Saltar al contingut

Reconstrucció mamària: aspectes clau sobre les tècniques disponibles

La reconstrucció mamària després d'una mastectomia és molt més que una simple intervenció de pit. Cal recordar que el càncer de mama és el tumor més freqüent entre les dones a Espanya i Europa. Es calcula que 1 de cada 8 europees en patirà, i més 36.000 dones són diagnosticades cada any a Espanya, segons la SEOM.

Reconstrucción mamaria Dr. PalomaReconstrucción mamaria Dr. Paloma

Afortunadament, els avanços mèdics han augmentat la taxa de supervivència, que actualment se situa entorn del 85-90% als cinc anys del diagnòstic de càncer de mamaEste enlace se abrirá en una ventana nueva.

No obstant això, la majoria de les pacients que se sotmeten a una mastectomia per a combatre el càncer experimenten un gran impacte emocional. És per això que, segons diferents estudis, entre el 40% i el 60% de les dones que han passat per una mastectomia trien sotmetre's a una reconstrucció mamària, un procediment que no sols té un impacte estètic, sinó principalment psicològic i emocional.

Si estàs considerant una reconstrucció mamària, aquí tens 10 coses que has de saber sobre les tècniques de reconstrucció de mama postmastectomiaEste enlace se abrirá en una ventana nueva.

Reconstrucció mamària. Què és?

La reconstrucció mamàriaEste enlace se abrirá en una ventana nueva és un procediment quirúrgic que té com a objectiu restaurar l'aspecte del pit després d'una mastectomia (la cirurgia que consisteix en l'extirpació total de la mama) o una tumorectomia (extirpació parcial del pit). El procediment no sols busca recrear una mama amb una forma i aparença natural, sinó també, que aquesta cirurgia tingui un impacte positiu en la salut emocional de la pacient.

Existeixen diverses tècniques per a reconstruir un pit després d'una mastectomia i el tipus de reconstrucció ideal depèn de les característiques de cada pacient, la seva salut i preferències personals, així com del tipus tractament que hagi rebut per a combatre el càncer.

Quan és el moment adequat per fer la reconstrucció mamària?

La reconstrucció mamària després del càncerEste enlace se abrirá en una ventana nueva pot realitzar-se en el mateix moment que la mastectomia (reconstrucció immediata) o en una data posterior (reconstrucció diferida). La reconstrucció immediata permet a la pacient despertar de la cirurgia amb un contorn mamari adequat, la qual cosa pot ajudar a reduir l'impacte emocional de la pèrdua del pit. Si bé és cert que alguns tractaments, com la radioteràpia, poden requerir una reconstrucció diferida, avui dia es pot realitzar una reconstrucció immediata en pràcticament en la totalitat dels casos.

Tècniques de reconstrucció mamària

Existeixen diverses tècniques de reconstrucció mamària, que es poden classificar principalment en dos tipus: reconstrucció amb implants i reconstrucció amb teixits propis de la pacient (penjolls).

  • Reconstrucció amb implants: Habitualment s'utilitzava un expansor per a estirar la pell del pit, i posteriorment és col·locar un implant de silicona per a recrear el volum mamari. No obstant això, en l'actualment, existeix la possibilitat de col·locar l'implant definitiu en la mateixa cirurgia de la mastectomia en molts casos.
  • Reconstrucció amb penjolls: Utilitza teixits del propi cos de la pacient, com a pell i greix de l'abdomen (reconstrucción del pit amb penjoll DIEPEste enlace se abrirá en una ventana nueva o reconstrucció amb TRAMEste enlace se abrirá en una ventana nueva), per a reconstruir la mama.

Reconstrucció amb implants

És la tècnica més sovint utilitzada i es pot dur a terme de dues maneres diferents. Habitualment, es col·loca un expansor sota la pell i el múscul del pit després de la mastectomia. Aquest expansor es va omplint gradualment amb solució salina fins que la pell s'estira prou per a col·locar un implant mamari.

No obstant això, també existeix l'opció de col·locar un implant directament durant la primera cirurgia, la qual cosa permet finalitzar la reconstrucció en el mateix moment de la mastectomia. Totes dues opcions solen ser menys invasives que altres tècniques i té un temps de recuperació més curt.

Reconstrucció amb penjolls

  • Penjoll DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator): aquesta tècnica utilitza pell i greix de l'abdomen. L'avantatge d'aquesta tècnica és l'absència de necessitat de col·locar pròtesi, per la qual cosa la mama reconstruïda se sent més natural i evoluciona amb el cos de la pacient amb el pas del temps. El penjoll DIEP és ideal per a dones que prefereixen no usar implants o que desitgen una solució permanent, especialment és casos de dany greu per radioteràpia.
  • Penjoll TRAM lliure (Transverse Rectus Abdominis Myocutaneous): similar al penjoll DIEP, aquesta tècnica també utilitza teixit abdominal, però en aquest cas inclou una porció de múscul. Encara que és eficaç, pot afectar la força abdominal, la qual cosa porta a una recuperació més llarga.

Implants i greix autòleg. La reconstrucció mixta

Una altra opció és la combinació d'implants i greix propi de la pacient. Aquest mètode implica l'ús d'un implant mamari juntament amb la injecció de greix extret mitjançant liposucció, la qual cosa millora el contorn i la simetria del pit. És especialment útil en dones que han rebut radioteràpia o tenen una pell poc elàstica.

Arèola i mugró

En algunes reconstruccions, és possible conservar l'arèola i el mugró. No obstant això, si no és possible, es poden reconstruir posteriorment mitjançant empelts de pell o tècniques de micropigmentació, que simulen l'aspecte del mugró. És un procediment menys invasiu i es realitza de manera ambulatòria.

Durada de la intervenció i recuperació

La durada de la cirurgia varia segons la tècnica utilitzada. Les reconstruccions amb implants solen durar al voltant d'1 hora, mentre que les reconstruccions amb penjolls, com el DIEP, poden trigar entre 6 i 8 hores, a causa de la complexitat de la microcirurgia.

La cirurgia del penjoll tipus DIEP o TRAM són tècniques més invasives, això comporta un període de recuperació més prolongat. En aquests casos, la pacient pot tornar al ritme de vida normal a les 4-6 setmanes de la cirurgia. En canvi, la reconstrucció mamària amb implants és menys invasiva, la qual cosa redueix l'estada hospitalària a 1-2 dies i la volta a la vida normal en 1-2 setmanes, sempre que s'evitin grans esforços.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Riscos i complicacions

Com qualsevol cirurgia, la reconstrucció mamària té riscos associats, com a infeccions, problemes de cicatrització, o complicacions amb els implants. No obstant això, les complicacions greus són poc comuns. A més, la reconstrucció mamària no interfereix amb els tractaments de quimioteràpia o radioteràpia, ni afecta les revisions o estudis mèdics posteriors.

Més enllà de l'estètica: els beneficis emocionals de la reconstrucció mamària

Més enllà dels beneficis estètics, la reconstrucció mamària té un impacte positiu en l'autoestima i el benestar emocional de la pacient. Recuperar el contorn corporal pot ajudar moltes dones a sentir-se més segures i completes després d'un procés tan complicat com el càncer de mama. La cirurgia ofereix la possibilitat de tornar a una vida normal i de millorar la seva qualitat de vida.

La reconstrucció mamària és una decisió molt personal, i és important comptar amb tota la informació per a prendre la millor decisió. Parla amb el teu cirurgià plàstic especialitzat per a conèixer les opcions que millor s'adapten a les teves necessitats. Amb els avanços en les tècniques de reconstrucció, les dones poden optar per un procediment que ofereixi resultats estètics i duradors, ajudant no sols a recuperar la forma del pit, sinó també la confiança.

L'Institut de Cirurgia Plàstica Dr. Paloma

A l'Institut de Cirurga Plàstica Dr. PalomaEste enlace se abrirá en una ventana nueva, escolten les teves necessitats i desitjos, valoren les teves circumstàncies i treballen per a aconseguir la millor versió de tu.

El seu principal objectiu és la satisfacció dels pacients amb el resultat obtingut. El seu compromís amb la qualitat i l'excel·lència és una constant en el seu treball. Un fet que ve avalat per més de 30 anys d'experiència, i per les acreditacions obtingudes.


Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.