Saltar al contingut

Com el biaix cognitiu afecta el diagnòstic i la seguretat del pacient: claus per a la seva prevenció

El biaix cognitiu pot tenir un impacte significatiu en els errors de diagnòstic i, per tant, en la seguretat del pacient, especialment en situacions en les quals es requereix un diagnòstic ràpid.

Seguridad del paciente TeknonSeguridad del paciente Teknon

El biaix cognitiu pot tenir un impacte significatiu en els errors de diagnòstic i, per tant, en la seguretat del pacient, especialment en situacions en les quals es requereix un diagnòstic ràpid.

L'impacte del biaix cognitiu en la seguretat del pacient

El biaix cognitiu es refereix als patrons sistemàtics de desviació de la racionalitat en el judici, la qual cosa pot portar als professionals sanitaris a crear la seva pròpia realitat subjectiva i alterar, així, la percepció de la informació. Aquest fenomen afecta a tots els éssers humans, inclosos els professionals de la salut, i pot traduir-se en errors en el procés de presa de decisions clíniques.

En situacions on les decisions han de prendre's de manera ràpida, el biaix cognitiu pot influir en el diagnòstic inicial i retardar el tractament adequat. Un exemple d'això és el biaix de disponibilitat, on les decisions es basen només en la informació immediatament disponible sense buscar dades addicionals. Un altre és l'efecte d'avanç, que es refereix a la incapacitat de considerar altres alternatives, una vegada que s'ha fet un diagnòstic preliminar.

Un cas típic en medicina és el del pacient que presenta símptomes compatibles amb una condició comuna. Si el professional es deixa portar pel primer diagnòstic, pot no considerar altres causes subjacents, la qual cosa porta a un diagnòstic incorrecte o retardat. Això resulta especialment crític en malalties en les quals el temps és un factor clau, on el retard en la intervenció pot tenir greus conseqüències per a la seguretat i els resultats del pacient.

Reducir el biaix cognitiu

Per a combatre el biaix cognitiu, és fonamental conscienciar i educar als professionals de la salut sobre la seva existència i efectes. La formació en habilitats de raonament, presa de decisions, i la implementació de sistemes de suport, com les llistes de verificació i els registres electrònics integrats, poden ajudar a mitigar aquests biaixos.

Algunes estratègies útils inclouen la consideració deliberada d'alternatives, la presa de decisions en equip i l'ús de simulacions per a millorar la consciència situacional. A més, institucionalment, es poden implementar revisions sistemàtiques d'esdeveniments adversos per a identificar possibles biaixos cognitius que hagin influït en l'atenció al pacient.

Comprendre i abordar el biaix cognitiu és essencial per a millorar la seguretat del pacient. El reconeixement d'aquests biaixos ens permet implementar estratègies que garanteixin un diagnòstic més precís i oportú, especialment en situacions crítiques.

El biaix cognitiu pot afectar la seguretat del pacient en influir en els diagnòstics i en les decisions clíniques, especialment en situacions en què el temps és crític. L'educació, la conscienciació i l'ús d'eines sistemàtiques són essencials per a combatre aquests biaixos i garantir un diagnòstic més segur i precís i contribuir, així, a la millora de la seguretat del pacient i, en definitiva, a la qualitat assistencial.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

La seguretat del pacient a Centro Médico Teknon

En Centro Médico Teknon estem compromesos amb la Seguretat del Pacient, per aquest motiu, en aquest blog, periòdicament oferim periòdicament informació relacionadaEste enlace se abrirá en una ventana nueva amb aquest tema clau per a professionals, pacients i familiars.


Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.