Quina és la durada ideal de la lactància materna?

Avui dia està fora de tot dubte, entre els professionals que vetllen per la salut infantil, que la llet materna és l’aliment idoni i més adequat per satisfer les necessitats nutricionals i afavorir un desenvolupament físic i neurològic òptim dels lactants.

La llet materna, com a aliment exclusiu, aporta com a mínim fins als sis mesos de vida tots els nutrients necessaris i pot ser l’únic aliment que rebi el lactant, gràcies a la seva composició idònia quant a la quantitat i qualitat de les seves proteïnes, la presència d’hidrats de carboni i altres components que contribueixen a una millor resposta immunològica davant les infeccions, així com la presència d’àcids grassos essencials i altres nutrients que intervenen, entre altres processos, en el desenvolupament de les funcions cerebrals.

La llet materna pot continuar aportant nutrients i elements essencials més enllà del primer any de vida, i és recomanable mantenir-la, encara que sigui de manera parcial, fins als dos anys.

Més enllà dels factors nutricionals, la lactància materna crea un vincle entre mare i fill que és únic i irrepetible, i cal crear l’entorn adequat perquè aquesta sigui sempre una experiència positiva.