Infertilitat masculina i femenina. Per què és important la visita conjunta del andròleg i el ginecòleg?
Aproximadament el 15% de les parelles a Europa són infèrtils i el factor masculí està afectat, només o acompanyat, en el 50% dels casos. El que en nombres reals significa que aproximadament 18 milions d'homes no podran tenir fills de manera natural i hauran de recórrer a tècniques de reproducció assistida.
És important que l'abordatge de la infertilitat compti amb especialistes en ginecologia i andrologia, de manera que es pugui tractar aquest problema de parella des de totes dues especialitats.
Quin és el paper de l'uròleg/andrólogo en aquest equip?
L'equip d'urologia/andrologia s'ocupa d'estudiar el factor masculí com a possible contribuent a la infertilitat de la parella, determinar si hi ha causes reversibles i tractar-les, i en els casos que s'aconsegueixi reversibilitat, tractar d'aconseguir espermatozoides per mitjà de biòpsies clàssiques i amb microscopi, perquè la parella pugui optar a tractaments de reproducció assistida.
Quins tipus d'infertilitat masculina existeixen?
Podem dir que la infertilitat masculina total, coneguda com a azoospèrmia (absència total d'espermatozoides en l’ejaculació), pot ser per causa d’un problema de transport al llarg del sistema reproductiu, coneguda com a azoospèrmia obstructiva o per causa d’un problema de producció (espermatogènesi), aquesta última representa un major repte diagnòstic i terapèutic, i representa el 10 a 15% dels homes diagnosticats d'infertilitat a Europa.
Es pot tractar l’azoospèrmia?
És important esmentar que hi ha causes potencialment reversibles d’azoospèrmia, però per arribar a un diagnòstic precís, cal realitzar una valoració integral, que inclou, un examen físic minuciós, analítica sanguínia per conèixer el perfil hormonal, anàlisi del seminograma i proves genètiques bàsiques.
Després de la valoració inicial, es pot orientar la infertilitat cap a un problema obstructiu o d'espermatogènesi, d'aquesta manera es pot progressar en el diagnòstic i terapèutica de manera específica.
En alguns casos seleccionats, proves d'imatge com l'ecografia transrectal o la ressonància juguen un rol diagnòstic. També és important esmentar proves que determinen alteracions cromosòmiques o de fragmentació del DNA espermàtic.
S'aconsegueix un diagnòstic en tots els casos?
Lamentablement, existeix encara un percentatge de pacient que després de realitzar tota la bateria diagnòstica, segueix sense un diagnòstic de la causa de la seva infertilitat, aquest grup de pacients se'l coneix com a UMI per les seves sigles en englès (unexplained male infertility). En aquests casos, l'opció de realitzar una biòpsia testicular pot aportar informació útil diagnòstica i terapèutica, atès que, si es recuperen espermatozoides, poden ser usats per a tècniques de reproducció assistida.
El més important en aquests casos és el maneig de les expectatives del pacient i assegurar-li que farem tot el possible per a aconseguir millorar la seva fertilitat.
I la dona?
Des del punt de vista ginecològic, el factor pronòstic més important en els tractaments de reproducció assistida és l'edat. De fet, avui dia és una de les causes d'esterilitat més freqüents.
L’òvul de la dona està en les seves millors condicions cromosòmiques abans dels 35 anys. Si pot ser, abans dels 30. Avui dia la dona, per diferents causes, ha posposat la seva maternitat. La carrera professional o la cerca d'una parella amb la qual estar segura de tenir fills són algunes d'elles. En tenir òvuls de major edat, ens trobem amb més dificultat per aconseguir l'embaràs espontani i major probabilitat d'avortament.
Aquest factor edat tan important, si a més s'ajunta amb una qualitat seminal que no és òptima, fa que l'embaràs no arribi. Per aquest motiu, hi ha moltes parelles que no tenen problemes per a aconseguir un primer fill (quan la dona és més jove) i, no obstant això, tenen dificultats per aconseguir el segon embaràs.
Totes els nostres pacients amb problemes de fertilitat requereixen un estudi integral de tots dos membres de la parella. Totes dues parts són importants i s'han d'avaluar de manera conjunta.
En quins altres casos la coordinació ginecologia/andrologia podria ser important?
En tots els casos és important. Com diem, s'han d'avaluar tots dos factors de manera conjunta. Però sí que és cert que una altra situació cada vegada més freqüent en les nostres consultes és l'ajuda reproductiva en noves parelles en les quals existeix l'antecedent de vasectomia prèvia en l'home. És a dir, segones parelles. Homes que van realitzar la vasectomia pensant que no tindrien més fills i que coneixen una nova parella i desitgen de nou la paternitat.
En aquests casos, l'avaluació del cas ha de ser conjunta. Tenint en compte sobretot l'edat de la dona i temps transcorregut des de la vasectomia. Aquí treballem de manera conjunta per a oferir a la parella la major taxa d'èxit.
Andrologia Barcelona Centre Mèdic Teknon
Dirigida pel Dr. Josep Torremadé, Andrologia Barcelona és una unitat de referència per al tractament de patologies relacionades amb l'andrologia, la medicina reconstructiva urogenital, la medicina reproductiva i la medicina sexual.
La Unitat de Reproducció Assistida Teknon
Dirigida pel Dr. Ramon Aurell i la Dra. Rebeca Beguería, la Unitat de Reproducció Assistida Teknon neix per a ampliar les opcions de tractament de fertilitat per a les dones que ho necessitin.
Aquesta unitat estrenada recentment, compta amb equips tecnològics d'última generació al servei de grans professionals amb una àmplia experiència en el camp de la fertilitat.