Càncer de mama i covid-19. Consells per a pacients
En aquest article explicaré com la pandèmia està afectant les persones amb càncer de mama i donaré recomanacions per conviure-hi. Prenent les mesures sanitàries adequades, però sense por.
Cada persona és diferent i en funció del seu estat de salut ha de ser avaluada per professionals sanitaris. Si bé és cert que es considera que tan el càncer avançat, com la diabetis de llarga evolució, les malalties cardiorespiratòries, renals, hepàtiques cròniques o l’edat avançada suposen un risc de infecció davant la Covid-19 i l’aparició de complicacions, durant la pandèmia s’ha observat que les pacients amb càncer de mama en general no han vist compromès el seu pronòstic.
Malgrat que durant el moment àlgid de la pandèmia es van haver de suspendre els programes de detecció precoç de càncer de mama i de còlon, algunes intervencions quirúrgiques i es produïssin demores en l’accés al procediment diagnòstic, diversos estudis apunten que això no va afectar en el pronòstic del càncer de mama, fet que no es va produir amb altres tipus de tumors.
Tractar el càncer de mama en temps de pandèmia
Des de l’inici de la pandèmia, diverses societats científiques, com ara GEICAM (Grup Espanyol per a la Investigació del Càncer de Mama, la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), European Society of Medical Oncology (ESMO) y American Society of Clinical Oncology (ASCO) han anat publicant diferents guies i protocols perquè les pacients amb càncer de mama y altres tipus de càncer puguin seguir amb els seus tractaments de forma segura.
Radioteràpia i hormonoteràpia
Després del xoc inicial, s’han adaptat diferents protocols de tractament amb radioteràpia que han permès adaptar la situació de cada pacient al moment evolutiu de la pandèmia. S’ha observat que les pacients que estan en tractament amb hormonoteràpia o radioteràpia no són més susceptibles de patir una infecció per SARS-CoV-2 que una persona sana que, òbviament, no està rebent aquests tractaments.
Quimioteràpia
Les pacients que estan en tractament amb quimioteràpia, tenen una mica més de risc, ja que es produeix una baixada de les defenses. En aquest cas, els tractaments no es varen ajornar, però es varen modificar alguns protocols amb la incorporació factors estimulants del creixement de les cèl·lules hematopoètiques que eviten que els granulòcits disminueixin.
Durant aquest temps, s’ha observat que les pacients en tractament amb quimioteràpia i que a més varen desenvolupar la malaltia de la Covid-19 no han presentat més complicacions greus, en comparació amb les persones que també varen tenir la infecció i que no estaven en tractament citostàtic.
Pel que fa a les persones que no estan en tractament, però que han patit un càncer de mama i no tenen cap altra malaltia, el risc per infecció del coronavirus SARS-CoV-2 és el mateix que per a una persona sana.
A més de les recomanacions en relació amb els tractaments, les societats científiques recomanen fer controls de forma telemàtica, reduir l’atenció presencial i els desplaçaments, sempre que sigui possible.
L’IOB Institut Oncològic, suma de sinergies entre l’Hospital Quirónsalud Barcelona i el Centre Mèdic Teknon, compta amb un comitè de tumors format per diferents especialistes que avaluen setmanalment tots els nous casos , i que consensuen la millor opció de tractament, i es varen mantenir durant una part de la crisi sanitària de la Covid-19.
Recomanacions per a pacients amb càncer de mama en època de Covid-19
Les recomanacions per evitar el contagi que són les mateixes que per a qualsevol persona:
- Higiene de mans correcta i freqüent. Amb aigua i sabó o amb solucions hidroalcohòliques homologades
- Mantenir la distància física. Mínim 1,5 m
- Evitar espais on és difícil mantenir la distància física
- Evitar el contacte amb persones amb símptomes catarrals (febre, tos, etc.)
- Fer servir la mascareta
- Netejar les superfícies de forma freqüent
- Tossir a la cara interna de l’avantbraç
- Evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca
- Fer servir mocadors d’un sol ús
També és important mantenir uns hàbits saludables
- Evitar el consum d’alcohol
- Reduir el consum de carn vermella i aliments processats
- Menjar saludable. Cinc peces de fruita i verdura al dia
- No fumar
- Practicar activitat física quan sigui possible
- Seguir els programes de cribratge indicats per les autoritats sanitàries
- No demorar visites i proves diagnòstiques per por al contagi
La vacunació antigripal
Està recomanada especialment per a persones amb malalties cròniques, embarassades i personal sanitari. Per a pacients en tractament hormonal o amb quimioteràpia no existeix cap contraindicació.
Què fer si una persona amb càncer de mama presenta símptomes de covid-19?
Les persones amb càncer de mama i símptomes de la Covid-19 han de fer el mateix que les persones sanes. Acudir a un centre sanitari per practicar l’anomenada PCR i seguir les indicacions dels professionals sanitaris, si és positiva.
Si presenten símptomes lleus, el tractament és el mateix que per a les persones que no pateixen càncer de mama. Però sempre cal avaluar els antecedents personals i l’etapa de tractament en què es troba cada pacient, per ajustar-los, si és necessari. En les formes avançades de la malaltia, s’ajusten en funció de l’evolució.
L’atenció a les pacients de càncer de mama al Centre Mèdic Teknon
El Centre Mèdic Teknon té l’acreditació "Applus hospital segur" des del mes de maig que garanteix que compleix tots els estàndards exigits davant la pandèmia, i l’adaptació dels protocols indicats per les autoritats sanitàries nacionals i internacionals per a una atenció segura.
L’IOB. Institut Oncològic Barcelona
Aquest mes d’octubre s’ha consolidat la integració dels centres oncològics l’Hospital Quirónsalud Barcelona i el Centre Mèdic Teknon, dos centres sanitaris referents en el tractament del càncer en la sanitat privada. La suma de sinergies permetrà assistir 1.600 nous pacients oncològics, tant a l'Hospital Quirónsalud Barcelona com al Centre Mèdic Teknon; una alta especialització, gràcies a un equip mèdic de gran lideratge i amb una visió integral del càncer, i reforçar les àrees de recerca i d’innovació, tot incrementant el nombre d'assaigs clínics i els serveis transversals complementaris, com ara el consell genètic i la prevenció del càncer, l'atenció psicològica i la nutrició.
Teléfono: +34 932 90 62 00 Correo electrónico: info@teknon.es |
Teléfono: +34 93 238 16 61 Correo electrónico: info@iob-onco.com |