Saltar al contingut

Com tenir cura del teu cor a l’estiu?

Amb l'arribada de l'estiu i les vacances, arriben també les altes temperatures, els viatges prolongats, els canvis d'hàbits i excessos. Tot això pot afectar la nostra salut cardiovascular no sols a pacients amb patologies prèvies, sinó també a les persones sense antecedents. En aquest article resumeixo els problemes principals que sorgeixen durant l'època estival, i com podem prevenir-los.

como-cuidar-corazon-en-verano-teknon-barcelonacomo-cuidar-corazon-en-verano-teknon-barcelona

Deshidratació

A l'estiu, el risc de patir deshidratació augmenta considerablement, ja que durant aquesta època de l'any hi ha més possibilitats que el nostre cos no recuperi la pèrdua de líquids tan fàcilment, a causa de l'augment de la temperatura ambiental.

Qualsevol persona pot deshidratar-se, però aquesta afecció és especialment perillosa per als nens, els adults majors i aquells amb tractament diürètic.

Alguns dels símptomes són: set excessiva, micció menys freqüent, orina de color fosc, fatiga, marejos, nàusees, confusió. Encara que no sempre existeix un indicador primerenc de confiança de la necessitat d'aigua de l'organisme, ja que moltes persones, especialment els adults majors, no senten set fins que estan deshidratats.

És molt important mantenir el consum de líquids i aliments rics en aigua (com a fruites i verdures) durant el dia. (En persones sanes, es recomana beure de 2 a 3 litres d'aigua al dia durant els mesos d'estiu), especialment aquells d'elevades temperatures o en els quals realitzem activitat física.

Per als qui no tenen l'hàbit, existeixen aplicacions per al mòbil que recorden la seva ingesta o fins i tot poden usar-se alarmes tradicionals.

Conservar algunes rutines

Durant el període de vacances, amb el canvi de rutines i horaris, apareixen els oblits i desordres a l'hora de la presa de la medicació. És bo configurar alarmes que recordin l’hora de prendre la medicació i sempre controlem abans de viatjar si portem tots els medicaments necessaris per als dies fora de casa.

A més, apareixen excessos i desordres alimentaris a l'hora de menjar fora, que podrien tenir conseqüències en pacients que sofreixen patologies, com ara diabetis, hipertensió arterial o insuficiència cardíaca, per la qual cosa aquesta població hauria de tenir especial cura.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Viatges prolongats

La immobilitat prolongada, especialment viatges aeris llargs, augmenten la probabilitat de desenvolupar trombes especialment en membres inferiors. A aquest fenomen se'l va anomenar ‘síndrome de la classe turista’, posant l'accent en la importància de l'espai tan reduït en la majoria dels vols comercials, terme que s'ha abandonat per la més precisa ‘síndrome del viatger’, ja que també existeixen episodis de trombosis en passatgers de classe business i poden aparèixer també en viatges prolongats en altres mitjans de transport no aeris.

La possibilitat de trombosi relacionada amb viatges és pràcticament menyspreable en aquelles persones sanes i sense factors de risc, però augmenta de manera considerable en aquells individus que sí que tenen alguna condició preexistent o favorable per al desenvolupament de coàguls, com per exemple: obesitat o sobrepès, presa d'anticonceptius orals, tenir alguna malaltia cardíaca, neurològica, respiratòria o càncer, tenir una predisposició genètica a una major coagulabilitat de la sang, consum d'alcohol o tabac.

Per aquest motiu, la població que presenti algun d'aquests factors de risc hauria d'actuar de manera preventiva, mantenint-se ben hidratat: beure abundant aigua, evitar l'alcohol o el cafè, aixecant-se regularment i caminar cada 2-3 hores, realitzar exercicis i estiraments de les cames mentre s'està assegut: aixecar els talons, aixecar els dits dels peus, contreure i relaxar els músculs dels bessons, evitar encreuar les cames durant el viatge, no usar roba molt atapeïda (pantalons ajustats, cinturons).

En algunes persones amb alt risc, també podria recomanar-se sota indicació mèdica l'ús de mitges elàstiques o utilització d'algun fàrmac preventiu com l'heparina.

Esports

És recomanable tractar de mantenir l'activitat física durant les vacances, triant horaris en els quals les temperatures no siguin tan elevades per a disminuir el risc de deshidratació, l'ideal seria exercitar-se en les primeres hores del matí o a última hora del dia, i sempre consultar amb el metge o metgessa en cas de molèsties o dolor toràcic a l'hora de fer esforços físics.

L’Institut del Cor Quirónsalud Teknon

A l'Institut del Cor Quirónsalud Teknon tenim cura del teu cor des del nostre. Per això comptem amb un equip multidisciplinari únic, format pels millors professionals especialistes en cadascun dels seus camps: cardiologia clínica, cirurgia cardíaca, cirurgia vascular, especialistes en imatge cardíaca, hemodinàmica, patologia cardíaca estructural, electrofisiologia i arrítmies, i experts en rehabilitació cardiovascular.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.