Dormir amb dolor crònic. Com ens afecta?
La qualitat de vida de les persones que pateixen dolor crònic pot veure's afectada per aquest de moltes formes: problemes emocionals i psicològics, pèrdua de ganes de realitzar algunes activitats, molèstia constant a fer tasques rutinàries com les feines de la llar o la feinal… Fins i tot el descans pot veure's afectat.
El dolor és definit com una experiència sensorial i emocional desagradable. Aquesta sensació, tant des del punt de vista físic com psicològic, és la culpable que sovint ens costi molt més fer coses aparentment senzilles i, fins i tot, agradables, com és dormir.
Dormir amb dolor crònic
El Dr. Fernando de la Torre, membre de la Sociedad Española del Dolor, comenta en aquesta entrevista que "l'insomni és la primera conseqüència del dolor crònic a tractar en les unitats del dolor". Això implica que les persones que tenen dolor crònic són més propenses a tenir trastorns del somni com l'insomni, a dormir de manera intermitent i menys profundament.
La privació de son o dormir malament, impedeix la correcta recuperació del nostre organisme i pot empitjorar l'al·lodínia o hiperalgèsia, que es presenten en molts pacients que que pateixen dolor crònic com en la fibromiàlgia, migranya, dolor pelvià crònic, etc. Hem de recordar que la hiperalgèssia és l'augment de la sensibilitat al dolor a un estímul poc dolorós, cosa que significa que els qui pateixen aquest trastorn tenen una disminució del llindar al dolor, mentre que l'al·lodínia és una percepció del dolor cap a estímuls que no són dolorosos, per exemple el dolor que es presenta amb el frec dels llençols. Tots dos trastorns dificulten el descans, i es produeix un cercle viciós que fan que el dolor i l'insomni empitjorin.
La relació és prou evident, i les seves connotacions son clarament negatives des de diversos punts de vista. La falta de son o un mal descans pot, entre altres coses:
- Afectar el nostre sistema immune
- Danyar cèl·lules del nostre cervell que evitar l'aparició d'Alzheimer i demència
- Afectar el nostre sistema metabòlic
- Augmentar la nostra pressió arterial
- Augmentar el risc d'aparició de diabetis tipus 2
- Augmenta el risc de patir depressió o ansietat
- Afecta a la nostra capacitat d'atenció i aprenentatge
Això, sumat al que comentàvem anteriorment, fa que descansar de manera correcta sigui primordial no sols per a les persones amb dolor crònic, sinó per a tothom.
Consells per dormir millor amb (i sense) dolor crònic
Per a millorar el nostre somni, o aconseguir conciliar-lo amb més facilitat, podem seguir aquests senzills consells:
- Evitar les pantalles abans de dormir, ja sigui el mòbil, la tauleta o la televisió. La llum que emeten aquests dispositius, i els estímuls que provoquen tant els sons com les imatges, poden dificultar el nostre somni.
- No anar al llit tard (sempre que sigui possible). Sabem que això pot ser difícil perquè hi ha molts factors que poden intervenir (treball, família…), però si podem, és recomanable anar-se al llit primerenc.
- No variar l'hora d'anar-se a dormir cada dia. És important mantenir una rutina per a facilitar tant el dormir com el despertar-se.
- No menjar en excés a la nit, ni coses dolces que elevin la nostra glucosa en sang ni aliments grassos que siguin difícils de digerir.
- Evitar l'alcohol i la cafeïna. L'alcohol impedeix dormir profundament, i la cafeïna pot dificultar el nostre somni.
- Adequa la teva habitació per a facilitar el somni. Ha de ser un entorn relaxant, sense llum ni soroll, i en el qual estiguis còmode.
- Ni fred ni calor. La temperatura ha de ser estable i moderada, i encara que creguem que tapar-nos molt a l'hivern és confortable, massa calor tampoc és bo.
Com veiem, és important dormir i descansar bé perquè el nostre organisme funcioni correctament, i això inclou a les persones que sofreixen dolor crònic.
L' Institut Aliaga
Encara que el dolor pugui dificultar el nostre descans, amb l'ajuda de professionals mèdics com els que trobaràs en Institut Aliaga podràs aconseguir dormir millor i augmentar la teva qualitat de vida. Els nostres tractaments es realitzen mitjançant un enfocament multidisciplinari que abasta tots els aspectes del dolor, des del físic fins al psicològic. Si tens algun dubte pots visitar el web o concertar una cita directament trucant al +34 935 952 910