la vida
La conferència magistral d’aquesta jornada la va impartir el Dr. Valentí Fuster, director general del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC), president de Mount Sinai Heart i metge en cap del Mount Sinai Medical Center de Nova York (Estats Units), que es va mostrar encantat de poder fer aquesta conferència: "El Centro Médico Teknon és com una segona casa per a mi". Fuster va parlar de la seva recerca i el seu programa de desenvolupament i innovació en salut cardiovascular, amb persones de diferents grups d’edat, des de nens fins a gent gran. "Estem començant a comprendre com la malaltia es pot desenvolupar abans i com podem prevenir que progressi. Per tant, no hi ha res més beneficiós que començar a veure com s’inicia la malaltia a les artèries, fent servir tecnologies d’imatge que estaran disponibles a tot el món els dos anys vinents. Mitjançant l’ús conjunt de biomarcadors d’imatge i genòmica, estem començant a entendre abans si la persona està en risc", va destacar.
La jornada va incloure, a més, cinc taules rodones, en què van participar experts de primer nivell que van exposar les últimes novetats en el camp de la cardiologia. D’aquesta manera, a la primera de les taules s’ha abordat l’aplicació de la innovació a la pràctica clínica analitzant els nous tractaments que han aparegut, i entre les quals destaca l’ús de la cardioneuroablació com a nou enfocament per al tractament dels pacients amb síncopes got vagals i de les bradicàrdies per hipertonia del sistema nerviós autònom parasimpàtic. També es va parlar de l’ablació personalitzada de la fibril·lació auricular i de l’avaluació del substrat de l’arrítmia ventricular en pacients postinfart de miocardi.
En la segona taula es van exposar temes actuals en cardiologia intervencionista, com ara l’ablació combinada de fibril·lació auricular i tancament de l’apèndix esquerre, l’ús del TAVI com a tractament de primera línia a l’estenosi aòrtica i l’abordatge percutani de la vàlvula tricúspide. A continuació, en la tercera taula es va tractar el tema dels predictors d’imatge en la pràctica clínica, amb tres ponències. La primera sobre valvulopatia aòrtica, una segona sobre el diagnòstic de l’aterosclerosi subclínica i, finalment, una sobre la ressonància cardíaca amb 4D flow.
La quarta taula es va centrar en la cirurgia cardíaca, i s’hi va parlar de la reparació quirúrgica de la vàlvula aòrtica, solucions quirúrgiques mínimament invasives de la vàlvula mitral amb cicatrius invisibles i els procediments TAVI en escenaris d’alta complexitat. L’última taula va abordar la cardiologia clínica i es va centrar en dos temes: els biomarcadors en insuficiència cardíaca i l’experiència que aporta Quirónsalud en els ingressos hospitalaris per insuficiència cardiaca.Quatre anys de l'Institut del Cor
La jornada també va servir per presentar els resultats que ha aconseguit l’Institut del Cor Quirónsalud Teknon després dels primers quatre anys de vida. Des que es va posar en marxa, el 2018, el centre s’ha consolidat com una referència en la cardiologia d’alta complexitat a Espanya, amb unes xifres que el col·loquen a l’altura de qualsevol centre cardiològic de primer ordre al nostre país.
En aquest temps, les consultes externes han superat les 50.000 i les no presencials –una novetat obligada per la pandèmia de covid-19– han arribat a ser més de 2.000. S’han atès fins a 3.400 urgències i s’han fet gairebé 17.000 procediments, dels quals més de 1.600 han estat de cirurgia cardiovascular, gairebé 6.500 han estat processos hemodinàmics i gairebé 8.500 procediments sobre arrítmies. D’altra banda, també van tenir lloc gairebé 35.000 estades i es van produir més de 10.200 altes d’hospitalització. Cal destacar que en aquest temps es van fer més de 15.000 proves, com ara TAC cardíacs, ressonàncies magnètiques, ecocardiografies i proves d’esforç.
Per tancar la trobada, el Dr. Berruezo va reivindicar les diferents línies de recerca de l’Institut del Cor Teknon, sobretot les que estan relacionades amb la detecció precoç de les arrítmies, així com la detecció del risc de mort sobtada i totes les possibilitats d’intervenció prèvies. També va destacar les novetats en cardioneuroablació, així com les aportacions a la cirurgia cardíaca mínimament invasiva amb cicatriu invisible, i tots els avenços associats a la medicina de precisió en cardiologia per poder oferir tractaments a mida a cada pacient.