López Gil Francisco José
Com es pot saber si la caiguda del cabell és greu?
La renovació del cuir cabellut implica una caiguda diària màxima de 100 cabells, la qual cosa no constitueix una patologia, sinó un fenomen normal en tot ésser humà. En qualsevol cas, són moltes les persones que consulten al dermatòleg quan la caiguda de cabell es prolonga al llarg de setmanes i mesos i provoca la pèrdua de volum capil·lar.
- Alopècia femenina
Quines són les causes?
- Alteració en la glàndula tiroide. Les anomalies de la glàndula tiroide són molt freqüents. La més habitual és l'hipotiroïdisme (la glàndula treballa poc)
- Post part (als 3-4 mesos del part)
- Estrès. Es manifesta amb pèrdua de pèl en tot el cuir cabellut o en forma de calbes (alopècia areata)
- Pèrdua brusca de pes corporal, trastorns alimentaris (anorèxia, bulímia) o mala alimentació en general
- Intervenció quirúrgica o infecció greu (es detecta als 3-4 mesos després de la intervenció/ infecció)
- Caiguda hormonal (estrògens) en la menopausa: es produeix debilitament i menys densitat capil·lar
- Alopècia androgènica femenina per herència. És poc freqüent
Com s'ha de tractar?
- S'ha de corregir la manca de ferro, vitamines o mancances que es detecten a l'anàlisi de sang.
- Es poden administrar tractaments orals nutricionals capil·lars.
- Es poden aplicar locions capil·lars compostes amb diferents ingredients per reforçar la circulació sanguínia del cabell i reduir el greix–descamació.
- Alopècia masculina
Quines són les causes?
- Nervis, ansietat o un altre trastorn (intervenció quirúrgica, accident, etc). Caiguda global o en àrees determinades (alopècia areata) a totes les edats
- Alopècia androgènica (hereditària + factors hormonals). Aquesta és la caiguda més habitual en l'home entre els 20 i els 30 anys
Com s'ha de tractar?
- Es poden administrar tractaments orals nutricionals capil·lars
- Es poden aplicar locions capil·lars
- Finasteride 1 mg. Únic principi actiu destinat a l'alopècia androgènica masculina. Actua a nivell enzimàtic -hormonal. Està indicat en homes menors de 41 anys que estan perdent el cabell. Atura la caiguda i millora el gruix del cabell existent. S'ha de prendre diàriament, de forma contínua durant anys. Els possibles efectes secundaris poden ser la disminució del desig sexual al començament del tractament (1,8%), reversible després de deixar el tractament.
- En què consisteix el trasplantament de cabell?
El trasplantament de cabell o implantació capil·lar és un procediment de cirurgia menor que s'utilitza des de fa més de 25 anys amb resultats molt satisfactoris.
En essència consisteix a traslladar les arrels dels cabells d'una part del cuir cabellut a una altra que ha perdut definitivament l'arrel del cabell, generalment a causa de factors hereditaris, de l'estrès o d'algun tipus d'accident. L'arrel implantada en un nou lloc creix de la mateixa manera que en el lloc d'on s'ha extret.
- Qui són els candidats per a un trasplantament de cabell?
Són candidats per realitzar un trasplantament de cabell totes aquelles persones, homes o dones, que han perdut cabell en una part del seu cuir cabellut (ja sigui en la part davantera del cuir cabellut, a la coroneta o en alguna altra localització) i que després de realitzar tractaments a base de locions, vitamines o algun altre tractament mèdic no aconsegueixen recuperar-lo. Per tant, quan la persona no es conforma amb mantenir el seu cabell, sinó que vol tenir-ne més, el trasplantament de cabell és el tractament d'elecció.
En el trasplantament de cabell s'extreu una quantitat d'arrels limitada, que acostuma a ser entre 2.000 i 3.000 cabells (el màxim que es pot realitzar en una sola intervenció). Aquestes arrels es traslladen i es col·loquen al lloc que es vol cobrir o repoblar. Naturalment, el candidat ideal és aquella persona que té molt poca àrea de calvície i, per tant, molt cabell a la resta del cap. Com més quantitat de cabell ha perdut la persona, més difícil és obtenir un resultat excel·lent.
- Com es realitza el trasplantament de cabell?
El trasplantament de cabell és una intervenció de cirurgia menor ambulatòria, és a dir, sense ingrés hospitalari, ja que es realitza íntegrament amb anestèsia local.
D'entrada es realitza una avaluació de l'estat de salut de la persona, per si tingués algun problema sanguini que impedís la bona resolució del procediment, i per conèixer si necessita un tractament previ per reforçar tant la zona donant, com la receptora amb la finalitat d'assegurar un resultat millor.
En el moment de la intervenció s'administra un sedant suau. A continuació s'aplica anestèsia local (semblant a la que realitza el dentista) a la zona donant, que correspon generalment a la part posterior del cuir cabellut, d'on s'extreuen el que el nostre equip anomenem arrels definitives, és a dir, arrels que no cauen mai a cap persona i que sempre es mantenen actives al llarg de tota la vida.
Un cop acabada l'extracció d'arrels, es cus la ferida amb una sutura fina perquè no deixi senyal i durant 1 hora aproximadament es procedeix a la preparació dels empelts per ser col·locats. L'última fase de la intervenció consisteix, també amb anestèsia local, a dormir la zona que s'ha d'implantar. Es fan uns petites orificis amb unes agulles especials que permeten la introducció dels nous empelts, i amb delicadesa es procedeix a la implantació un per un de tots els cabells.
El trasplantament de cabell és una intervenció de cirurgia menor ambulatòria, és a dir, sense ingrés hospitalari, ja que es realitza íntegrament amb anestèsia local.
Finalitzada la intervenció, el pacient ha de portar un embenat durant un període mínim de 12 hores per evitar un possible sagnat i, per tant, la pèrdua dels empelts. A partir de les 24 hores el cabell es pot rentar cada dia, i el pacient pot, pràcticament, incorporar-se a la seva vida normal. Únicament durant els primers 4 dies hi ha molèsties a la zona donant, és a dir, a la zona de la part posterior del cap, com a conseqüència de la sutura o els punts que porta la persona, i que es retiren, generalment, als 10 dies de la intervenció.
Matí | Tarda | |
---|---|---|
Dilluns | 09.30 - 13.30 h | 15.30 - 19.00 h |
Dimarts | 09.30 - 13.30 h | 15.30 - 19.00 h |
Dimecres | 09.30 - 13.30 h | 15.30 - 19.00 h |
Dijous | 09.30 - 13.30 h | 15.30 - 19.00 h |
Divendres | 09.30 - 13.30 h | 15.30 - 19.00 h |