Tractament d'espatlla
Lesió del maniguet rotador
El maniguet dels rotadors està format per quatre músculs i tendons que envolten l'articulació de l'espatlla i li donen estabilitat dinàmica. Hi ha molts graus de lesió, des d'afectació lleu del tendó fins a trencament parcial o complet, artropatia i trencament massiu del maniguet dels rotadors. També pot presentar atròfia i debilitat muscular i els esquinços poden anar acompanyats de ruptura del tendó del bíceps o d'inestabilitat de l'espatlla.
És una lesió comuna a la població general, però especialment en persones o atletes que realitzen moviments repetits per sobre del cap. També hi ha més risc amb l'edat.
Tractament:
- Conservador: consisteix en fisioteràpia amb rehabilitació, crioteràpia, antiinflamatoris i rehabilitació, especialment a l'etapa de dolor agut.
- Infiltracions de corticoides a la zona subacromial o Plasma Ric en Plaquetes PRP o Cèl·lules Mare Mesenquimals.
- Cirurgia: es considera si després d'un any de tractament conservador no hi ha millora i fins i tot si no hi ha esquinç, o si hi ha un esquinç parcial o complet. La cirurgia consisteix en Acromioplàstia Anterior de Neer per augmentar l'espai sota l'acromió, extirpació de la bursa, desbridament artroscòpic per alleujar el pinçament, tensar la càpsula articular o reparar l'esquinçament.
Inestabilitat anterior i posterior
L'articulació glenohumeral és una de les articulacions més mòbils i complexes del cos, amb més amplitud de moviment i la que es luxa amb més freqüència. La luxació pot ser aguda o per inestabilitat recurrent i la complicació més freqüent de la luxació n'és la recurrència. Hi ha diferents classificacions per avaluar la inestabilitat, depenent del grau, cronologia, traumatisme i direcció de la luxació.
La luxació anterior sol produir-se per abducció, extensió i rotació externa. En els atletes es deu als moviments repetitius per sobre del cap i que són molt comuns als tennistes i als nedadors.
La luxació posterior, generalment, passa a causa d'una sobrecàrrega axial en adducció i, la rotació interna, i és menys comú que la inestabilitat anterior de l'espatlla.
Tractament:
- Luxació aguda: requereix reducció com més aviat millor i immobilització (no immobilització absoluta) entre dues i tres setmanes, segons l'edat del pacient.
Inestabilitat anterior recurrent és tractada amb rehabilitació. Si això falla i la luxació persisteix, aleshores es necessitarà cirurgia artroscòpica o oberta per reparar la lesió i estabilitzadors estàtics i dinàmics. L'èxit de la cirurgia artroscòpica en la inestabilitat glenohumeral rau en la capacitat de diagnosticar i tractar totes les lesions existents. En els casos d'atletes professionals i depenent d'esport, luxació d'espatlla té un risc molt elevat de recidiva i s'ha de valorar tractament quirúrgic com a primera opció terapèutica.
- Tractament conservador. Consisteix a potenciar els estabilitzadors externs de l'espatlla i corregir l'alteració escapulotoràcica.
Luxacions posteriors recurrents. Quan el tractament conservador no té èxit i ha descartat la inestabilitat multidireccional, l'artroscòpia té el millor resultat en el tractament de totes les inestabilitats.
SLAP lesions anteriors i posteriors del labrum superior
Aquesta és una lesió al labrum superior. El labrum és un anell fibrocartilaginós que envolta i s'adhereix a la cavitat glenoïdal donant estabilitat a l'articulació. El tendó del bíceps també s'uneix al labrum.
Les lesions poden estar a la part davantera o posterior del labrum i poden involucrar el tendó del bíceps. És comú en atletes, és un traumatisme per sobrecàrrega o moviment repetitiu de l'espatlla. Però, en molts casos, és el resultat d'un desgast lent del labrum que es produeix amb el temps, és un procés d'envelliment.
Tractament:
- Conservador: el tractament és inicialment conservador amb fisioteràpia i enfortiment dels estabilitzadors dinàmics associant amb infiltracions de Plasma Ric en Plaquetes (PRP) o àcid hialuronat.
- Cirurgia: Depèn del tipus de lesió, edat i lesió associada del tendó del bíceps. Es realitzarà mitjançant artroscòpia que pot consistir en desbridament, sutura d'ancoratges o tenodesis de bíceps.
Síndrome Subacromial
La cirurgia de reemplaçament de maluc es recomana quan totes les altres opcions de tractament no han aconseguit alleujar el dolor. Tota l'articulació del maluc o parts de l'articulació es reemplacen amb una pròtesi feta de components de metall, ceràmica i plàstic.
Tractaments:
El tractament és similar al de les lesions del maniguet rotador.
- Conservador. Consisteix en crioteràpia, antiinflamatoris, fisioteràpia, rehabilitació i injeccions subacromials de corticoides o Plasma Ric en Plaquetes PRP o àcid hialurònic.
- Cirurgia. Consisteix en desbridament artroscòpic i possible reparació si hi ha una lesió.
Neuropràxia del nervi supraescapular
Aquesta és una compressió del nervi perifèric de la branca del plexe braquial C5-C6. És un nervi motor que inerva els músculs supra i infraespinós, provocant la interrupció de l'impuls nerviós. És extrany i difícil de tractar, produint un dolor profund difús a l'espatlla que s'irradia al coll i al braç, amb atròfia dels músculs que inerva. Pot passar en associació amb quists paralabrals i esquinçaments del maniguet rotador.
Tractaments:
- Conservador: generalment consisteix en repòs i fisioteràpia i es pot resoldre de sis a dotze mesos.
- Cirurgia: si la compressió és crònica amb atròfia muscular o una compressió nerviosa massiva, es farà servir la descompressió quirúrgica artroscòpica o oberta.
Fractures de l'extremitat humeral proximal
Aquestes fractures són causades per traumatisme indirecte i, de vegades, per convulsions directes o descàrregues elèctriques. Són molt freqüents i suposen el 4-6% de totes les fractures. També hi pot haver lesions associades del nervi axil·lar. Es classifiquen segons la localització de la fractura i el nombre de segments.
Tractaments:
- Conservador: possible en el 80% dels casos, amb immobilització en un cabestrell durant tres setmanes i mobilització primerenca després de set a deu dies.
- Cirurgia: consistent en reducció anatòmica i rehabilitació primerenca. També pot requerir una pròtesi.
Fractura diafisària de l'húmer en adults
La majoria d'aquestes fractures són causades per traumatismes directes d'alta energia o per traumatismes de baixa energia en dones grans. Es pot classificar segons la integritat de la pell, el traç de fractura, si és completa, si hi ha lesió neurovascular associada i si es deu a una malaltia concomitant.
Tractaments:
- Conservador: possible en la majoria dels casos, amb dues setmanes d'immobilització amb una fèrula en U o un guix penjant Cadwell i, posteriorment, un aparell ortopèdic funcional durant sis a deu setmanes.
- Cirurgia. Depèn del tipus de fractura, lesions associades i característiques del pacient.
Fractures húmer distal
Aquestes fractures afecten la part distal de l'húmer i es classifiquen en Fractures extraarticulars (supracondílies i transcondílies), Fractures condílies i Supraintercondílies (intraarticulars).
Tractaments:
- Cirurgía: requerida en la majoria dels casos per reconstruir la superfície articular, fixar de forma estable els fragments i restaurar la geometria global de l'húmer distal.
- Artroplàstia de colze.