García Madrid César
Les malalties de l'aparell circulatori constitueixen la primera causa de mort en totes les regions sanitàries de Catalunya. La mortalitat per aquesta causa -diu el Pla de Salut de Catalunya- augmenta amb l'edat i és la primera a partir dels 65 anys en les dones i dels 75 anys en els homes. A més, aquestes malalties constitueixen la primera causa d'anys potencials de vida perduts, darrera dels tumors.
Entre les malalties de l'aparell circulatori, la malaltia cerebro-vascular i la malaltia isquèmica del cor són la primera i la segona causa de mort, respectivament, en ambdós sexes.
Això s'interpreta en que malgrat l'espectacularitat de l'infart i que sembla que aquest és l'accident vascular més temut, la incidència és més gran en l'accident vascular cerebral.
El Pla de Salut de Catalunya es plantejava (maig 1993) l'adopció d'unes línies d'actuació fins a l'any 2.000 per tal de disminuir la incidència de les malalties de l'aparell circulatori: controlant els factors de risc d'aquestes malalties: hipertensió, hipercolesterolèmia i tabac.
Entre les mesures a adoptar: augmentar la taxa d'hipertensos tractats fins al 50% i els controlats fins al 75% i fer mantenir un baix consum de sal a la dieta que no superés els 6gr/dia, detecció dels casos d'hipercolesterolèmia i augmentar el consell antitabac.
Això se suposava que s'havia d'assolir amb: l'educació sanitària de la població, la promoció dels hàbits saludables a l'escola i l'impuls de fòrmules de treball amb participació dels professionals per a la incorporació i operativitat en els serveis mèdics d'atenció primària dels criteris comuns d'abordatge de la hipertensió arterial.
Seria bo de saber, a l'actualitat, la incidència del treball educatiu de la població portat a terme pel Servei Català de la Salut i els seus resultats, sobretot atesa la manca de pressupostos a la Sanitat, la qual cosa pot haver incidit desfavorablement en la planificació de recursos dedicats a l'educació sanitària de la població que, en definitiva, és una forma de prevenció.
Aquesta és una conclusió molt important com per passar desapercebuda per la classe mèdica i els responsables de la planificació sanitària, perquè pot ser decissiva en una prevenció acurada dels accidents vasculars cerebrals. Ja que sabem que l'any 1996 les malalties de l'aparell circulatori suposàven el 24,7% i eren la primera causa d'internament de llarga durada, junt amb la malaltia cerebro-vascular que suposava el 17,8%.
Per diagnòstics, els de malalaties vasculars cerebrals suposàven el 32,3%, essent el 39,1% de demències, moltes d'elles d'origen vascular per deteriorament intel.lectual i cognitiu produit per insuficiència vascular cerebral crònica.
Davant de tot això, xoca que el Pla no prevegui cap actuació respecte de la detecció precoç d'arteriopaties perifèriques que puguin estar lligades a l'accident vascular cerebral, com tampoc no ha desenvolupat cap treball en el sentit de detecció i seguiment d'aquest grup de malalties.
L'estudi recent més proper al respecte que tenim a l'abast és el de Comunitat d'Astúries, segons el qual les arteripaties perifèriques afecten clínicament a l'1% de la població menor de 50 anys i al 5% de la més gran d'aquesta edat i la pateixen 1 de cada 10 varons més gran de 70 anys.
Els estudis de la Comunitat Asturiana precisen que les autòpsies i la moderna tecnologia de l'eco-dopler han posat de manifest la subsistència quasi constant d'una afectació, en més o menys grau, de les bifurcacions carotídees cervicals, a partir dels 50 anys. Aquestes lesions són significatives i potencialment responsables de les isquèmies cerebrals vasculars en una cinquena part de la població de més de 60 anys, ja que entre un 3 i un 5% del col.lectiu d'aquesta edat les lesions estenosants suposen que l'artèria ha perdut fins i tot un 75% de llum o pas, el que suposa un alt risc i que és la causa directa de la isquèmia cerebral vascular.
Els especialistes asturians precisen que aquesta informació cal passar-la als metges d'atenció primària perquè la tinguin en compte en l'exploració de pacients d'aquesta edat i canalitzar, si cal, els malalts suspitosos cap als especialistes que hauran de detectar precoçment lesions d'aquest tipus i tractar-les.
Un estudi elaborat per l'Organització Mundial de la Salut i per l'Escola de Salut Pública de Harvard demostra que, l'any 1990, la segona causa de mort arreu del món van ser els accidents vasculars cerebrals. A Catalunya les malalties de l'aparell circulatori constitueixen la primera causa de mort en totes les regions sanitàries de Catalunya. Això no obstant, a Catalunya no hi cap estudi que relacioni les arteriopaties perifèriques i la seva incidència en els accidents vasculars, estudi que seria molt profitós i indicatiu per tal d'incidir en una prevenció més acurada. Estudis d'aquest tipus n'hi ha molt pocs. És de destacar la publicació recent del que s'ha portat a terme a la Comunitat d'Astúries i que obra una via d'atenció, en aquest sentit.
Segons dades d'una enquesta realitzada pel Servei Català de la Salut, més del 90% dels pacients internats en centres sociosanitaris de Catalunya pateixen malalties de l'aparell circulatori, trastorns mentals o malalties degeneratives del sistema nerviós central. L'estudi, elaborat amb les dades de l'any 1995, demostra que el 66% de la població internada eren dones i que el 34% restant eren homes. Pel que fa a l'edat, els pacients més grans de 64 anys representaven el 86% del total, els majors de 75 anys suposaven un 65% i els de més de 85 anys un 28%. La mitjana d'edat era de 71,11 anys en els homes i de 80,1 en les dones.
De l'estudi elaborat per l'Organització Mundial de la Salut i per l'Escola de Salut Pública de Harvard se'n desprèn, d'altra banda, que els infarts de miocardi, considerats fins fa poc com una malaltia derivada de l'abundància, s'han convertit en la primera causa de mort a la majoria de països pobres. Els infarts cerebrals també s'han extès a aquests països, la qual cosa fa pensar als tècnics de Harvard i de la OMS que és conseqüència d'haver adoptat els estils de vida poc saludables dels països rics: dietes riques en greixos, alt conum de sal i de sucre, tabaquisme, etc.
Xoca el fet de trobar que la Sida, que a l'actualitat és una de les màximes prioritats de la salut pública, mata molt menys (312.000 persones arreu del món durant l'any 1990) que els accidents vasculars cerebrals (4.381.000 persones durant el mateix any).
- Las enfermedades vasculares en Catalunya (Dr. Eusebi Sala-Planell)
Las enfermedades del aparato circulatorio constituyen la primera causa de muerte en todas las regiones sanitarias de Catalunya. La mortalidad por esta causa – dice el Plan de Salud de Catalunya aumenta a partir de los 65 años en las mujeres y a partir de los 75 en los varones. Además, estas enfermedades constituyen la primera causa de daños potenciales de vida perdidos, después de los tumores.
Entre las enfermedades del aparato circulatorio, la enfermedad cerebro-vascular y la enfermedad isquémica del corazón (infarto de miocardio) son la primera y la segunda causa de muerte, respectivamente, en los dos sexos.
Esto se interpreta en que a pesar de la espectacularidad del infarto y que parece que este accidente es más temido, en realidad, el accidente vascular cerebral es más frecuente.
El Plan de Salud de Catalunya se planteaba (mayo 1993) la adopción de unas líneas de actuación hasta el año 2.000, con el fin de disminuir la incidencia de las enfermedades vasculares controlando los factores de riesgo de estas dolencias: hipertensión, hipercolesterolemia y tabaco.
Entre las medidas a adoptar: aumentar la tasa de hipertensos tratados hasta el 50% y la de los controlados hasta el 75%. Hacer mantener un bajo consumo de sal en la dieta que no superara los 6gr/dia, detectar los casos de hipercolesteroemia y aumentar el consejo antitabaco.
Se supone que estas medidas habían de asumirse con la educación sanitaria de la población, la promoción de hábitos saludables en la escuela y el impulso de fórmulas de trabajo con la participación de los profesionales para la incorporación y operatividad, en los servicios médicos de atención primaria, de los criterios comunes de abordaje de la hipertensión arterial.
A pesar de todo ello, las enfermedades del aparato circulatorio suponían el 24,7% y eran la primera causa de hospitalización de larga duración el año 1996. La enfermedad cerebro-vascular suponía el 17,8 de las hospitalizaciones.
Por diagnósticos, el de las enfermedades vasculares cerebrales suponía el 32,3%, siendo el 39,1% de demencias, muchas de ellas de origen vascular por deterioro intelectual y cognitivo producido por insuficiencia vascular cerebral crónica.
Ante todo esto, sorprende que el Plan de Salud de Catalunya no prevea ninguna actuación respecto de la detección precoz de arteriopatías periféricas que puedan estar ligadas a accidentes vasculares cerebrales, como tampoco ha desarrollado ningún trabajo en el sentido de detección y seguimiento de este grupo de patologías.
El estudio reciente más próximo al respecto es del Principado de Asturias, según el cual las arteriopatías periféricas afectan clínicamente al 1% de la población menor de 50 años y al 5% de la población mayor de esta edad y la sufren 1 de cada 10 varones mayores de 70 años.
Los estudios de la Comunidad de Asturias precisan que las autopsias y la moderna tecnología eco-doppler han puesto de manifiesto la subsistencia casi constante de una afectación, en mayor o menor grado, de las bifurcaciones carotídeas cervicales a partir de los 50 años. Estas lesiones son significativas y potencialmente responsables de las isquemias cerebrales vasculares en una quinta parte de la población de más de 60 años, ya que entre un 3 i un 5% del colectivo de esta edad, las lesiones estenosantes suponen que la arteria ha perdido hasta un 75% de su paso o canal de luz, lo que supone un alto riesgo y que es la causa directa de la isquemia cerebral vascular.
Los especialistas asturianos precisan que esta información es preciso hacerla llegar a los médicos generalistas y de atención primaria con el fin de que la tengan en cuenta en la exploración preventiva de sus pacientes y que deriven a los especialistas los enfermos sospechosos para que puedan detectarse precozmente las lesiones de este tipo y puedan ser tratadas.
Un estudio elaborado por la Organización Mundial de la Salud y por la Escuela de Salud Pública de Harvard demuestra que, el año 1990, la segunda causa de muerte en el mundo fueron los accidentes vasculares cerebrales.
Según los datos de una encuesta realizada por el Servicio catalán de la Salud, más del 90% de los pacientes hospitalizados en centros sociosanitarios de Catalunya sufren enfermedades del aparato circulatorio, trastornos mentales o enfermedades degenerativas del sistema nervioso central. El estudio elaborado con datos del año 1995, demuestra que el 66% de la población hospitalizada eran mujeres y que el 34 restante eran varones. En lo que se refiere a la edad de los pacientes, los mayores de 64 años representaban en 86% del total, los mayores de 75 años el 65% y los de más de 85 años, el 28%. La media de edad era de 71,1 en los varones y de 80,1 en las mujeres.
Del estudio elaborado por la Organización Mundial de la Salud y por la Escuela de Salud Pública de Harvard se desprende, por otra parte, que los infartos de miocardio, considerados hasta hace poco la enfermedad de la abundancia, se han convertido en primera causa de muerte en la mayoría de países pobres. Los infartos cerebrales también se han extendido a estos países, lo cual hace pensar a los técnicos de Harvard y de la OMS que es consecuencia de haber adoptado los estilos de vida poco saludables de los países ricos: dietas altas en grasa, alto consumo de sal y azúcar, tabaquismo, etc.
Choca el hecho de que el SIDA que en la actualidad es una de las máximas prioridades de salud pública mata menos (312.000 personas en el mundo durante el año 1990) que los accidentes vasculares cerebrales: 4.381.000 personas durante el mismo año.
Matí | Tarda | |
---|---|---|
Dilluns | 9.00 - 14.00 h | 16.00 - 20.00 h |
Dimarts | 9.00 - 14.00 h | 16.00 - 20.00 h |
Dimecres | 9.00 - 14.00 h | 16.00 - 20.00 h |
Dijous | 9.00 - 14.00 h | 16.00 - 20.00 h |
Divendres | 9.00 - 14.00 h | 16.00 - 20.00 h |