Begudes energètiques

Les anomenades begudes energètiques van començar a aparèixer a la dècada dels anys 80. Inicialment estaven compostes per aigua, glucosa i sals minerals, i es destinaven als esportistes per proporcionar-los la hidratació i energia que requerien durant la seva activitat. Posteriorment, se'ls van afegir altres substàncies que augmentaven la resistència al esforç físic i milloraven el rendiment esportiu.

Bebidas energéticas

Amb el nom genèric de begudes energètiques es grupen en realitat diversos tipus de begudes diferents, amb efectes sobre l’organisme molt diferenciats i amb funcions i indicacions diverses. Així doncs, podem distingir les anomenades "begudes isotòniques", compostes d’aigua, glucosa o altres sucres i sals minerals, que estan destinades bàsicament a proporcionar hidratació i energia en situacions de sobreesforç físic; són les habitualment utilitzades pels esportistes.

També existeixen altres begudes per a esportistes que a més contenen vitamines, proteïnes, aminoàcids i alguns estimulants. Són utilitzades habitualment per culturistes i en esports extrems.

Un apartat especial mereixen les begudes que, a més de portar substàncies que aporten energia (sucres), porten substàncies psicoestimulants com la cafeïna, taurina, ginseng, extracte de guaranà o glucuronolactona. Aquestes begudes són en realitat "begudes euforitzants o estimulants" més que begudes energètiques. Augmenten el rendiment físic i l'estat d’alerta psíquic al disminuir la percepció de fatiga per part de qui les pren. Algunes de les substàncies estimulants que contenen es troben en dosis molt altes. Aquestes begudes estan actualment molt de moda entre els joves i adolescents, ja que la publicitat, a la qual són tan sensibles, les relaciona amb l'esport extrem, la música i la diversió sense límits. Els joves han de saber que aquest tipus de begudes no sempre estan lliures d’efectes secundaris. Alguns països europeus han restringit la comercialització d’algunes d’aquestes begudes.