Colomé Calafí Maria
Què és la cirurgia endoscòpica nasosinusal?
La cirurgia endoscòpica nasosinusal és una intervenció que agrupa variades tècniques quirúrgiques. Totes elles tenen en comú les actuacions quirúrgiques en l'interior del nas, visualitzant i manipulant les estructures a través de les foses nasals, utilitzant instruments òptics (endoscopis i fonts d'il·luminació amb possibilitat de connectar-se a sistemes de televisió i enregistrament en vídeo) i instrumental quirúrgic adequat.
La cirurgia té per objectiu la reparació de les estructures anatòmiques anòmales i/o l'extirpació de les lesions que alteren les funcions normals del nas, dels sinus paranasals i dels demés òrgans veïns, i que són els responsables de causar molèsties al pacient. Els símptomes són variats i de diferent intensitat, essent els principals la dificultat per respirar pel nas, els dolors a la cara i el cap, la sensació de sequedat nasal o la presència persistent de mucositat nasal més o menys espessa, l'hemorràgia nasal, el llagrimeig persistent, les alteracions en la visió o en l'audició i les alteracions en l'olfacte.
- Com es fa la intervenció?
La intervenció es fa amb anestèsia general o local amb sedació, sempre assistida per un anestesista, per la qual cosa, el pacient necessitarà una estada en clínica mínima de unes hores després de la intervenció.
La cirurgia es practica per l'interior de les foses nasals, sense cicatrius externes visibles. Depenent de la magnitud de les lesions, el cirurgià corregirà o extirparà més o menys quantitat d'aquests elements. Alguns pacients requeriran la realització d'una septoplàstia com a pas previ que faciliti la visió i la manipulació instrumental.
És habitual que el pacient, després de la intervenció, hagi de dur un tamponament nasal amb unes petites esponges, durant un mínim de 24 hores. A vegades no cal ni això.
Aquesta operació es realitza completament en l'interior de les foses nasals, per la qual cosa no s'han d'esperar modificacions intencionades de l'aspecte exterior del nas.
És possible que la patologia que motiva la intervenció constitueixi el fet més rellevant del seu procés clínic i que coexisteixin altres malalties que produeixin símptomes similars i que no poden diagnosticar-se amb més precisió fins que no s'hagi fet la intervenció. Hi ha casos en els que aquesta cirurgia es practica per evitar complicacions o l'agreujament de la malaltia de base.
Moltes de les malalties nasosinusals més habituals estan relacionades amb el patiment d'algun tipus d'al·lèrgia o de hipersensibilitat (com moltes sinusitis i poliposis). És possible que la cirurgia endoscòpica nasosinusal proporcioni una millora durant un temps, i que més endavant es reprodueixin les malalties que motivaren la intervenció. Per prevenir-ho cal tractar conjuntament la malaltia de base amb les tècniques quirúrgiques que aturen el desenvolupament de la malaltia.
No és possible predir davant de cada pacient si la seva malaltia es reproduirà o no, ja que només l'observació de la seva evolució permetrà identificar la seva evolució particular. - Com és el postoperatori?
El pacient començarà a notar una millora en la respiració un cop li siguin retirats els tamponaments nasals. Malgrat tot i a causa de coàguls i inflamació en l'interior de les foses nasals, aquesta millora s'anirà percebent millor amb el pas dels dies i de les setmanes.
Amb la tècnica quirúrgica emprada i la medicació prescrita, és habitual que el pacient no tingui excessives molèsties ni dolors forts a la cara ni al cap. Les molèsties provenen, més aviat, del fet de tenir taponat el nas. És possible que es percebi una sensació de tibantor dintre del nas, que desapareixerà en el curs dels dies següents. També és possible que percebi molèsties a la gola, derivades d'haver tingut tamponat el nas i de les manipulacions anestèsiques i quirúrgiques, que remeten en pocs dies.
Durant les setmanes següents a la intervenció, el pacient pot tenir mucositats abundants o més espesses o seques del que és habitual.
Els dies posteriors a la intervenció és freqüent que es produeixi un petit sagnat ocasional pel nas. Solen cedir espontàniament o mitjançant un petit tap de cotó impregnat d'aigua oxigenada.
Se sol observar algun grau de febreta i malestar general en els dies posteriors a la intervenció. En rares ocasions es presenta febre, que pot indicar l'existència d'infecció en els sinus paranasals (sinusitis) o en les regions intervingudes, que precisarà tractament, cosa que s'haurà de comunicar al metge.
Alguns pacients poden notar episodis transitoris de pèrdua de l'olfacte i/o de llàgrimes excessives. Normalment cedeixen un cop retirats els taps.
Les foses nasals són cavitats estretes que estan entapissades per una mucosa molt sensible. A causa de la malaltia, de la pròpia intervenció, dels tamponaments o de les cures postoperatòries es poden formar sinèquies, una espècie de cicatrius que creuen l'espai de la fosa nasal i que poden provocar dificultats respiratòries o molèsties. La solució és senzilla, seccionant-les, cosa que es pot fer en la mateixa consulta o en el quiròfan.
En el postoperatori es pot aplicar un tractament homeopàtic per disminuir la inflamació, el dolor, el sagnat i els hematomes propis de la intervenció, remeis que ajuden a recuperar la força de l'organisme, que millorin el drenatge limfàtic, la cicatrització de les ferides si ha calgut fer una incisió externa. També es poden aplicar remeis homeopàtics per afavorir el drenatge de les mucositats i els coàguls, i al final del procés, podem utilitzar remeis que ajudin al procés de regeneració de les mucoses i els teixits implicats en la intervenció.
Un cop recuperat de la intervenció quirúrgica es prescriu un tractament de fons per evitar recidives si el procés pel qual ha estat intervingut tendeix a reproduir-se.Medicina tradicional xinesa
La medicina tradicional xinesa aporta uns protocols d'actuació tant per als preoperatoris com els postoperatoris molt interessants i efectius, reduint ràpidament qualsevol molèstia derivada de la intervenció i accelerant significativament els processos de curació.
S'haurà de tenir en compte que els pacients que pateixen malalties nasals de llarga evolució presenten un cert grau d'atròfia en la seva mucosa nasal. Pot ocórrer que, en algun cas després de la intervenció no trobin la millora esperada. En aquestes situacions sí que es produeix una millora del pas de l'aire pel nas, però el pacient no és capaç de percebre-la per aquesta atròfia. Igualment s'haurà de tenir en compte que la cirurgia pretén solucionar un problema orgànic concret i que poden coexistir processos que precisaran de tractaments addicionals i que són responsables d'algunes situacions en les que no s'experimenta la millora esperada. Amb la cirurgia endoscòpica podem abordar des de petites lesions o alteracions anatòmiques de les foses nasals, fins a grans tumors expansius.
És important realitzar el Taller d'oxigenació per adquirir les tècniques i l'entrenament necessari que condueixen a refer els hàbits de la respiració nasal i a millorar-ne el control.
Matí | Tarda | |
---|---|---|
Dijous | - | 15.00 - 20.00 h |