Saltar al contingut

Avanços científics en artrosi

L'artrosi, o osteoartritis, ha deixat de ser considerada simplement com un procés de desgast articular. A dia d'avui, la comunitat científica i mèdica entén aquesta condició com un complex trastorn que afecta les articulacions mòbils en què intervenen factors tan inflamatoris com metabòlics. En aquest article, explorarem com l'avanç en la medicina de precisió està revolucionant el tractament de l'artrosi, tot permetent un enfocament personalitzat que millora significativament la qualitat de vida dels pacients.

Avances artrosis TeknonAvances artrosis Teknon

L'artrosi o osteoartritis és un grup heterogeni de malalties amb manifestacions clíniques similars i amb canvis radiològics comuns. Anteriorment, es descrivia com una sola malaltia, però aquest concepte està canviant.

Un canvi de paradigma

Recentment, l'Osteoarthritis Research Society International ha definit l'artrosi com un trastorn que afecta les articulacions mòbils, que es caracteritza per estrès cel·lular i degradació de la matriu extracelul·lar del cartílag, iniciada per la presència de micro i macro lesions que activen respostes de reparació mal adaptades, entre les quals s'inclouen les vies proinflamatòries de la immunitat innata.

Sovint, l'artrosi es coneix com una malaltia articular degenerativa, no obstant això, aquest és un nom inapropiat perquè no és simplement un procés de desgast, sinó una remodelació anormal dels teixits articulars impulsada per una sèrie de mediadors inflamatoris dins de l'articulació afectada. A més, també pot haver-hi canvis en els músculs periarticulars, nervis i burses. Tots aquests canvis patològics en els teixits articulars són el motiu per a considerar l'artrosi com una malaltia de l'articulació, entesa com un òrgan que no funciona correctament.

Impacte laboral i epidemiologia mundial

L'Organització Mundial de la Salut estima que per a l'any 2050: 130 milions de persones sofriran artrosis a tot el món i 40 milions estaran greument discapacitades, la qual cosa reflecteix la important càrrega social d'aquesta malaltia.

L'artrosi pot afectar qualsevol articulació, però les més freqüents en persones de més de 40 anys, segons l'estudi EPISER2016 (amb una mostra de 3.336 espanyols) es localitzen per ordre de prevalença en les zones: lumbar 15%, cervical 10%, mans 8% i maluc 5%.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Símptomes clínics i diagnòstic fenotípic

El dolor i la rigidesa, particularment en iniciar l'activitat i després d'aquesta, són els principals símptomes de consulta. Aquests símptomes acaben generant un impacte considerable en la capacitat per a realitzar les activitats de la vida diària si no són tractats correctament.

Actualment, podem descriure 4 fenotips principals per a l'artrosi que tenen implicacions en la seva orientació terapèutica:

1.- Inflamatori: les artritis generen un mal en el cartílag, sinovial i os *subcondral la inflamació del qual, danya i destrueix els teixits afectats.

2.- Metabòlic: alteració de l'homeòstasi de l'organisme, moltes vegades associada a altres disfuncions del sistema hormonal i cardiocirculatori.

3.- Sensibilització central: generat després d'un dolor crònic no tractat que perpetua el mateix i genera més disrupció en la salut física i mental.

4.- Senescència: degut principalment al desgast progressiu per l'envelliment de l'articulació i la pèrdua i to muscular.

Tractaments personalitzats de l'artrosi i medicina de precisió

Aquest nou enfocament classificatori de l'artrosi va de bracet de la denominada Medicina de Precisió. Aquest nou concepte mèdic es basa a adaptar cada tractament o conjunt de tractaments al pacient concret depenent de l'estadi i moment evolutiu de la seva malaltia, tenint en compte diferents dimensions: bioquímica o molecular, funcional d'òrgan o teixit, clínica simptomàtica, sensibilització central del dolor i context psicosocioemocional.

En concret, les teràpies per a l'artrosi poden anar dirigides a disminuir la inflamació, a normalitzar el metabolisme, a desensibilizar el dolor, a preservar la integritat de l'articulació: músculs i ossos, i també a regenerar els teixits afectes.

En aquest últim sentit, la Medicina Regenerativa representa un avanç evolutiu molt important per a aquests pacients, ja que ofereix tractaments biològics autòlegs sense efectes secundaris per a tractar el dolor, la inflamació i activar els processos regeneratius naturals.

En definitiva, davant un problema d'artrosi s'aconsella sempre consultar a un especialista en reumatologia per a diagnosticar correctament el seu fenotip de la malaltia i poder dissenyar un bon "vestit a mida".

El Servei de Reumatologia de Centre Mèdic Teknon

El Servei de Reumatologia dirigit pel Dr. Juan Muñoz Ortego al Centre Mèdic Teknon ofereix els últims avanços en el diagnòstic i tractament dels reumatismes inflamatoris i degeneratius. Amb una visió de treball multidisciplinari i incorporant les noves tecnologies de la Medicina Regenerativa i personalitzada, on la pacient participa activament en la presa de decisions, ajudem a recuperar la seva qualitat de vida. Creiem que en aquest model de treball es troba l'èxit de la medicina.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.