Varices a l'estiu. Consells per a alleujar la inflor quan la calor referma
El nostre organisme, per a funcionar correctament, necessita una temperatura corporal estable. Per a regular aquesta temperatura, el cos produeix una vasodilatació (dilatació de les venes) i això ens ajuda a perdre calor.
A causa de les altes temperatures de l'estiu, i em temo que això serà cada any pitjor, les venes es dilaten més i, per tant, hi ha una major acumulació de sang venosa, especialment a les cames, per l'efecte afegit de la força de la gravetat, això és el que fa que tinguem més pesadesa i inflor, entre altres símptomes de la insuficiència venosa, en les èpoques de calor.
Es pot prevenir?
Aquestes molèsties es poden millorar seguint un estil de vida saludable, amb exercici adequat, dieta equilibrada, mantenint un pes adequat i amb mesures posturals (elevar les cames, per sobre del nivell del cor, quan sigui possible) a més d'activar la bomba muscular realitzant exercicis de contracció/relaxació de la zona del bessó o panxell.
Per a la prevenció és fonamental l'ús de mitges de compressió, tant si tenim símptomes, com si el que volem és prevenir l'aparició d'aquests quan, per exemple, tenim un treball sedentari. Tenen una tecnologia per la qual exerceixen una pressió gradual des del turmell, on comprimeix més, fins a la cuixa, afavorint el buidatge de les nostres venes i, per tant, el seu drenatge cap al cor.
Durant l'estiu podem descansar d'elles, exceptuant les persones amb símptomes molt greus o casos avançats de la patologia. Si volem usar-les de manera preventiva a l'estiu, és bo saber que existeixen mitges específiques per a aquest període amb efecte frescor i fins i tot amb puntera oberta perquè puguem portar-les amb sandàlia i que siguin més agradables també des del punt de vista estètic.
A més, en alguns casos, i sempre que ens ho indiqui el nostre metge, caldrà associar tractament farmacològic amb flebotònics.
A qui afecten les cames cansades?
Existeixen diferents factors de risc de patir insuficiència venosa:
-
Hereditaris, si els teus pares o avis tenen varices, és molt probable que tu també les pateixis al durant la teva vida.
-
Hormones femenines. En les dones, les hormones femenines disminueixen la resistència de la paret venosa i la fan més propensa a dilatar-se.
-
Embaràs. Els canvis hormonals, la mateixa compressió abdominal i la dificultat física per al drenatge venós, poden fer aparèixer o empitjorar les varices que ja teníem.
-
Treball sedentari. L'activitat laboral, treballar dempeus, assegut o sotmès a altes temperatures durant moltes hores, afavoreix l'aparició de varices.
-
Sobrepès i obesitat.
- L'edat, el 50% de les persones majors de 50 anys, tenen algun grau d'insuficiència venosa.
Com influeixen el sol i la calor en les varices?
El sol és perjudicial per a la pell, l'envelliment, etc.; però al contrari del que es creï, no ho és per a les varices. El que sí que és perjudicial és la calor i sovint associem sol i calor.
Per a millorar els símptomes derivats de la insuficiència venosa, existeixen cremes i medicaments anomenats "*flebotònics" o "venotònics", que haurà d'aconsellar-li el seu metge.
Quant al sol, és cert que després d'alguns tractaments com el de l'esclerosi, no s'ha d'exposar la zona tractada al sol perquè existeix el risc de pigmentació.
Símptomes d'alerta
L'ideal, com tot en medicina, és la prevenció, per a disminuir al màxim els factors de risc que hem esmentat abans i que podem modificar.
Una vegada apareixen les varices, haurem d'acudir al nostre especialista en angiologia i cirurgia vascular, que valorarà mitjançant l'exploració física i amb un ressò-doppler (ecografia específica per al sistema circulatori) quin és el millor tractament per a cada cas.
Sempre que aparegui qualsevol símptoma suggestiu d'insuficiència venosa, hem de recórrer a l'especialista. Com més aviat millor diagnostiquem i iniciem el tractament, millor.
No hem d'oblidar que es tracta d'una malaltia crònica i que, per tant, no té cura, dependrà de nosaltres mateixos alentir la seva evolució.
Quins tractaments existeixen?
Escleroteràpia
Les aranyes vasculars o telangièctasis són un signe d'insuficiència venosa lleu que en la majoria dels casos sol ser només un problema estètic; però és absolutament necessari realitzar un bon diagnòstic mitjançant un eco-Doppler perquè el seu tractament sigui eficaç i sobretot minimitzar el risc de complicacions.
Quan realment són només un problema estètic (i no hi ha altres varices no visibles que puguin requerir cirurgia) el tractament indicat com a primera elecció és l'escleroteràpia.
L'escleroteràpia consisteix a injectar un fàrmac en forma de líquid o escuma dins de la vena que volem tractar perquè la lesió tanqui, de tal manera que el cos la degradarà i desapareixerà amb el temps.
No hem d'oblidar que és un tractament lent, progressiu i que sol necessitar diverses sessions fins que aconseguim el resultat desitjat.
En algunes ocasions podem tractar varices una mica més grans, les que anomenem reticulars o trunculars, amb escleroteràpia i, en aquests casos, si els símptomes són per causa de la insuficiència venosa milloraran.
Haig d'aclarir que NO existeix cap medicament ni crema que faci desaparèixer ni aquest tipus de venetes ni cap altre tipus, estic cansada de veure publicitat enganyosa tant en xarxes socials com en paper.
La cirurgia
En primer lloc, cal aclarir que els tractaments han de ser totalment individualitzats i basats en l'estudi realitzat mitjançant eco-doppler, com ja he comentat. Dit això, la majoria de les varices es desenvolupen perquè tenim una vena anomenada safena, les vàlvules de la qual no funcionen correctament i donen lloc a aquestes dilatacions varicoses.
Quan hem de tractar la vena safena, existeix una clara evidència que els tractaments quirúrgics poc invasius mitjançant ablació tèrmica, bé sigui endolàser o radiofreqüència, en els quals no necessitem punts de sutura ni ingrés, són els recomanats per les últimes guies internacionals, tant europees com americanes, per tant, sempre que disposem d'aquesta tecnologia serà la primera elecció.
Altres tècniques més invasives, com la safenectomia, estan pràcticament en desús i les menys invasives, com la cola o l'esclerosi sobre la vena safena tenen també la seva indicació; però no hauria de ser la primera opció.
Què passa si no em tracto les varices?
Com he dit amb anterioritat, la insuficiència venosa és una patologia crònica i consegüentment, té tendència a empitjorar al llarg de la nostra vida. Les varices no desapareixeran de cap manera, si no és amb el tractament adequat.
Les varices poden presentar complicacions que, encara que són infreqüents, poden ser molt molestes i fins i tot greus. Les tromboflebitis o trombosis, els canvis en la pell o les úlceres són algunes d'elles, per això és important iniciar el tractament adequat com més aviat millor, perquè una vegada instaurats aquests canvis en la pell seran irreversibles.
Barcelona Vascular Center a Centre Mèdic Teknon
Ubicat al Centre Mèdic Teknon, el Barcelona Vascular Center és una societat mèdica formada per especialistes en cirurgia Vascular, dedicats al tractament de tota mena de varices, la cura i la prevenció de tota la patologia vascular, així com a la realització de revisions mèdiques de l'estat circulatori per a la prevenció de trombosi o ictus.