Virus del Papil·loma Humà
Entre totes les malalties de transmissió sexual, el virus del papil•loma humà és la més freqüent en el món.
Les infeccions per aquests virus poden produir símptomes cutanis com les berrugues genitals o no generar cap símptoma però persistir durant anys en les zones genitals tenint una relació demostrada amb l'aparició de càncer de coll d'úter (cèrvix) i altres tipus de càncers genitals en la dona. La persistència d'aquest virus durant més de 10 anys és un factor necessari, tot i que no l'únic, per al desenvolupament de càncer de cèrvix.
A Europa el càncer de coll d'úter és una de les causes més comunes de mort per càncer entre dones joves de 15-44 anys, després del càncer de mama. Tot i que la majoria d'aquests tipus de càncer es desenvolupen en l'edat adulta, el contagi pel virus es produeix ja a l'inici de les relacions sexuals, durant l'adolescència i la joventut. La transmissió del virus es produeix de forma directa per contacte "pell a pell", i no és necessari que existeixi una relació completa. Els homes actuen com a portadors.
Tenint en compte que l'edat d'inici de les relacions sexuals cada cop és més precoç i la diversitat de parelles és comú, es considera que la majoria dels joves (homes i dones) de 25 anys tenen o han tingut el virus a la seva zona genital.
- Existeix una vacuna contra el virus del Papil•loma Humà?
Existeixen a Espanya dues vacunes comercialitzades que immunitzen contra el virus del papil•loma humà responsable aproximadament del 80% dels casos de càncer de coll d'úter.
La vacuna ha demostrat que és molt segura i tolerada. Els assaigs clínics realitzats amb ella han evidenciant una eficàcia del 100% per a la prevenció de lesions precanceroses de càncer de coll produïdes pels virus vacunals.
La vacuna, segons la fitxa tècnica, està indicada en dones a partir dels 9 anys d'edat. S'administra de forma intramuscular en el múscul deltoides, a la part superior del braç. L'esquema de vacunació consisteix en 3 dosis separades i administrades en el curs de 6 mesos. No s'ha establert, de moment, la necessitat de dosi de reforç.
Segons els experts, l'administració sistemàtica de la vacuna contra el virus del papil•loma humà reduiria en més del 80% de càncer de coll d'úter en el termini d'uns 10 anys.
- Qui administra la vacuna?
En el cas de la població que es troba en l'edat i casos que financïi la sanitat pública, aquesta es farà a través de la xarxa de centres que l'administra. A la resta de casos serà el pediatra qui ho faci en adolescents i preadolescents i el ginecòleg en les dones joves i adultes.
- Es pot administrar la vacuna a altres edats?
La vacunació està indicada actualment per a dones entre els 9 i 26 anys. En el cas de nenes de menys de 9 anys encara no hi ha suficients estudis que demostrin la seva efectivitat. Després dels 26 anys l'efectivitat baixa a causa del gran percentatge de dones que han estat contagiades amb algun d'aquests virus. En teoria ha de ser també efectiva en dones per sobre d'aquesta franja d'edat que no han estat contagiades pel virus. Quan una dona està infectada només per algun dels virus que conté la vacuna, els estudis realitzats han demostrat que no elimina la infecció prèvia però sí que confereix protecció per a la resta de virus vacunals.
- Està indicada la vacuna en els homes?
Els homes actuen bàsicament com a portadors asimptomàtics i només en molt poques ocasions ells poden tenir manifestacions clíniques del virus com berrugues genitals, no obstant encara no hi ha suficients estudis que demostrin la total efectivitat de la vacuna en homes, tot i que hi ha indicis que també pot ser efectiva.
- La vacuna té efectes secundaris?
Dels estudis realitzats fins al moment, i donat l'alt nombre d'administracions que hi ha en tot el món, es desprèn que és una vacuna molt ben tolerada, molt segura i amb molt pocs i lleus efectes secundaris.
- Es pot administrar la vacuna prenent anticonceptius?
No s'ha evidenciat cap interacció amb anticonceptius orals ni disminució de l'eficàcia de la vacuna.
- Si no hi ha penetració, també es transmet el virus?
Sí, el virus no només es troba en el penis o la vagina, sinó també en el pubis, l'escrot, el perineu, la vulva, la zona anal i la perianal i, fins i tot, a les cuixes.
- Es transmet el virus per les relacions orals?
Sí, el virus es pot transmetre per aquesta via, tot i que en aquest cas no existeix relació amb el càncer de coll d'úter. Hi ha descrits càncers de boca i esòfag causats pel virus del papil•loma.
- En una parella estable, també existeix risc de contagi?
Tot i que el risc es minimitza, tenir una parella estable no eximeix totalment de la possibilitat de contagi, tot i que és evident que en augmentar el nombre de parelles, el risc augmenta progressivament. També augmenta la possibilitat de contagi si es tenen relaciones amb homes i joves que tenen o han tingut múltiples parelles sexuals o amb els que han tingut contacte amb el món de la prostitució.
- El preservatiu protegeix davant de la infecció del Virus del Papil•loma?
No totalment, ja que el virus no només es troba a la pell o mucoses del penis o la vagina, sinó que també es localitza a la resta de l'àrea genital i zones adjacents. Cal recordar que la vacuna no protegeix davant d'altres virus ni altres malalties de transmissió sexual.
- Es pot produir el contagi a qualsevol edat?
Sí, a qualsevol edat si es mantenen relacions sexuals tot i que no hagi hagut penetració. S'ha demostrat que el virus del papil•loma té major afinitat per unes cèl•lules de l'aparell genital que són més presents en l'adolescència i la joventut i és en aquesta època quan hi ha major risc de contagi. El risc és molt més baix en la dona adulta.
- Si una persona s'ha contagiat, sempre serà portadora?
No sempre, per sort, en alguns casos les infeccions pel virus del papil•loma són lleus i transitòries i els propis mecanismes de defensa de l'organisme eliminen el virus amb el temps.