Teknon, primer centro de España en utilizar la nueva endoscopia BLITeknon, primer centro de España en utilizar la nueva endoscopia BLI

El Centro Médico Teknon - Grupo Quirónsalud és el primer hospital d'Espanya que disposa de forma fixa d'una nova tecnologia d'endoscòpia, anomenada BLI (Blue Light Imaging), que acoloreix els teixits amb un nou tipus de llum blava, el que millora la seva visualització i, per tant, la detecció precoç del càncer d'esòfag i del càncer de còlon. L'equip es va instal·lar al març de 2016 i ja s'ha utilitzat en més de 150 pacients, demostrant la seva fiabilitat, seguretat i alta eficàcia per diagnosticar lesions precanceroses.

"La BLI és una tecnologia puntera per al diagnòstic precoç de la displàsia o creixement anòmal d'aquestes cèl·lules a l'esòfag de Barrett, així com dels pòlips i el cáncer de còlon", afirma el Dr. Jorge Carlos Espinós Pérez, cap d'Endoscòpies de Centro Médico Teknon. Les endoscòpies periòdiques permeten detectar precoçment l'evolució de l'esòfag de Barrett a càncer d'esòfag, el que passa en el 2% dels casos, i la detecció precoç en el cas del càncer de còlon suposa la curació en el 100% dels casos.

De cara al futur, "s'està treballant amb resultats esperançadors en l'ús d'aquesta tecnologia per diagnosticar directament per la imatge, sense necessitat de realitzar biòpsies, gràcies al grau de qualitat del zoom òptic que s'utilitza", afirma el Dr. Jesús Turró , cap d'Endoscòpies de Centro Médico Teknon.

Aquesta nova tecnologia d'endoscòpia BLI és una nova generació de sistemes d'il·luminació en endoscòpia. Incorpora la tecnologia Multi-Light Technology, l'últim avanç en tecnologia de la font d'il·luminació, consistent en la substitució de les tradicionals llums de xenó per la nova tecnologia LED. Consta de quatre llums LED (violeta, blava, verda i vermella), la combinació de les quals permet generar diferents maneres d'il·luminació, aplicant canvis de coloració, i també, per primera vegada, de l'anomenada llum blava nativa (la Blue Light Imaging).

Aquests canvis de coloració i, en particular, la llum blava s'apliquen sobre els teixits, el que millora la visibilitat dels vasos sanguinis, així com els detalls de la superfície de la mucosa. Permet crear imatges brillants i contrastades amb les quals es poden veure i delimitar millor les lesions. "Amb aquesta tecnologia es pot arribar a veure molt bé el creixement anormal de les cèl·lules, gràcies a l'ús de coloració sobre la mucosa o cromoendoscòpia", assegura el Dr. Turró. I també perquè la utilització d'un zoom òptic augmenta per 2,5 vegades la capacitat de visualització respecte a altres models d'endoscòpia existents.