Consells per a l'estiu
Consejos para el verano
Arriba l'estiu i amb ell les vacances. Això comporta per a molts nens una sèrie de canvis en les seves activitats que són diferents a les de la resta de l'any.
És bo recordar una sèrie de consells que ens poden ajudar a que aquests dies estiguin lliures de contratemps i sorpreses desagradables.
- Viatges amb cotxe
- Cal desplaçar-se preferentment en hores de poca calor, sobretot si el viatge ha de ser llarg.
- Cal utilitzar sempre els sistemes de retenció infantil homologats i adequats al pes del nen i no oblidar, mai, el cinturó de seguretat.
- Cal recordar d'activar el dispositiu de seguretat a les portes del darrere.
- S'ha de mantenir l'aire condicionat a temperatura de confort i no de fred, no s'han de dirigir les reixetes de sortida d'aquest cap al cos dels nens ni obrir constantment les finestres per augmentar la humitat de l'aire dins el cotxe.
- Sempre s'ha de portar aigua al cotxe, bosses per si vomiten, tovalloletes humides i roba de recanvi.
- Per evitar el mareig, s'ha de procurar que el nen estigui ben agafat amb els sistemes de seguretat, distreure'l amb música, vídeos, cançons o jocs i evitar la lectura. Cal consultar amb el pediatra sobre l'ús de medicaments antimareig.
- Viatges en avió
- S'ha de controlar el nen constantment a les terminals aèries, sobretot en casos d'aglomeracions.
- La temperatura de la cabina de l'avió pot ser baixa a causa de l'aire condicionat, per això cal agafar roba lleugera d'abric.
- Cal portar aigua, bosses per als vòmits i tovalloletes humides.
- Si el viatge és llarg, es poden portar contes, jocs de taula, llapis de colors i paper o qualsevol altre joc que distregui el nen.
- Les diferències de pressió que es produeixen en l'enlairament i, sobretot, a l'aterratge poden afectar les orelles del nen i provocar que es tapin, amb les conseqüències que això comporta i, fins i tot, l'aparició de dolor i otitis secundària. Per evitar aquest mal, es pot donar al nen algun líquid i que degluteixi durant aquestes maniobres (suc, aigua, infusions o llet). Donar el pit al bebè és un bon mètode. Si el nen és gran, un "xupa-xups" o un xiclet poden ser un bon aïllat.
- Viatges en vaixell
- Amb nens petits, i si és possible, és aconsellable viatjar de nit en una cabina.
- S'ha d'evitar que el nen es mogui pel vaixell.
- S'ha de portar aigua ja que l'ambient marí augmentarà la set del nen.
- Si el viatge és de dia, s'han d'aplicar les normes de protecció solar com si fos a la platja o la piscina.
- Cal consultar amb el pediatra sobre l'ús de medicaments anitmareig.
- Prevenció d'accidents
- Durant les vacances es realitzen més activitats a l'aire lliure, fet que augmenta el risc d'accidents. Com adults hem de valorar el risc de cada activitat en la qual participi el nen, ja que la seva percepció de perill poques vegades s'ajusta a la realitat.
- És important transmetre als nens les normes de seguretat sobre l'activitat que realitzaran, així com les generals sobre el trànsit, el foc o l'electricitat.
- A les festes on s'utilitzin petards cal supervisar-ne sempre l'ús i assegurar-se que siguin els adequats per a la seva edat per tal d'evitar cremades, lesions acústiques, lesions oculars o, fins i tot, amputacions. Mai s'han d'utilitzar a prop de productes inflamables o zones boscoses i és aconsellable utilitzar guants de cuir com els de jardineria.
- Cal vigilar els nens en les barbacoes.
- En aquesta època de l'any encara és més important no manipular cap aparell elèctric, endoll o cable amb la pell mullada o els peus descalços.
- S'ha de portar sempre material per a primeres cures i comprovar que els nens estan correctament vacunats.
- No s'han de realitzar activitats esportives o exercicis intensos després dels àpats.
- És important conèixer les normes de seguretat particulars de cada activitat esportiva i posar-les sempre en pràctica.
- Cal utilitzar sempre casc quan es vagi amb bicicleta, patins o monopatí. En aquests últims, no es pot oblidar la protecció dels colzes, genolls i palmells de les mans.
- S'ha de vigilar que no hi hagi cadires o altres objectes sobre els quals puguin enfilar-se els nens prop de finestres.
- Si el nen és petit, no es pot deixar anar de la mà en aglomeracions, fires o festes. Si són grans, no es pot perdre el contacte visual amb ells i convenir prèviament un lloc de trobada si es perden.
- És convenient que els nens memoritzin el número de telèfon mòbil dels seus pares.
- No s'ha de beure aigua que no estigui embotellada si no es coneix la seva procedència o potabilitat.
- Piscines
- És convenient que els nens sàpiguen nedar, tot i que això no eximeix de la responsabilitat d'una vigilància adequada per part dels adults.
- Si el nen no sap nedar, s'han d'utilitzar sempre sistemes de flotació adequats a la seva edat i comprovar que aquests no es poden descordar o desinflar accidentalment.
- Si els nens s'estan banyant o són pel voltant de la piscina, cal tenir-los controlats en tot moment.
- Cal recordar que els nens més petits poden ofegar-se fins i tot amb pocs centímetres d'aigua.
- S'ha d'evitar que es tirin de cap sense comprovar abans la profunditat de la zona en què ho fan.
- Cal evitar que corrin o juguin a empènyer-se al voltant de la piscina.
- Cal controlar l'accés dels nens a les piscines privades i comunitàries.
- S'ha de comprovar que la cloració de les piscines privades o comunitàries sigui l'adequada. L'excés de clor pot produir irritacions a la pell i als ulls i si el nivell és més baix del que s'indica, poden créixer gèrmens a l'aigua i ser una font d'infeccions.
- A les piscines públiques cal utilitzar sempre calçat de plàstic a les dutxes i als lavabos per tal d'evitar infeccions.
- Platja
- No és convenient que els bebès vagin a la platja, la calor ambiental pot ser perjudicial tot i que no s'exposin al sol.
- Cal recordar que no s'han d'exposar els nens al sol durant les hores en què és més fort. Amb els nens s'ha d'anar a la platja les primeres hores del matí o a partir de mitja tarda.
- Les cremades solars durant la infància són un factor de risc per a l'aparició de càncer de pell a l'edat adulta.
- Els nens de curta edat han d'estar habitualment a l'ombra.
- Cal iniciar la presa de sol progressivament i s'han d'evitar les exposicions prolongades els primers dies.
- Cal utilitzar una crema fotoprotectora d'ús pediàtric d'alta protecció. En bebès menors de 6 mesos s'han d'utilitzar cremes amb filtres minerals. La crema s'ha d'aplicar mitja hora abans de l'exposició solar i reaplicar cada 2-3 hores. És molt important, també, protegir els llavis i les orelles.
- S'ha d'utilitzar crema tot i que hi hagi núvols.
- Els nens poden utilitzar ulleres de sol sempre que aquestes siguin d'ús infantil i degudament homologades. És recomanable adquirir-les a farmàcies i òptiques.
- No hem d'oblidar de posar-los gorra i humitejar sovint el cap amb aigua.
- Amb els nens és molt important portar sempre un para-sols a la platja.
- És important que beguin aigua o begudes isotòniques amb freqüència.
- El nen ha d'utilitzar roba fresca i lleugera, preferentment de cotó o fibres naturals.
- És convenient que els nens portin calçat fora de les zones de sorra per evitar lesions d'objectes punxeguts i tallants.
- A la platja mai es pot perdre el contacte visual del nen perquè no es perdi, es desorienti o es fiqui dins l'aigua sol.
- Picades de mosquit
- És convenient aplicar als nens un repel•lent d'insectes d'ús infantil quan es facin excursions de muntanya, a zones on hi hagi moltes flors o a la nit en zones on hi ha molts mosquits. És molt important aplicar-lo en nens que reaccionen molt amb les picades d'insectes o que són al•lèrgics.
- L'ús d'insecticides en difusor homologats no comporta cap perill per als nens.
- Si es produeix una picada, una bona mesura és aplicar gel immediatament ja que alleugerà i reduirà la inflamació.
- Ocasionalment pot ser necessària l'aplicació d'una crema amb corticoides. Cal consultar el pediatra sobre aquest aspecte. No és recomanable administrar als nens pomades que continguin antihistamínics.
- L'aplicació d'amoníac líquid o "llapissos roll-on" comercials pot alleugerar el dolor, tot i que el seu efecte normalment és transitori.
- En cas que la picada sigui d'abella, s'ha d'intentar extreure l'agulló de la picada manualment o amb unes pinces fines.
- S'han de vigilar les picades per detectar signes d'infecció. Les reaccions intenses requeriran tractament mèdic.
- Lesions per meduses
- El contacte amb la medusa produeix una lesió molt dolorosa, semblant a una cremada. Les lesions poden reactivar-se durant setmanes i el seu dolor pot durar molts dies. Es produeix un envermelliment de la pell, inflor i picor que poden anar acompanyades de símptomes generals. La reacció és especialment intensa en els nens al•lèrgics.
- Les camisetes, els banyadors llargs i, fins i tot, les cremes solars resistents a l'aigua poden actuar com a protector contra les meduses.
Un cop s'ha produït la picada:
- S'ha de sortir immediatament de l'aigua.
- No s'ha de fregar la zona amb tovalloles ni amb la mà.
- S'ha de rentar la zona amb aigua salada, mai amb aigua dolça perquè activa les toxines de la medusa.
- S'han d'extreure les restes de medusa que hagin pogut quedar adherits a la pell.
- S'ha d'aplicar immediatament gel sobre la zona afectada (amb una bossa preferentment per evitar el contacte amb l'aigua dolça) durant 5 o 10 minuts, ja que segurament és el millor mètode analgèsic.
- Es pot aplicar una petita quantitat d'amoníac amb compreses, com a analgèsic, tot i que el seu efecte és transitori.
- Els dies posteriors pot ser necessari aplicar una crema corticoide. Cal consultar el seu metge abans de l'aplicació.
- És important evitar la infecció de la ferida les següents hores i dies mitjançant l'aplicació d'un antisèptic iodat i mantenint la zona sempre neta.
- Durant uns dies pot ser necessari administrar algun analgèsic. Cal consultar amb el seu metge.
- Si es produeixen reaccions generals, s'ha d'acudir immediatament a un centre sanitari.
- Com a seqüela de la picada pot quedar ocasionalment una pigmentació permanent a la pell, sobretot en nens. L'aplicació de cremes adequades disminueix substancialment aquesta pigmentació.
- Picades d'aranyes de mar
- Aquests animals són habituals a les platges de sorra fina. Es troben enterrats en ella prop de pet d'ones i piquen quan es trepitgen.
- La seva picada és molt dolorosa i és necessari injectar una substància neurotòxica perquè el dolor no s'estengui a tota l'extremitat.
- No s'ha d'aplicar gel perquè el fred activa la toxina injectada.
- Per calmar el dolor es poden administrar compreses amb amoníac, però com que el verí és termolàbil, introduir l'extremitat en aigua molt calenta durant 30 o 60 minuts és el millor remei per al dolor i la inflamació.
- Pot ser necessari administrar corticoide o antihistamínics si la inflamació és molt intensa. Cal consultar amb el seu metge per a tal.
- Lesions d'eriçons de mar
- És molt important netejar i desinfectar la zona afectada.
- Cal extreure el màxim de pues possibles manualment o amb unes pinces fines i en condicions asèptiques per evitar infeccions.
- Si queden pues retingudes, pot ser necessari administrar un antibiòtic per evitar infeccions. Sempre l'ha d'indicar un metge.
- Les cremes que contenen trementina poden ajudar a expulsar les pues que no han pogut ser extretes manualment.