Tractaments
- Radioncologia
El Servei de Radioncologia, dirigit pel Dr. Miralbell, és un servei central de Centre Mèdic Teknon integrat a l'Institut Oncològic Teknon. Disposa de dos acceleradors lineals de darrera generació.
L'equip de metges, físics i tècnics està altament qualificat en la utilització d'aquesta tecnologia capdavantera per tal de millorar l'índex de curació, minimitzant, alhora, els efectes indesitjables habituals de la radioteràpia convencional.
- Radioteràpia
La radioteràpia utilitza, principalment, radiacions ionitzants de molt alta energia que tenen com a objectiu destruir les cèl·lules tumorals impedint la seva divisió accelerada. Els teixits sans propers al tumor també es poden veure afectats pel tractament, però a diferència de les cèl·lules tumorals, tenen la capacitat de reparar el dany provocat pel mateix a les poques setmanes de la finalització. Minimitzar la dosi rebuda pels teixits sans és un objectiu primordial de qualsevol tractament amb radioteràpia. Aquesta reducció de dosis es pot aconseguir utilitzant tècniques d'alta precisió com són les tècniques de modulació d'Intensitat (IMRT), radioteràpia guiada per la imatge (IGRT), o tècniques de control i sincronització del moviment respiratori (Gating), RapidARCEl Servei de Ràdio- Oncologia de l'Institut Oncològic Teknon és pioner a l'aplicació d'aquestes tecnologies. La recent adquisició de la Unitat de tractament True-Beam STX amb el sistema Calypso ens permet mantenir-nos a l'avantguarda de la Radioteràpia i continuar oferint als nostres pacients tractaments avançats d'última generació mantenint uns resultats excel·lents de control de malaltia i mínima toxicitat. de tractament True-Beam STX està dotada, entre d'altres, d'una taula robòtica PerfectPitch amb 6 graus de llibertat que permet de manera automatitzada l'administració dels tractaments.
Col·limador multilàmines HDMLC120 amb làmines de 2,5 mm que permet realitzar tractaments d'alta complexitat i resolució com són Radiocirurgia, Malformacions arterio-venoses, estereotàxia fraccionada.
Incorpora un sistema robotitzat de control d'imatge 4D CBCT que proporciona la capacitat d'adquisició d'imatges per al posicionament del pacient en el moment de l'administració del tractament i l'anàlisi del moviment i canvis de volum del tumor (radioteràpia adaptativa).
Sistema avançat de gestió del moviment respiratori (Gating) que possibilita el monitoratge i la sincronització del moviment respiratori amb l'administració del tractament.
Sistema de seguiment mitjançant transponedors CALYPSO: És un sistema de localització i seguiment dels tumors en temps real que proporciona informació sobre la seva localització de forma contínua i facilita la monitorització durant l'administració del tractament. El sistema es basa en la detecció de senyals electromagnètics Beacon© que utilitza la tecnologia GPS for the body i detecta petits moviments del tumor per mantenir-lo en la trajectòria del feix d'irradiació, cosa que facilita en èxit del tractament i en redueix els potencials efectes secundaris.
- Quimioteràpia
L'objectiu de la quimioteràpia és destruir les cèl·lules que componen el tumor, per aconseguir la reducció de la malaltia.
Aquests fàrmacs arriben pràcticament a tots els teixits de l'organisme, i és on exerceixen la seva acció, tant sobre les cèl·lules malignes com sobre les sanes.
El procés de divisió de les cèl·lules sanes, normalment, està estrictament regulat per uns mecanismes anomenats de control, que indiquen a la cèl·lula quan dividir-se o quan romandre estable.
En general, la quimioteràpia actua en la fase de divisió de la cèl·lula tumoral impedint-ne la multiplicació i destruint-les. Amb el temps, això es tradueix en una disminució o desaparició del tumor maligne.
- Com s'administra la quimioteràpia?
Tot i que depèn en cada cas, generalment, la quimioteràpia s'administra per via intravenosa de forma ambulatòria a l'Hospital de Dia de l'Institut Oncològic Teknon. Aquest tractament està format per diferents cicles que, en funció de cada cas, poden ser setmanals, quinzenals, etc.
Quan es requereixen cicles llargs o repetits de quimioteràpia, es poden col·locar dispositius d'accés venós com ara un catèter PICC, via venosa central d'accés perifèric o un port a cath al malalt, és a dir, un dispositiu subcutani que dóna accés al sistema vascular de forma permanent i que va unit a un reservori venós per on s'administra la quimioteràpia.
El catèter PICC el col·loca Infermeria a l'Hospital de Dia d'Oncologia, el port-a-cath el col·loca un cirurgià al quiròfan sota anestèsia local. Durant la intervenció, l'especialista ha de comprovar que la localització del dispositiu és correcta.
El pacient portarà el port a cath durant tot el tractament. La majoria d'ocasions, un cop finalitzat el tractament, la pacient porta el dispositiu durant un temps prudencial. És un sistema que no produeix molèsties. El personal d'infermeria ha de fer els controls pertinents per determinar que el port a cath funciona correctament.
El catèter PICC es retira en finalitzar la darrera sessió de tractament.
Paral·lelament als cicles de quimioteràpia, l'oncòleg realitzarà a la pacient una sèrie de controls, principalment una anàlisi de sang, per comprovar que el tractament no faci malbé els ronyons o alterant els nivells de plaquetes de sang, entre d'altres. En funció dels resultats, l'especialista pot canviar els cicles de quimioteràpia fins que la pacient hagi recuperat nivells normals en les anàlisis de sang.
- Quan s'administra?
La quimioteràpia pot ser administrada com a únic tractament en la malaltia metastàtica o bé com a neoadjuvant el que significa que s'administra de forma prèvia al tractament curatiu local o bé de forma adjuvant o complementària després del primer procediment curatiu local.
- Quins efectes secundaris pot comportar la quimioteràpia?
Els fàrmacs subministrats a la quimioteràpia poden afectar no només les cèl·lules malignes, sinó també cèl·lules sanes. És per això que la quimioteràpia pot tenir efectes secundaris, com:
- Nàusees, vòmits, diarrea i/o restrenyiment. Aquests símptomes es produeixen quan els efectes de la quimioteràpia repercuteixen a l'aparell digestiu. Per evitar aquests símptomes, especialment la deshidratació, el vostre especialista us receptarà medicaments que la poden ajudar.
- Úlceres i nafres. Les mucoses són especialment sensibles a la quimioteràpia, com a conseqüència, poden aparèixer nafres a la boca o úlceres. Per això, és important mantenir una bona higiene bucal i dental.
- Caiguda dels cabells. La caiguda dels cabells pot afectar el cuir cabellut, així com altres parts del cos, com les aixelles, les cames, les celles, etc. Això és perquè alguns fàrmacs que s'utilitzen en el tractament de quimioteràpia afecten el fol·licle pilós, que dóna creixement als cabells.
- Alteracions al sabor. La quimioteràpia pot afectar les papil·les gustatives de la llengua i paladar. Per això, és freqüent que alguns pacients percebin menys el sabor del menjar o bé notin un sabor diferent, més metàl·lic i/o amarg. Aquest efecte desapareix després de finalitzar el tractament de quimioteràpia.
- Alteracions a la pell. Pot aparèixer picor, sequedat o descamació. És important mantenir la pell hidratada. Podeu consultar amb l'especialista sobre les cremes més recomanades.
És important que la pacient consulti amb el seu oncòleg els possibles efectes secundaris. Així mateix, en cas de dones en edat fèrtil, és important que consultin un especialista sobre preservació de la fertilitat.