L'oportunitat d'arribar-hi a temps
Segurament la curiositat i el qüestionar-me les coses, hagin estat en la base de la meva vocació mèdica.
Quan les respostes que trobo als meus dubtes afavoreixen la millor situació d'un pacient, el meu compromís com a metge es reforça, i encara que conscient que suposa un sol pas més d'un llarg recorregut, la meva motivació a continuar buscant respostes es renova.
Cada vegada que diagnostico una lesió maligna (càncer) en una prova d'imatge, com a radiòleg; però sobretot com a persona, em faig la mateixa pregunta: Quant temps porta aquí aquest tumor?, es podria haver diagnosticat abans?
¿Què pregunten les pacients?
A la pacient, a la dona que se li diagnostica un càncer de mama, no li interessa si s'ha fet amb la millor tecnologia del món, ni el tipus de biòpsia necessària per a la seva confirmació, ni el subtipus immunohistoquímic, ni tan sols l'estadiatge locorregional precís. Tot això, òbviament, és important; però el que cada pacient sempre preguntarà i l'única cosa que li importa en aquest moment és si es curarà, si hi hem arribat a temps, si podem eliminar unes certes i angoixants incerteses que li permetin no perdre o reprendre de nou, el control de la seva vida.
És fàcil entendre que la resposta a aquesta pregunta estarà condicionada pel temps que transcorri des que aparegui la lesió fins que es realitzi el diagnòstic, la qual cosa en medicina es coneix com a prevenció secundària. Un diagnòstic precoç suposarà una major oportunitat d'aconseguir la curació. Però no sols és això, no n'hi ha prou amb "veure i punxar".
En aquest procés, la pacient està en el centre de la nostra atenció, la mirem als ulls, empatitzem amb ella, li expliquem el resultat que hem obtingut per a després guiar-la cap al tractament adequat. Comuniquem informació i també transmetem, manegem i compartim emocions.
Sempre tinc molt present que no diagnostico ni tracto malalties, sinó persones.
El tracte humà, clau en la medicina personalitzada
Quan parlem de medicina, i més en ple segle XXI, solem centrar-nos i donar-nos suport en els nous avanços tecnològics, en la constant formació i actualització, incorporant els últims models de màquines i a oferir sempre el més sofisticat dels tractaments. Tanmateix, això no pot anar en detriment del tracte humà, que ha de ser, també, clau de la nostra labor en equilibri amb una medicina d'avantguarda i personalitzada.
Per a això, és fonamental crear equips humans centrats en la pacient. La protagonista és ella, hem d'escoltar-la, entendre-la i donar, en la mesura del possible, resposta a les seves inquietuds cadascun dels integrants de l'equip, …
Cap a un cribratge individualitzat
Sabemo que el càncer de mama és el més freqüent en la població femenina, 1 de cada 8 dones desenvoluparà càncer de mama durant la seva vida. La mamografia continua sent la principal prova per al cribratge poblacional de càncer de mama, que a Espanya es realitza de manera biennal a totes les dones entre els 50 i 69 anys. No obstant això, contínuament em plantejo si és la millor estratègia. Inquietud que compartim no pocs professionals que ens dediquem a la patologia mamària.
Quan una pacient em pregunta doctor cada quant temps haig de controlar-me?, no tinc una resposta definitiva. De la mateixa manera que no tots tenim el mateix fototipus de pell, no totes les dones tenen el mateix tipus de pit, per la qual cosa s'hauria de realitzar un cribratge individualitzat depenent del risc de cada pacient de desenvolupar càncer de mama.
Ens proposem, per exemple, determinar el risc de manera individual per a així poder establir una estratègia de cribratge. El cribratge personalitzat no sols busca determinar el risc individualitzat i la freqüència d'aquest, sinó la manera de realitzar-se. És suficient amb una mamografia?, haig d'afegir una ecografia?, i la ressonància magnètica? Totes aquestes tècniques es complementen, però no sempre són necessàries ni estan disponibles amb facilitat, com en el cas de la ressonància magnètica. Existeix una tècnica que reuneixi l'accessibilitat de la mamografia, innòcua (com l'ecografia) i amb la sensibilitat de la ressonància magnètica? La resposta és no, o millor dit, no encara.
A la recerca de noves tecnologies diagnòstiques
He tingut l'oportunitat d'unir-me al projecte QUSTom (www.qustom project.eu) en el qual participen sis institucions de referència mundial. Aquest intenta desenvolupar una nova tecnologia per a l'estudi de la mama mitjançant ultrasons i supercomputació, tot utilitzant models que ja han demostrat la seva eficàcia en l'estudi del subsol terrestre. La tecnologia proposada utilitzaria algorismes per a generar imatges basades en ultrasons sense precedents, molt similars a les obtingudes per ressonància magnètica.
El càncer de mama té altes possibilitats de curar-se i, en un futur pròxim, de cronificarse en el pitjor dels casos. Malgrat això, encara hem de lamentar que, de vegades, no és així, i és en aquests casos en els quals em torna a venir la mateixa pregunta del principi: I si ho haguéssim diagnosticat abans?, podríem haver determinat el risc de la pacient i haver-ho fet diferent, haver-la cribrat d'una altra manera? I és més, per a quan una tècnica que reuneixi els beneficis de les ja existents i que millori el cribratge?
Treballem per a això, cada pacient té un risc i hauria d'haver-hi una manera individualitzada de detectar-lo i controlar-ho. Així és com evolucionem, amb curiositat, inquietud, inconformisme i ambició de millora.
Així és com volem continuar guanyant batalles i poder arribar a oferir totes les oportunitats d'arribar a temps.
L’International Breast Cancer Center (IBCC)
L’IBCC és el primer centre hiperespecialitzat en càncer de mama d'Espanya, concebut des d'un enfocament global, humanista i científic de màxim nivell. És un projecte impulsat pel reconegut oncòleg Dr. Javier Cortés Castán amb el seu equip, després de 20 anys dedicats a la recerca i el tractament del càncer de mama.
El model assistencial de l’IBCC està orientat a determinar el millor diagnòstic possible per a prescriure el tractament més eficaç per a cada pacient i aborda el tractament, gestió i acompanyament personalitzat dels seus pacients i el seu entorn familiar i afectiu.
Aquest centre, nascut a Barcelona, té una gran vocació internacional i, referent a això, lidera la recerca de nombrosos assajos clínics internacionals de càncer de mama per a oferir els tractaments més innovadors i eficaços per a cada pacient i per a cada tipus de tumor, fins i tot en els casos avançats i refractaris.