cirugia-minimamente-invasivacirugia-minimamente-invasiva

Les tècniques cada vegada més conservadores han fet que sigui possible ressecar els ganglis afectats per les metàstasis dels tumors testiculars respectant la vena cava. Però això ha motivat que s’hagi observat en aquests pacients la presència d’un fals aneurisma després de la intervenció per al qual no existeix protocol d’actuació. El Dr. Francesco Pellegrinelli, de l’equip d’Uros Associats del Centro Médico Teknon, que dirigeix el Dr. Juan Antonio Peña, proposa un tractament conservador amb bons resultats i el va explicar en el marc del Congrés Europeu d’Urologia 2021, que es va celebrar de manera virtual entre els dies 8 i 12 de juliol.

"Hem pogut observar que, després d’un maneig conservador, a mes de la cirurgia l’aneurisma havia desaparegut. Cal entendre que aquest fals aneurisma és secundari al tumor i no depèn de la paret de la vena cava, per la qual cosa era lògic preveure que, havent desaparegut el motiu, la morfologia del pacient recuperaria l’estat normal, ja que no hi havia un debilitament de la paret de la vena", explica el Dr. Pellegrinelli.

En concret, al congrés es va comunicar l’experiència amb un pacient de 31 anys a qui se li havia detectat un tumor testicular no seminomatós metastàtic. Després fer-se-li una orquiectomia o extirpació del testicle i després d’un tractament de quimioteràpia, es va observar la persistència de masses retroperitoneals d’una mida superior als 10 mm.

"En aquests casos, el que està indicat és fer una limfadenectomia o resecció dels ganglis retroperitoneals. Es tracta d’un cirurgia d’elevada complexitat que al nostre centre es fa a través de laparoscòpia, perquè el pacient pateixi una mínima agressió", afegeix el Dr. Pellegrinelli. En un 10% dels casos en què els ganglis són metastàtics, poden acabar afectant la vena cava, però si no hi ha una infiltració de la paret és possible dur a terme la intervenció sense necessitat de ressecar també la vena, cosa que evita un 60% de complicacions derivades de l’operació.

En el cas que es va explicar al congrés, es va poder extirpar la massa sense necessitat de ressecar la vena, però en acabar la intervenció es va evidenciar un fals aneurisma de la vena cava, una situació totalment nova relacionada amb el tumor testicular metastàtic. "No hi havia cap indicació clara de com procedir, així que vam optar per una via conservadora. Un mes després, a través d’un TAC es va poder veure que la vena cava havia tornat a la normalitat. Això és molt important perquè permet oferir indicacions en cas que altres equips es trobin en aquesta mateixa situació i ajudar a evitar maniobres que puguin ser perilloses, com la resecció de la vena cava", continua explicant el Dr. Francesco Pellegrinelli.

El tumor testicular representa l’1% de les neoplàsies d’homes adults i és el 5% de tots els tumors urològics. La incidència a Espanya és d’uns 1.200 casos per any, i el pic de casos és de pacients amb edats entre 30 i 40 anys.