Saltar al contingut

Tractar l'ull sec amb llum polsada intensa (IPL)

L'ull sec es caracteritza per una deficiència de lubricació que provoca alteracions en la superfície corneal i conjuntival. En el 75% dels casos, s'associa a la disfunció de les glàndules de Meibom (DGM). El tractament amb llum polsada intensa (IPL) és una opció eficaç per als qui pateixen aquest tipus de patologia.

IPL Ojo seco INOF TeknonIPL Ojo seco INOF Teknon

Què és l'ull sec?

L'ull sec, també conegut com a síndrome de l'ull sec (SOS)Este enlace se abrirá en una ventana nueva, és una condició en la qual els ulls no produeixen suficient quantitat de llàgrimes o les llàgrimes evaporen ràpidament, la qual cosa pot provocar incomoditat i afectar la qualitat de la visió.
Està relacionat amb la disminució de la producció de diferents components lacrimals, a una evaporació anormalment ràpida de la pel·lícula lacrimal, o a totes dues causes alhora. Existeixen tres tipus d'ull sec: ull sec evaporatiu, ull sec per deficiència aquosa i ull sec mixt.
Es tracta d'una patologia crònica, multifactorial i que presenta una prevalença de fins al 50% en la població, segons els criteris diagnòstics i regions del món. Pot ocórrer a qualsevol edat i són més susceptibles els adults majors i les dones. Apareixen quan les propietats fisicoquímiques canvien i es produeixen hiperosmolaritat i factors inflamatoris crònics.

La disfunció de les Glàndules de Meibom (DGM)

El 75% dels casos d'ull sec es produeixen per una condició coneguda com a disfunció de les Glàndules de Meibom (DGM). Quan es pateix aquesta patologia, les glàndules situades en les parpelles s'obstrueixen i el greix s'acumula en el seu interior, i eviten que puguin excretar els lípids necessaris per a la correcta formació de la pel·lícula lacrimal. Això provoca que la llàgrima s'evapori ràpidament i es creï un cercle viciós de sensació de sequedat i producció de llàgrima de mala qualitat.

L'ull sec que es produeix per aquesta causa és de tipus evaporatiu, i és el més comú que existeix.

El tractament amb llum polsada intensa (IPL)

Existeixen diferents opcions de tractament tradicionals per a la DGM, com són: les compreses tèbies, higiene millorada de les parpelles mitjançant l'eliminació del meibum bloquejat, agents antiinflamatoris, antibiòtics i suplements amb àcids grassos omega-3, opcions que no aconsegueixen resultats satisfactoris ni definitius. Per tant, l'exploració de noves intervencions terapèutiques amb potencial eficàcia.

En 2015 sorgeix el tractament amb llum polsada intensa, una nova opció terapèutica que permet recuperar la qualitat de la nostra pròpia llàgrima natural, gràcies a la revitalització de les glàndules encarregades de la seva secreció. La IPL es basa en el principi de la fotobiomodulació i és com una rehabilitació. Per això, es recomanen una sèrie de sessions per a aconseguir una bona recuperació de la nostra pel·lícula lacrimal.

El dispositiu IPL és un sistema emissor de llum filtrada amb longituds d'ona de banda ampla policromàtica i durades de pols variables, que, en ser irradiades en la zona facial contigua als ulls, produeix reducció dels marcadors antiinflamatoris.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Com es realitza el tractament?

Per al tractament de la DGM, s'usa al voltant dels ulls, la qual cosa produeix una reducció en la inflamació de la vora palpebral i permet recuperar la deterioració de les glàndules de Meibomio, per la seva acció sobre l'alteració glandular, la qual cosa dona resultats efectius en el tractament de lesions dermatològiques, vasculars i pigmentàries. També s'ha demostrat útil sobre l'efecte en les propietats de la llàgrima, parpelles i meibum, sota el mètode específic per a tal fi.

  • La teràpia de llum polsada intensa regulada és un tractament que es realitza en la consulta i dura entre 10 i 15 minuts. El procés és el següent:
  • El pacient està posat al llit boca amunt en una cadira inclinable.
  • S'inspecciona el color de la pell i la màquina s'ajusta a la intensitat adequada al color de la pell del pacient.
  • S'aconsella no posar-se maquillatge ni cremes facials abans del procediment. La cara es neteja a fons amb aigua micel·lar.
  • Qualsevol taca fosca, pigues o lunars estan coberts amb adhesius o marcadors de llapis facial, i els ulls amb ulleres protectores.
  • Es col·loca una gruixuda capa de gel fred a banda i banda de la cara, des del nas fins a les temples.
  • S'apliquen cinc polsos de llum a cada costat de la cara, i en cada pols el pacient ha de mantenir els ulls tancats.
  • El gel es retira de la cara, la qual es neteja novament amb aigua micel·lar i s'aplica crema protectora solar d'alta protecció en l'àrea tractada.

S'aconsella evitar l'exposició al sol i aplicar crema de protecció solar en l'àrea tractada durant una setmana després del tractament.

El protocol de tractament

El nostre protocol de tractament consisteix a realitzar les sessions seqüencialment: Dia 1, dia 15, dia 45 i, en els casos en què es necessiti una quarta sessió, dia 75.

La millora simptomàtica subjectiva s'observa des de la segona i la tercera sessió d'ara endavant. Els pacients noten menys enrogiment, menor sensació d'arena i de cos estrany, més comoditat en usar pantalles o ordinadors i una menor necessitat de posar llàgrimes artificials.

Després de l'última sessió de teràpia amb llum premuda intensa regulada, es repeteixen les proves d'imatge com ara el temps de ruptura de la llàgrima i la meibografia. Els pacients mostren una millora en la seva meibografia, fins i tot si existeix una atròfia severa de les glàndules de Meibomio.

INOF Dra. Fdez-Agrafojo Centro Médico Teknon

INOFEste enlace se abrirá en una ventana nueva és un institut d'oftalmologia situat al Centro Médico Teknon que disposa d'un equip multidisciplinari dirigit per la doctora Dora Fernández-Agrafojo i format per oftalmòlegs especialistes en diferents àrees de la salut ocular i optometristes amb una àmplia experiència.

A l'Institut INOF es realitzen tota mena de tractaments i intervencions quirúrgiques relacionades amb diverses àrees de l'oftalmologia, com ara cirurgia de l'estrabisme (infantil o d'adults), oftalmologia infantil o pediàtrica, cirurgia refractiva, cirurgia de cataractes, cirurgia palpebral, tractament de l'ull sec, entre altres procediments.

22 11

Dr. Tomás Pena

Director Mèdic

Dra. Dora Fdez-Agrafojo

Directora d'INOF





Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.