Un any del programa MAIC Continuum a Centro Médico Teknon: millora la continuïtat assistencial i redueix els reingressos per insuficiència cardíaca

El Centro Médico Teknon compleix un any des de la implantació del programa MAIC Continuum, una iniciativa impulsada per Boehringer Ingelheim per millorar la transició a l’alta hospitalària dels pacients amb insuficiència cardíaca. En aquests primers dotze mesos, els resultats obtinguts evidencien una millora notable en la continuïtat assistencial i una reducció significativa en el nombre de reingressos hospitalaris.
Una resposta estructurada per a una malaltia complexa
La insuficiència cardíaca (IC) és una malaltia crònica que afecta el 2% de la població adulta a Espanya, un percentatge que s’eleva fins al 9% en les persones majors de 80 anys. És també la principal causa d’hospitalització en persones majors de 65 anys i una de les més rellevants pel seu impacte clínic i cost sanitari. En aquest context, un dels moments més crítics per als pacients és el pas de l’ingrés hospitalari al seguiment ambulatori.
"El primer any del MAIC Continuum ha estat clau per consolidar una atenció continuada, segura i centrada en el pacient", explica el Dr. Pablo Sutelman, director de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca de l’Institut del Cor Quirónsalud Teknon. "Hem millorat la coordinació entre nivells assistencials, fet que ha permès reduir reingressos i gestionar millor els casos a mitjà termini".
Resultats mesurables: més seguiment, menys reingressos
Gràcies al programa MAIC Continuum, avalat per les principals societats mèdiques del país, s’han assolit millores significatives en tots els indicadors clau del seguiment postalta. Destaquen especialment els avenços en la freqüència de contacte amb els pacients: el percentatge de persones amb insuficiència cardíaca que van rebre atenció en les primeres 48-72 hores després de l’alta hospitalària va passar del 50% al 79%; les visites a l’atenció primària durant els primers 10 dies van augmentar del 49% al 75%, i les consultes amb especialistes en insuficiència cardíaca durant les tres setmanes posteriors van incrementar-se en un 65%.
Aquests resultats evidencien l’impacte positiu del programa en la continuïtat assistencial i el consoliden com una eina eficaç per reduir els reingressos hospitalaris, reforçar el seguiment estructurat i millorar la qualitat de vida dels pacients, especialment en col·lectius vulnerables com les persones grans.
Un model amb aval científic
El MAIC Continuum forma part del programa MAIC (Models Assistencials d’Atenció al Pacient amb Insuficiència Cardíaca), liderat per Boehringer Ingelheim i avalat per les principals societats científiques de l’àmbit cardiovascular i assistencial a Espanya: la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI), la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN), la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC), la Societat Espanyola de Directius de la Salut (SEDISA) i la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH).
La seva implementació en més de 20 hospitals espanyols no només busca millorar la salut de les persones amb IC, sinó també contribuir a un sistema sanitari més sostenible.
Al Centre Mèdic Teknon, el compromís amb la innovació assistencial continua. El programa es consolidarà en els pròxims mesos amb noves eines digitals, més formació per als pacients i una col·laboració encara més estreta amb els equips d’atenció primària.