Saltar al contingut

Teràpia hormonal en la menopausa

La menopausa, una etapa natural en la vida de la dona, ha estat històricament envoltada d'estigmes i desinformació. A mesura que la societat avança, la teràpia hormonal es presenta com una solució eficaç per a alleujar els símptomes associats a aquest període i millorar la qualitat de vida de moltes dones.

Terapia hormonal en la menopausiaTerapia hormonal en la menopausia

Durant molt de temps, la menopausa ha estat vista com una etapa crítica en la vida de les dones, marcada per un estigma social amb un profund impacte negatiu, ja que les dones, enfrontades a una varietat de símptomes i preocupacions sobre l'envelliment, sovint van quedar desateses i sense el suport necessari. Aquest període de transició ha estat per a moltes una experiència solitària sense resposta les seves necessitats físiques i emocionals.

Què és la menopausa?

La menopausa és una fase natural en la vida de totes les dones, caracteritzada per la disminució d'hormones i la fi de la capacitat reproductiva. Cada dona l'experimenta de manera diferent, i els símptomes poden variar considerablement. Algunes a penes noten canvis, mentre que unes altres experimenten una sèrie de símptomes que, juntament amb transformacions físiques, poden afectar la seva qualitat de vida.

En l'actualitat, vivim en una societat que valora molt la bellesa i l'estat físic, la qual cosa s'ha convertit en un aspecte essencial per a moltes dones. En l'actualitat, les dones busquem veure'ns bé i sentir-nos bé amb nosaltres mateixes. Una de les preocupacions que sorgeix sovint en les consultes sobre la menopausa, té a veure amb el benestar íntim, que també ha cobrat major rellevància i és una de les àrees més consultades en ginecologia en aquest moment.

A més, moltes dones desitgen mantenir una vida sexual saludable i satisfactòria, una àrea en la qual s'han aconseguit grans avanços i que continua sent una preocupació comuna. Els símptomes emocionals, que poden sorgir a causa de la disminució hormonal, també necessiten una cura especial i un enfocament terapèutic eficaç per a millorar la motivació i mantenir l'equilibri emocional.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Com vivim la menopausa les dones en l'actualitat?

Després del pas dels anys, la dona ha anat desenvolupant la seva pròpia trajectòria personal i professional, arribant el moment de cerca d'assessorament amb l'objectiu de sentir-se millor i augmentar la qualitat de vida, encara que l'enfocament més important és la prevenció de possibles patologies.

Actualment, la informació rebuda per diferents vies és múltiple i variada, i en moltes ocasions genera confusió i falses creences. A més, fa la sensació que ara es parla més que mai d'aquest tema i que totes les opinions siguin o no aprovades científicament són vàlides i creïbles. La facilitat d'accés a la informació sense tenir el coneixement adequat de qui la rep, missatges buits no fidedignes o amb escàs rigor científic, consells no certs i notícies amb falta de veracitat mitjançant teràpies o procediments diversos, poden arribar a crear falses expectatives de millora.

Teràpia hormonal en la menopausa

Fa 25 anys es tractaven amb teràpia hormonal gairebé un 20% de les dones que tenien símptomes de perimenopausa. Durant els últims anys s'han difós pors, desinformació i mites que són difícils de desmentir, fins i tot mostrant la màxima evidència científica, per la qual cosa ha anat disminuint el nombre de dones que sol·liciten teràpia hormonal. Actualment, s'estan tractant amb hormones aproximadament solament un 4% de les dones amb símptomes en la menopausa i un 2-2,5 % de dones en la perimenopausa.

És important conèixer que actualment els professionals estan preparats i formats per a informar de les indicacions correctes de la teràpia hormonal en la menopausa.

Al febrer de l'any 2022 es va presentar un resum amb l'acord de 21 Societats Científiques Internacionals sobre la recomanació de la teràpia hormonal, analitzant tota l'evidència científica sobre riscos i beneficis, amb la confirmació que s'aconsegueix un major benefici si el tractament s'inicia en el primer període de la menopausa, és a dir durant els primers 5 anys després de l'última regla, en què si es presenten símptomes, els beneficis superen els riscos, sent l'objectiu principal millorar la qualitat de vida a curt i a llarg termini.

El metge i la pacient van consensuant els tractaments de manera periòdica, revisant si s'han complert els objectius, sempre individualitzant la medicació apropiada en funció de les característiques de cada dona.

Les hormones ajuden a regular els canvis i alteracions durant la transició cap a la menopausa. Els fogots, com a desregulació de la termoregulació associada al desequilibri hormonal, són incòmodes i si superen a 20 diaris arriben a ser incapacitants, amb el consegüent insomni i desequilibri emocional. Per tant, l'objectiu de la teràpia hormonal, si no existeix cap contraindicació, és afavorir una transició adaptada a cada situació i protegir l'organisme d'efectes deleteris a llarg termini associats al declivi hormonal.

En Centre Mèdic Teknon estem compromesos a oferir un enfocament integral i personalitzat per al maneig de la menopausa, assegurant que cada dona rebi el suport i l'atenció que mereix en aquesta etapa crucial de la seva vida.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.