Saltar al contingut

Què passa quan la mare i el nadó s’han de separar després del part?

En alguns parts, la mare i el nadó no poden estar junts des del primer moment. Quines implicacions té aquesta separació en el vincle i la lactància? A Teknon, acompanyem les famílies per protegir aquest inici vital, fins i tot en situacions clíniques complexes.

Piel con pielPiel con piel

El naixement d'un bebè marca l'inici d'una nova etapa en la vida d'una família. En aquestes primeres hores després del part, el contacte estret entre la mare i en nadó no només és profundament emocional, sinó també fonamental per al seu benestar físic i emocional.

El contacte pell amb pell i l'inici precoç de la lactància materna són pràctiques clíniques que afavoreixen l’adaptació del nadó, reforcen el vincle afectiu i tenen un impacte directe en la salut de tots dos. Però, què passa quan aquesta primera trobada es veu interrompuda?

Quan la mare i el nadó no poden estar junts des del principi

Tot i que cada vegada són més els hospitals que promouen el contacte immediat després del part, hi ha situacions clíniques que requereixen una atenció especialitzada i que poden comportar, de manera temporal, la separació entre la mare i el nadó. Aquesta decisió, que sempre ha d’estar basada en criteris mèdics, té com a objectiu principal garantir l’estabilitat i la seguretat de tots dos.

En alguns casos, la separació es produeix per motius relacionats amb la salut materna, com complicacions obstètriques que requereixen l’ingrés en unitats de cures intensives o una vigilància estreta durant les hores posteriors al part. En aquests escenaris, sempre que sigui possible, es valoren estratègies que permetin preservar el vincle mare-nadó, com facilitar l’accés del nadó a la mare en els moments en què el seu estat ho permeti o planificar l’inici de la lactància amb suport especialitzat.

En altres casos, el motiu de la separació està relacionat amb l’estat de salut del nadó. La prematuritat, les dificultats en l’adaptació extrauterina o la presència d’alguna patologia congènita poden requerir l’ingrés en unitats neonatals. En aquestes situacions, la implicació activa de la família i l’administració de llet materna adaptada són elements fonamentals de l’abordatge assistencial.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Com tenir cura de la lactància materna en contexts de separació

Les primeres hores després del naixement són decisives per establir una lactància eficaç. Quan no és possible començar amb les preses al pit, cal facilitar alternatives per protegir la producció de llet i assegurar l’enganxament posterior del nadó.

Recomanacions

  • Extracció prenatal del calostre, amb assessorament directe del personal d’Infermeria de la UCIN de Teknon, prèvia sol·licitud del ginecòleg.
  • Iniciar l’estimulació del pit i l’extracció de calostre dins les primeres hores després del part.
  • Mantenir una freqüència d’extracció cada 2–3 hores, tant de dia com de nit.
  • Facilitar el contacte pell amb pell tan aviat com la mare i el nadó estiguin estables.
  • Utilitzar mètodes d’alimentació respectuosos amb la fisiologia del nadó, si no pot mamar directament.

A més, és important oferir un entorn d’acompanyament emocional i informatiu on les famílies puguin expressar dubtes, pors i expectatives.

Compromís Teknon: cuidar des del primer minut

Al Centro Médico Teknon treballem amb un enfocament centrat en la família. El nostre equip multidisciplinari promou un inici respectuós de la vida, minimitzant les separacions innecessàries i adaptant les cures al moment vital de la mare i el nadó. Afavorir el contacte precoç, la lactància materna i l’acompanyament continu forma part del nostre compromís amb una maternitat segura, humana i basada en l’evidència.

Tens dubtes sobre com serà el naixement del teu nadó a Centro Médico Teknon?

Consulta la nostra Unitat de Ginecologia i Obstetrícia i descobreix com podem acompanyar-te en aquesta etapa única.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.