Saltar al contingut

Com les mares embarassades per ovodonació poden influenciar el codi genètic dels seus fills?

En l'àmbit de la reproducció assistida, l'epigenètica s'ha convertit en una disciplina de creixent interès, especialment en el context dels tractaments d'ovodonació. T'expliquem com aquesta influeix en el codi genètic del bebè.

ovodonación Teknonovodonación Teknon

En l'àmbit de la reproducció assistida, l'epigenètica s'ha convertit en una disciplina de creixent interès, especialment en el context dels tractaments d'ovodonació. L'epigenètica estudia les modificacions en l'expressió dels gens sense alterar la seqüència de l'ADN, la qual cosa té implicacions profundes en com es desenvolupa un embrió dins de l'úter matern.

En l'última dècada, els cicles d'ovodonació a Espanya han augmentat significativament. Segons la Societat Espanyola de Fertilitat (SEF), en 2010 es van realitzar aproximadament 9.000 cicles d'ovodonació, xifra que va créixer a més de 15.000 cicles anuals en 2020. Aquest increment del 65% en 10 anys, es deu a diversos factors, entre ells la maternitat tardana i l'alta taxa d'èxit de l'embaràs clínic per ovodonació a Espanya, que oscil·la entre el 60% i el 70%.

Malgrat l'èxit d'aquests tractaments, moltes dones experimenten el que es denomina duel genètic, una sèrie d'emocions que sorgeixen en necessitar la donació d'òvuls per a concebre. La doctora Ana Belén Casas, ginecòloga de Fertility Barcelona (a Centro Médico Teknon i l'Hospital Quirónsalud Barcelona), destaca que una de les principals preocupacions d'aquestes dones és la semblança del futur bebè amb elles i la seva parella. Aquí és on l'epigenètica juga un paper crucial.

Què és l'epigenètica?

L'epigenètica es refereix a com l'ambient i altres factors externs poden influir en l'activació o desactivació dels gens sense canviar la seqüència de l'ADN. Aquests canvis poden afectar l'expressió gènica i, per tant, el desenvolupament i la salut del bebè. Eugènia Rocafort, coordinadora del Laboratori de FIV i del Programa de Donació de Fertility Barcelona, explica que durant l'embaràs, mare i fill estableixen una connexió única a través de l'epigenètica. Aquesta interacció modula com l'embrió expressa el seu material genètic, influint en el seu desenvolupament tant durant la gestació com en la seva vida adulta.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Com influeix l'epigenètica en el desenvolupament genètic del bebè?

La mare, a través de factors com la nutrició i l'estrès, pot influir significativament en el desenvolupament de l'embrió. Això significa que, encara que l'ADN de l'embrió proporciona els ingredients bàsics, l'entorn uterí i les expressions epigenètiques transmeses per la mare determinen el resultat final. En paraules de la doctora Rocafort, "les dones embarassades per ovodonació tenen una implicació clau en el desenvolupament genètic del seu fill, ja que en un altre úter seria completament diferent."

Aquest fascinant aspecte de la biologia humana subratlla la importància del paper de la mare en la formació de la identitat genètica del seu fill. La connexió epigenètica entre mare i fill durant l'embaràs demostra que, més enllà del codi genètic bàsic, l'ambient uterí juga un paper essencial en el desenvolupament del nen.

Fertility Barcelona a Centro Médico Teknon

A Fertility Barcelona, Unitat de Reproducció Assistida de Centre Mèdic Teknon posen a la teva disposició tota la seva experiència i tecnologia perquè aconsegueixis el que tant estàs desitjant.

Referències

Zuccarello, D., Sorrentino, U., Brasson, V., Marin, L., Piccolo, C., Capalbo, A., Andrisani, A., & Cassina, M. (2022). Epigenetics of pregnancy: looking beyond the DNA codeEste enlace se abrirá en una ventana nueva. J Assist Reprod Genet. 39(4), 801–816.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.