Saltar al contingut

Prevenció i detecció: el paper clau de les revisions ginecològiques en la lluita contra el càncer de mama

El Dia Mundial del Càncer de Mama és una data clau per a crear consciència sobre la importància de les revisions ginecològiques com a eina fonamental per a la prevenció i el diagnòstic primerenc.

cáncer de mamacáncer de mama

Segons la SEOMEste enlace se abrirá en una ventana nueva, el 2024, s'estima que es diagnosticaran 36.395 nous casos de càncer de mama a Espanya, sent aquest el tumor més freqüent entre les dones, representant aproximadament el 30% dels càncers femenins. La taxa d'incidència és de 132 casos per cada 100.000 habitants, amb una probabilitat d'1 de cada 8 dones de desenvolupar la malaltia.

El càncer de mama afecta principalment a dones entre 45 i 65 anys, coincidint amb els canvis hormonals de la peri i postmenopausa. L'augment en els casos es deu a factors com l'envelliment, la millora en les tècniques de detecció i hàbits de vida poc saludables (sedentarisme, tabaquisme, alcohol, contaminació i obesitat).

Parlem d'una de les principals causes de mort en dones, per la qual cosa una bona prevenció i un diagnòstic precoç poden salvar moltes vides. La causa del càncer de mama es desconeix; hi ha múltiples factors implicats en la seva aparició (genètics, fisiològics, ambientals, d'estil de vida…). Encara que alguns d'ells no són modificables, n'hi ha uns altres en els quals podem intervenir per a reduir la probabilitat de tenir aquesta malaltia o, si la desenvolupem, que es diagnostiqui en fases inicials, quan és curable. En aquest context, les revisions ginecològiques juguen un paper fonamental.

Evolució de l'enfocament en el diagnòstic i tractament del càncer de mama
Històricament, les dones acudien al cirurgià sol quan notaven un nòdul en la mama, fos benigne o maligne. No obstant això, amb el temps, s'ha promogut la previsió sanitària i s'han establert nous protocols de detecció precoç en les consultes ginecològiques. Aquest enfocament ha permès un augment en els diagnòstics precoços, sent el ginecòleg qui ara lidera no sols el seguiment, sinó també el tractament quirúrgic quan és necessari.

Por què són importants les revisions ginecològiques?

Aquest "és preferible prevenir que curar" és més rellevant que mai. El diagnòstic primerenc de qualsevol patologia millora significativament el pronòstic quant a supervivència i qualitat de vida. Les revisions ginecològiques no sols permeten detectar alteracions, sinó que també ofereixen una oportunitat per a orientar sobre salut reproductiva i sexual, aspectes vitals del benestar femení.

Beneficis de les revisions regulars
Les revisions periòdiques juguen un paper crucial en la detecció precoç de malalties greus com el càncer de mama. Encara que aquest tipus de càncer no es pot prevenir per complet, el seu diagnòstic en les fases inicials facilita tractaments menys invasius, augmentant les possibilitats de curació i millorant la qualitat de vida de les pacients. A més, el diagnòstic precoç del càncer de mama permet oferir teràpies menys agressives i cirurgies més conservadores, la qual cosa té un impacte positiu en el benestar general.

En què consisteix una revisió ginecològica?

Una revisió ginecològica estàndar inclou l'evaluació de la salut mamària i genital interna. Pel que fa a les mames, es recomana l'autopalpació regular perquè la dona es familiaritzi amb el seu cos i pugui identificar qualsevol canvi inusual. En la consulta, l'especialista realitza una inspecció visual i una palpació detallada per a detectar possibles nòduls o secrecions anòmales. Així mateix, la revisió mamària inclou una valoració exhaustiva de la simetria de les mames, alteracions en el complex arèola-mugró i qualsevol canvi cutani.

Amb quina freqüència s'han de fer les revisions ginecològiques

La freqüència de les revisions ginecològiques varia segons l'edat, historial mèdic i factors de risc de cada pacient. No obstant això, en termes generals, es recomanen revisions regulars a partir dels 25 anys o des de l'inici de l'activitat sexual. Per a dones amb antecedents familiars de càncer de mama o altres condicions de risc, el seguiment podria ser més freqüent, segons ho indiqui el ginecòleg.

A partir de la incorporació en el programa de vacunació infantil de la vacuna del Virus del Papil·loma Humà (VPH), ampliada a partir del 2024 als homes de 12 anys, els protocols de revisió ginecològica rutinària es veuran modificats.

La revisió ginecològica com a eina de prevenció

El principal objectiu de les revisions ginecològiques és identificar qualsevol alteració o patologia abans que es converteixi en un problema greu. Moltes dones han pogut accedir a diagnòstics primerencs i a tractaments efectius gràcies a aquestes revisions, la qual cosa els ha permès portar una vida plena i saludable.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva
Càncer de mama: factors de risc i detecció primerenca
El càncer de mama és un dels més comuns entre les dones. Factors com l'edat, genètica, historial familiar i uns certs hàbits de vida poden augmentar el risc de desenvolupar-lo. No obstant això, la detecció precoç, a través de mamografies i ecografies recomanades pel ginecòleg, és clau per a incrementar les possibilitats de curació i minimitzar l'impacte de la malaltia.
Donagrup Centro Médico Teknon
DonagrupEste enlace se abrirá en una ventana nueva Centro Médico Teknon, disposem d'un equip d'especialistes en obstetrícia, ginecologia i medicina reproductiva que ofereix un enfocament integral per a la cura de la salut femenina. El nostre compromís és garantir el millor diagnòstic i tractament de patologies ginecològiques, amb especial èmfasi en la detecció precoç del càncer de mama. A través de revisions periòdiques i un seguiment personalitzat, ajudem les nostres pacients a prevenir malalties i a tenir cura del seu benestar en cada etapa de la vida.

La creació d'un Comitè de patologia mamària i oncologiaEste enlace se abrirá en una ventana nueva integrat per tots aquells professionals involucrats en el diagnòstic i tractament d'aquesta patologia, amb més de 12 anys de recorregut, ens posiciona com una unitat multidisciplinària en la detecció precoç i tractament del càncer de mama. A través de revisions periòdiques i un seguiment personalitzat, ajudem les nostres pacients a prevenir malalties i tenir cura del seu benestar en cada etapa de la vida.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.