Preguntes freqüents sobre cirurgia reconstructiva
- En quines circumstàncies es pot reconstruir la mama de forma immediata en cas d’extirpació?
La reconstrucció d’una mama extirpada, ja sigui immediata o diferida (ajornada), depèn de la causa que ha portat a l’extirpació. Segons el tipus, la grandària i la localització del càncer de mama, i de la histologia d’aquesta lesió mamària, els cirurgians plàstics i els oncòlegs prenen una decisió conjunta. En alguns casos estarà indicada la reconstrucció immediata en la mateixa operació en què es fa l’extirpació, i en altres casos està indicat fer-ho després del tractament de radioteràpia, quimioteràpia, etc.
- Quina tècniques hi ha per a una cirurgia reconstructiva de mama?
Des de fa anys, es duen a terme reconstruccions immediates després d’una mastectomia. Amb això s’evita l’impacte psicològic de la pacient després d’una extirpació de mama. Les tècniques que s’utilitzen per a aquest tipus de reconstruccions són variades i depenen de la pacient i del resultat de la mastectomia. És important que la mastectomia i la reconstrucció siguin desenvolupades per dos cirurgians: un d’oncològic i un altre de plàstic. Un dels mètodes són els expansors tissulars, unes pròtesis que es van emplenant de sèrum fins que s’aconsegueix el volum adequat per després col·locar la pròtesi definitiva. La reconstrucció mamària amb penjall de dorsal ample és una transposició del múscul dorsal de l’esquena amb pell cap a la zona mastectomitzada, una tècnica molt segura i molt utilitzada, amb poques complicacions. La transposició d’un penjall TRAM és una intervenció més complexa, amb més complicacions i indicada en casos molt concrets, utilitzant el penjall de l’abdomen. Finalment existeix el DIEP, tècniques de microcirurgia que necessiten un equip multidisciplinari i una alta especialització, amb unes indicacions molt concretes, i que ofereixen uns bons resultats.
- Qui és candidat a una microcirurgia reconstructiva?
El candidat ideal per sotmetre’s a una microcirurgia reparadora és una persona que té un problema de salut important, una deformitat, moltes vegades referida per algun especialista o pel seu propi metge, que necessita una reconstrucció complexa però definitiva i en un sol temps. Moltes vegades aquesta persona ha estat sotmesa a altres cirurgies o, si el problema és molt complicat, requereix aquest tipus de tècnica, ja que no pot ser solucionat amb les tècniques clàssiques. És una tècnica que es pot aplicar a tot l’organisme, a pacients que tenen problemes a la cara, com paràlisi, deformitats... i és possible, fins i tot, el trasplantament de cara o la reconstrucció del pit després del càncer mamari en el mateix moment que el cirurgià extirpa el tumor. La microcirurgia reparadora també permet salvar extremitats per evitar-ne l’amputació i solucionar problemes als pulmons, el cor, l’abdomen, etc.
- Per a què serveix la cirurgia reconstructiva?
La cirurgia reconstructiva és una part molt important de la cirurgia plàstica, reparadora i estètica. Consisteix a retornar l’anatomia, retornar les estructures anatòmiques o els teixits que s’han perdut per un problema oncològic o per un accident o una malformació congènita. En l’actualitat, les tècniques quirúrgiques que s’empren són semblants a les de la cirurgia estètica. En reconstruccions de mama, després d’una mastectomia, l’objectiu és obtenir un pit normal i natural, com si no hagués estat operat anteriorment. La cirurgia reconstructiva també s’utilitza per a reconstruccions abdominals per eventracions, hèrnies o per pèrdua de la premsa hipocràtica. També en cirurgies de piràmide nasal o rinoplàsties on hi ha una insuficiència ventilatòria, una dificultat en la respiració o una tumoració que s’ha d’extirpar.
- La cirurgia reconstructiva, és apta per tractar cremades i cicatrius?
La cirurgia reconstructiva es diferencia de la cirurgia estètica perquè està dirigida a aquells pacients que han sofert un accident, un tumor, cremades de primer, segon o tercer grau amb un nivell d’urgència superior. No obstant això, tota cirurgia reconstructiva ha de ser cirurgia estètica, ja que han de ser reconstruccions al més estètiques possible. Tot cirurgià plàstic és cirurgià reconstructor.
- Què és la cirurgia reconstructiva?
La cirurgia plàstica es divideix en estètica i reparadora. La reparadora o reconstructiva és la que es duu a terme després de sofrir cremades, accidents (reconstrueix el nas, les cavitats orbitàries o les orelles) i després de tumors, ja siguin cutanis o mamaris. Actualment, la reconstrucció mamària després d’una mastectomia es pot fer d’una forma molt estètica. Hi ha múltiples tècniques disponibles i s’ha de començar des de la més senzilla fins a la més complexa. No s’ha d’oblidar que la cirurgia reconstructiva és una part de la cirurgia estètica i l’objectiu final són reconstruccions al més estètiques possible.
- Què és la cirurgia reconstructiva?
La cirurgia plàstica i reconstructiva és una part de l’especialitat que difereix una mica de la cirurgia estètica, que s’utilitza quan no hi ha patologia, per millorar l’estètica d’alguna part del cos. La cirurgia plàstica, reparadora i reconstructiva s’utilitza quan hi ha una patologia, ja sigui congènita o adquirida. És molt àmplia, pot tractar des de malformacions congènites, com nens amb el llavi leporí, malformacions a l’orella, la cara o les mans (sindactília o dits units). També es pot utilitzar en patologies de tipus traumàtic, com les cremades, que requereixen grans intervencions de reconstrucció, segons el percentatge de superfície cremada. Una altra faceta de la cirurgia reconstructiva, i una de les més utilitzades per l’equip del Dr. Bassas, és la correctora, per a casos de càncer de pell, una lesió molt freqüent. Habitualment, aquests pacients se sotmeten a extirpacions àmplies de pell que, en alguns casos, impliquen deformitats en la cara que es poden corregir.
- Què és la cirurgia reconstructiva?
És l’element central de l’especialitat de la cirurgia plàstica que tracta aspectes patològics, oncològics, conseqüències d’accidents o cremades que necessitin una reparació dels teixits tous de l’organisme. En la cirurgia reconstructiva, el cirurgià plàstic està més íntimament implicat en la reconstrucció mamària postmastectomia, en la qual s’empren tècniques i procediments quirúrgics d’última generació per obtenir, restaurar o recuperar l’aspecte de l’organisme, en aquest cas de la mama de la pacient abans del procés oncològic. Actualment s’estan duent a terme reconstruccions mamàries amb teixits autòlegs i procediments expansors. S’hi aconsegueixen resultats a curt termini amb molt poca agressió quirúrgica, la qual cosa s’agraeix en aquest tipus de pacients.
- En què es diferencia la cirurgia reconstructiva de la cirurgia plàstica i estètica?
La cirurgia reconstructiva forma part de la cirurgia plàstica, reparadora i estètica, i és el tractament de casos en els quals preval més la reconstrucció que l’estètica. Alguns exemples són la cirurgia reconstructiva de mama després d’una mastectomia per càncer, el tractament de l’extirpació i la cobertura dels càncers de pell, que pot ser més o menys àmplia segons el tipus de tumor, moltes malformacions congènites com la ginecomàstia en l’home o les mames tuberoses en la dona. Les mames tuberoses, encara que poden passar desapercebudes, estan entre la cirurgia reconstructiva i la cirurgia estètica i requereixen un tractament complex, ja que el pol inferior de la mama no està desenvolupat i hi ha un anell que constreny la part inferior (el solc) que fa que aquesta mama es desenvolupi de forma anormal. Així mateix, existeixen altres tractaments amb seqüeles, com cremades, i certes cirurgies purament reconstructives.
- Quins són els últims avenços en cirurgia reconstructiva?
En els últims 10-15 anys l’evolució de la cirurgia reparadora ha estat important. Actualment, es poden fer cirurgies que abans semblaven impossibles. La microcirurgia permet realitzar reconstruccions amb teixits del mateix pacient amb una fiabilitat i uns resultats estètics molt superiors als que existien anteriorment. Amb aquestes tècniques, i gràcies als avenços en el diagnòstic per la imatge, es pot fer un mapa anatòmic de cada pacient per poder moure, traslladar o trasplantar teixits. En el camp de la cirurgia estètica aquestes tècniques s’empren, sobretot, en la reconstrucció mamària, i s’hi poden utilitzar teixits de la mateixa pacient per aconseguir una naturalitat que abans era gairebé impossible. També es poden dur a terme reanimacions en pacients amb paràlisi a la cara o als membres superiors i inferiors. A més, permet corregir deformitats congènites o adquirides a la cara per col·locar tots els ossos on correspon. Pel que fa als tumors o deformitats traumàtiques, adquirides o congènites, mitjançant microcirurgia vascular, venosa, dels vasos limfàtics o nerviosa, permeten aconseguir al màxim un estat semblat al que tenia el pacient abans de la malaltia, el traumatisme, l’accident, o el tumor.
- Quan és necessari aplicar tècniques de cirurgia reconstructiva?
La cirurgia plàstica es divideix en estètica i reparadora. La reparadora o reconstructiva [Carme1] és la que es duu a terme després de sofrir cremades, accidents (reconstrueix el nas, les cavitats orbitàries o les orelles) i després de tumors, ja siguin cutanis o mamaris. Actualment, la reconstrucció mamària després d’una mastectomia es pot fer d’una forma molt estètica. Hi ha múltiples tècniques disponibles i s’ha de començar des de la més senzilla fins a la més complexa. No s’ha d’oblidar que la cirurgia reconstructiva és una part de la cirurgia estètica i l’objectiu final són reconstruccions al més estètiques possible.
- Quins són els vessants de la cirurgia plàstica?
La cirurgia plàstica té dos vessants: un s’encarrega de l’estètica i l’altre de la reconstrucció, encara que tots dos estan lligats: no es pot parlar d’una reconstrucció sense un resultat estètic. El vessant reconstructiu abasta des de cremades fins a reparacions per malalties congènites i adquirides, per traumatismes, per tumors o per accidents. En l’actualitat es treballa molt en la reconstrucció mamària. Un punt clau és la reconstrucció immediata al moment de l’extirpació de la mama. El cirurgià plàstic ha de col·laborar íntimament amb tots els equips de manera disciplinar: ginecòlegs, cirurgians, radiòlegs i oncòlegs. La reconstrucció mamària immediata obre una llum en un moment en què la pacient sofreix certa preocupació i alteració en la seva vida. Els resultats d’aquest tipus d’intervenció són bons i psicològicament la pacient sofreix menys. La reconstrucció es fa amb pròtesi o amb teixits propis, i la indicació d’una o l’altra dependrà de la necessitat o no de radioteràpia.
- Després d’una extirpació de mama per càncer, totes les pacients es poden fer una reconstrucció?
En principi, totes les pacients que han estat sotmeses a una mastectomia per càncer de mama són susceptibles de poder-se fer una reconstrucció mamària. Cal tenir clar dos factors, el primer és l’elecció de la tècnica (teixits propis o pròtesi). Avui dia s’ha avançat en la qualitat dels resultats utilitzant el greix corporal, que aconsegueix més naturalitat. El segon factor a valorar és quan es fa la intervenció. Hi ha dos moments claus: al moment de l’extirpació de la mama i després. Si es fa al moment de l’extirpació (reconstrucció immediata), la pacient sortirà amb la mama reconstruïda. També es pot realitzar després de l’extirpació i després que la pacient segueixi tots els tractaments necessaris (quimioteràpia, radioteràpia, tractament hormonal). Aquesta tècnica és coneguda com a reconstrucció diferida.