Colomé Calafí Maria
- Què son els canvis anormals en la veu?
Quan es pateix una alteració en la veu pot sonar ronca, rasposa, aguda, o es poden produir canvis d'intensitat o de timbre. Aquests obeeixen a trastorns de la laringe o de les cavitats de ressonància i s'anomenen disfonies. Durant la respiració la glotis està oberta amb les cordes vocals separades. Quan parlem o cantem, s'ajunten tancant la glotis i, al pas de l'aire, vibren produint els sons. Com més ajustades estiguin les cordes vocals i menys massa tinguin més ràpidament vibren, donant un to més agut. Inflamacions o engruiximents que dificultin la vibració cordal o el correcte tancament glòtic es tradueixen en un deteriorament de la veu o disfonia.
- Quines són les causes de disfonia?
Poden ser diverses. Afortunadament, la majoria no són greus i remeten en poc temps. La causa més freqüent és la laringitis aguda com a conseqüència d'un refredat comú, una infecció de les vies respiratòries superiors, o una irritació per un ús excessiu de la veu, com en una discoteca, concert de rock o un esdeveniment esportiu.
Canvis més perllongats poden ser causats per un ús inadequat i excessiu de la veu, cridar més del compte, o parlar massa hores al dia durant llargs períodes de temps. Aquests hàbits poden produir nòduls vocals que són semblants a unes callositats. Els nòduls vocals són molt comuns en infants i adults que utilitzen la seva veu per treballar o cantar.
La causa més freqüent de disfonies dels adults, és el reflux gastroesofàgic, que es produeix quan els àcids de l'estómac pugen per l'esòfag fins a la laringe, irritant les cordes vocals. En aquests casos, la veu empitjora al matí i millora en el transcurs del dia. Aquestes persones solen tenir sensació de cos estrany a la gola i contínuament tenen raspera, fent esforços per aclarir la veu.
El tabac és causa de greus patologies de laringe. Quan un fumador observa canvis en la seva veu, hauria de visitar un otorinolaringòleg.
Altres factors són les al·lèrgies, els problemes de la glàndula tiroides, els trastorns neurològics, els traumes vocals, i ocasionalment, el cicle menstrual normal. Molts pacients experimenten canvis en la veu amb l'edat avançada.
- Com es poden tractar les patologies vocals?
Una disfonia produïda per un refredat comú la pot tractar el metge de família, el pediatre o un internista. Si dura més de 2 setmanes o no hi ha una causa evident, hauria de ser tractada per un equip especialitzat de professionals que coneixen i comprenen com funciona la veu: els foniatres, els otorinolaringòlegs, els fonocirurgians, els logopedes, els professors de cant, de teatre o de l comunicació; seran els més indicats segons la naturalesa del trastorn.
- Quan he d'anar a visitar a un otorinolaringòleg?
- Si els canvis de veu duren més de 2-3 setmanes
- Si els canvis estan relacionats amb:
- Dolor a la gola sense estar refredat o tenir febre
- Tos amb expectoració rosada. · Dificultat per empassar aliments.
- Palpar alguna protuberància al coll.
- Pèrdua completa o canvis importants en la veu durant uns quants dies.
- Com s'avaluen els canvis en la veu?
El metge foniatre, juntament amb l'otorinolaringòleg li farà una història dels canvis observats en la veu i del seu estat de salut general. Explorarà les cordes vocals amb llum estroboscòpica. L'enregistrament en vídeo de les imatges ajudarà a l'anàlisi posterior. Aquests procediments no són molestos i se suporten bé per la majoria dels pacients. En alguns casos cal fer altres proves, com anàlisis acústiques. Es mesuren les irregularitats de la veu, el so, el pas de l'aire i altres característiques que ajuden a fer un diagnòstic i plantejar un tractament.
- Com es tracten els desordres vocals?
Els tractaments depenen de la causa. La majoria dels trastorns es tracten reeducant la veu o modificant l'ús que se'n fa. El foniatre i l'otorinolaringòleg, juntament amb un equip de professionals, el podran orientar sobre els canvis de conducta en l'ús de la veu, i si cal, li pot recomanar una petita cirurgia si diagnostica una discreta lesió, com un nòdul o un pòlip. Evitar el tabac com a fumador actiu i passiu, es recomana a tots els pacients. Beure líquids també l'ajudarà a millorar.
Alguns pacients han desenvolupat hàbits nocius com fumar o forçar excessivament la veu causant-li trastorns. Els logopedes poden ensenyar al pacient a millorar la veu i resoldre problemes, com els nòduls vocals. Quan el problema de veu d'un pacient és relatiu al cant, el professor de cant el podrà ensenyar a millorar la tècnica vocal.
El clínic, a més de fer una avaluació de les possibles variables que han intervingut en l'aparició de les disfuncions de la veu, farà un estudi de la parla, del llenguatge, de la veu, del nivell lingüístic i edat de la persona. A partir d'aquí es defineix i descarta algun problema seriós o un trastorn generalitzat del desenvolupament, en el cas dels nens.
Quan es tracta d'un problema de disfonia es treballa la disfunció muscular general i es faran tècniques de relaxació i modificació de postures.
També és important fer un treball en la prevenció d'afeccions vocals dirigit a evitar l'abús i mal ús de la veu, evitar parlar en excés i sense descans. Evitar conductes contraproduents com el raspeig intens per aclarir la gola. I, en el cas dels professionals, una altra sèrie de pautes com: no parlar durant tota l'hora de classe, alternar exposició amb un altre tipus de tasques, emprar una sonoritat adequada, ni molt alt ni molt baix, i una velocitat correcta: ni molt ràpid ni molt lent. Aconsellar l'ús de micròfons en llocs sorollosos, no fumar, evitar els canvis sobtats de temperatura, aprofitar les hores lliures per descansar la veu, evitar l'estrès i l'ansietat, beure prou aigua durant el dia.
Els cursos-taller d'oxigenació i la rehabilitació vocal (logopèdia) estan a disposició dels pacients per millorar la seva veu.
- Com puc prevenir els trastorns de la veu?
- Si és fumador, deixi de fumar
- Eviti allò que pugui deshidratar el cos, com l'alcohol i la cafeïna
- Eviti els ambients de tabac
- Begui 1,5 – 2 litres al dia
- Humidifiqui la casa
- Vigili la seva dieta, evitant els aliments especiats i irritants.
- No intenti fer servir la veu massa fort i durant molt de temps
- Busqui entrenament professional de la veu
- Eviti parlar o cantar quan tingui la veu alterada.
- La primera visita
Si vostè experimenta un problema agut que dura de 2 a 5 dies, intentarem concertar hora per visitar-lo immediatament. Normalment, en la primera visita es realitza una anamnesis (antecedents) especial per a cantants i actors, músics o professionals de la veu, i un reconeixement complet que inclou:
Història mèdica
Es realitza una història mèdica completa. És recomanable portar en el moment de la primera visita, una llista dels medicaments prescrits, medicacions sense prescripció, herbes o altres que prengui habitualment.Examen instrumental de la veu
Videolaringoscòpia amb llum freda i llum estroboscòpica per mitjà de tècniques d'endoscòpia combinades que permeten veure amb precisió el tancament glòtic, l'ondulació de la mucosa de les cordes vocals, la simetria, la correcta funció muscular, la participació de les bandes ventriculars i el tancament del vestíbul laringi. La videofibroestroboscòpia, amb llum freda i amb llum estroboscòpica, valora el comportament laringi en condicions fisiològiques, com són: respirció, tos, rialla, plor, sospir, crit, valsava, veu xiuxiuejada, veu parlada i veu cantada. Permet també observar altres estructures com el vel del paladar.Anàlisi acústica de la veu
És un examen funcional en el que mesurem els paràmetres acústics i els relacionem amb el comportament vocal. Per mitjà programes informàtics, analitzem mostres de la veu parlada i cantada per obtenir gràfiques amb 18 paràmetres diferents de la veu extrets de l'ona de so que produeix el pacient. L'anàlisi de les gràfiques facilitarà, al clínic i al pacient, l'abordatge de la correcta teràpia vocal.Fonetograma
Estudi del camp vocal i del perfil del rang vocal. Permet establir la tessitura del cantant i documentar la evolució de la veu durant el tractament.Electroglotograma
Estudi de la funció glòtica al llarg del cicle vibratori de les cordes vocals. Està indicat per als cantants que desitgen millorar les estratègies de ressonància per emetre amb facilitat a tots els nivells de la seva tessitura.Estudi nasal
L'endoscòpia nasal ens permet determinar possibles desviacions de l'envà nasal, hipertrofia de cornets, característiques de la mucosa, i de les secrecions nasals, etc. Tècniques com la rinomanometria i la rinometria acústica ens orienten sobre la funcionalitat nasalEstudi de la funció pulmonar
Els pulmons són el fonament que dóna suport a la veu. És important determinar la capacitat pulmonar.Estudi de la capacitat auditiva
Els músics, al llarg de la seva vida professional, estan sotmesos a grans volums de so que poden produir lesions coclears. L'audiometria ens permet l'estudi de la funció auditiva. Si hi ha una sordesa, ens orienta sobre si és perceptiva del nervi auditiu, o transmissiva del mecanisme intern.
Matí | Tarda | |
---|---|---|
Dijous | - | 15.00 - 20.00 h |