Tractament hormonal i menopausa

És una realitat que antigament la menopausa es considerava una edat crítica per a la dona, no important cap altre aspecte, ni la procedència, ni l'activitat, ni la persona en si mateixa. L'estigma de la menopausa en el passat fins a la meitat del segle XX va tenir un enorme impacte negatiu, dones amb molts símptomes i interrogants en què s'associava la por a envellir, van quedar molt desateses durant molts anys, sense acompanyament en aquesta experiència vital de transició fins entrar al "club" de la menopausa.

La menopausa és una etapa més de la vida que afecta totes les dones, coincideix amb el descens hormonal i el cessament de la capacitat reproductiva. No totes les persones la viuen de la mateixa manera i la simptomatologia és molt variada, algunes amb prou feines noten res i altres dones manifesten una sèrie de símptomes que juntament amb canvis físics corporals s'associen i comporten una disminució de la qualitat de vida. A més, vivim en una època en què la bellesa i el trobar-se en forma es prioritzen sent part essencial en la vida de cada dona. La dona actual lluita i desitja no només veure bé, sinó també sentir bé, és una de les preocupacions més freqüents durant la consulta de menopausa. Un altre aspecte és el benestar de la zona íntima, essent en aquest moment una consulta cada cop més demandada en el camp de la ginecologia.

A més, s'afegeix el desig de seguir tenint una bona i adequada salut sexual, una àrea on hi ha grans avenços i alhora és un dels motius de consulta que també preocupa. Els símptomes emocionals associats a la disminució hormonal requereixen també una cura especial i un enfocament terapèutic eficaç amb la finalitat de millorar la motivació i mantenir un equilibri emocional.

Després del pas dels anys, la dona ha anat desenvolupant la seva pròpia trajectòria personal i professional, i ha arribat el moment de cercar assessorament amb l'objectiu de sentir-se millor i augmentar la qualitat de vida, encara que l'enfocament més important és la prevenció de possibles patologies. Actualment la informació rebuda per diferents vies és múltiple i variada, ocasionant moltes vegades confusió i falses creences. A més, fa la sensació que ara es parla més que mai d'aquest tema i que totes les opinions siguin aprovades científicament o no són vàlides i creïbles. La facilitat d'accés a la informació sense tenir el coneixement adequat de qui la rep, missatges buits no fidedignes o amb escàs rigor científic, consells no certs i notícies amb manca de veracitat mitjançant teràpies o procediments diversos, poden arribar a crear falses expectatives de millora.

Fa 25 anys es tractaven amb teràpia hormonal gairebé un 20% de les dones que tenien símptomes de perimenopausa. Durant els darrers anys s'han difós pors, desinformació i mites que són difícils de desmentir tot mostrant la màxima evidència científica, per la qual cosa ha anat disminuint el nombre de dones que sol·liciten teràpia hormonal. Actualment s'estan tractant amb hormones aproximadament només un 4% de les dones amb símptomes a la menopausa i un 2-2.5% de dones a la perimenopausa.

És important conèixer que actualment els professionals estan preparats i formats per informar de les indicacions correctes de la teràpia hormonal de la menopausa.

Al febrer de l'any 2022 es va presentar un resum amb l'acord de 21 Societats Científiques Internacionals sobre la recomanació de la teràpia hormonal, analitzant tota l'evidència científica sobre riscos i beneficis, amb la confirmació que s'aconsegueix un benefici més gran si el tractament s'inicia en el primer període de la menopausa, és a dir durant els primers 5 anys després de l'última regla, en què si es presenten símptomes els beneficis superen suposats els riscos, l'objectiu principal és millorar la qualitat de vida a curt i a llarg termini.

El metge i la pacient consensuen els tractaments de manera periòdica, revisant si s'han complert els objectius, sempre individualitzant la medicació apropiada en funció de les característiques de cada dona.

Les hormones ajuden a regular els canvis i les alteracions durant la transició cap a la menopausa. Les sufocacions, com a desregulació de la termoregulació associada al desequilibri hormonal, són incòmodes i si superen les 20 diaries arriben a ser incapacitants, amb el consegüent insomni i desequilibri emocional. Per tant, l'objectiu de la teràpia hormonal, si no hi ha cap contraindicació, és afavorir una transició adaptada a cada situació i protegir l'organisme d'efectes deleteris a llarg termini associats al declivi hormonal.