Estudi masculí
Inici del procés
En el cas dels homes, l'estudi de l'esterilitat comença amb el seminograma. El seminograma és imprescindible perquè aporta una valuosa informació sobre la qualitat espermàtica: recompte, mobilitat i morfologia dels espermatozoides. En el seminograma es valora la coagulació del semen, la seva viscositat, el color, l'aglutinament i el pH, així com la quantitat de la mostra seminal (que és normal entre 1,5 i 5 ml. També es compten els espermatozoides per ml i els totals en la mostra. Així mateix es valora la mobilitat d'aquests en funció de la seva velocitat. També es contempla el nombre d'espermatozoides normals.
A partir d'aquestes exploracions bàsiques, l'especialista els indicarà altres proves diagnòstiques complementàries ja sigui per conèixer altres causes d'esterilitat menys probables, o bé per aprofundir en l'estudi dels problemes que es poden haver palesos en aquest estudi bàsic.
Exploracions complementàries en l'home
Visita amb l'andròleg
Si el seminograma inicial mostra alteracions està indicada una visita andrològica, és adir, una exploració a càrrec d'un andròleg, que és l'especialista en reproducció masculina.
L'andròleg, a banda d'elaborar una història clínica masculina en la qual s'interessarà per possibles fills o avortaments previs amb la seva parella actual o amb anteriors relacions, efectuarà una exploració física per comprovar la integritat de l'aparell reproductor masculí i li indicarà la pràctica de les proves complementàries que l'ajudin a completar el diagnòstic per proposar el tractament adequat.
Recompte d'espermatozoides mòbils (REM)
El recompte d'espermatozoides mòbils consisteix en el lliurament d'una mostra seminal per part del pacient. En el laboratori es tracta la mostra d'una forma concreta per conèixer el nombre total d'espermatozoides amb mobilitat correcta amb els quals finalment podrem comptar.
És especialment útil per triar la tècnica de reproducció assistida més eficaç en casos de causa masculina. Així, els resultats de REM per sota de 3 milions d'espermatozoides s'associa a baixes probabilitats d'embaràs amb la inseminació i s'aconsella passar a Fecundació In Vitro.
Anàlisi hormonal i immunològica
Generalment es mesura la FSH, que és el millor indicador de la funció testicular.
- Immunològica: HBsAg/ HC Ac/ RPR/ Ac HIV
Cariotip
El cariotip consisteix en una extracció de sang en la qual es determina el patró cromosòmic de cada individu. Les alteracions del cariotip poden estar vinculades a problemes d'esterilitat o d'avortaments de repetició. S'estudien els 22 parells de cromosomes i els 2 cromosomes sexuals: X i Y. Se sol•licita en els casos d'avortaments de repetició, esterilitat de causa desconeguda i en ocasions prèviament a la pràctica d'un cicle de FIV-ICSI.
Eco-Doppler testicular
L'Eco-Doppler testicular consisteix en una ecografia testicular per descartar varius testiculars, varicocele, així com per determinar el grau d'aquests i la seva repercussió en la fertilitat. També s'utilitza per descartar la presència d'altres masses com quists testiculars, hidroceles, etc.
Fragmentació de l'ADN d'espermatozoides
S'estudia la integritat de l'ADN espermàtic, en els casos de:
- Avortaments de repetició
- Embaràs sense èxit després de diversos tractament d'esterilitat
- Home major de 4 anys
- Antecedents de febre alta
- Varicocele
FISH en semen
Aquesta prova té com objectiu descartar anomalies en el nombre de cromosomes dels espermatozoides.
S'indica només en aquells casos en què se sospita el problema després d'una Fecundació In Vitro (FIV) fallida, amb alteracions en el desenvolupament embrionari, oligozoospèrmia severa, fallides d'implantació atribuïbles a causa masculina o en casos d'avortament de repetició, si l'andròleg ho considera oportú.
Biòpsia testicular (TESE)
La biòpsia testicular (TESE) és un procés quirúrgic molt senzill, que consisteix en obtenir petites mostres de teixit testicular per al diagnòstic diferencial de l'Azoospèrmia o en casos d'obstrucció dels conductes deferents per obtenir una mostra espermàtica per al tractament d'infertilitat.
Test del gen CFTR (Mucoviscidosis)
Aquest test és la determinació en sang del gen de la fibrosi quística. Si els dos membres són portadors de la mutació, la probabilitat de tenir un fill amb fibrosi quística és del 25%.
Aquest test es porta a terme si hi ha una història familiar de fibrosi quística en la família de l'home o en casos d'azoospèrmia a causa de l'absència congènita de conductors deferents.