Colomé Calafí Maria
Què és la cirurgia de cornets?
Els cornets són unes estructures allargades i de teixit erèctil situades en l’interior de les foses nassals amb un làmina prima d’os en el seu interior. En circumstàncies normals són útils per a proporcionar una respiració òptima, facilitant la neteja, l’escalfament i la humidificació de l’aire que inspirem. Per moltes i variades causes els cornets adopten un volum més gran del que és normal, alterant-se les funcions que fan habitualment causant molèsties al pacient. Aquests símptomes són diversos i de major o menor intensitat, essent els principals la dificultat per respirar pel nas, l’existència de dolors a la cara i al cap, la sensació de sequedat nasal o la presència persistent de mucositat nasal més o menys espessa.
La dificultat per respirar pel nas obliga al pacient a respirar per la boca, especialment per la nit o quan està adormit, la qual cosa propicia el patiment d’altres símptomes com la sequedat de boca, els roncs, la síndrome d’apnea obstructiva durant el son, faringitis, espessiment de secrecions de gola i afavoreix el patiment de cefalees i sinusitis. És típic d’aquesta patologia que es tapi el nas del costat que reposa el cap.
- Com es fa la intervenció?
Aquesta intervenció es fa de forma ambulatòria en el quiròfan, i en els casos que es pot fer amb radiofreqüència o làser, fins i tot en la mateixa consulta. La intervenció, es practica sota anestèsia general o amb anestèsia local i sedació, sempre assistida per un anestesista, o bé amb anestèsia local únicament, per la qual cosa, el pacient necessitarà una estada en clínica mínima d’unes quantes hores després de la intervenció. Si la intervenció es fa per radiofreqüència o làser, pot durar només entre 5 i 10 minuts. És habitual que el pacient hagi de dur un tamponament nasal amb unes petites esponges durant un mínim de 24 hores.
La cirurgia es practica per l’interior de les foses nasals, sense cicatrius externes visibles, per la qual cosa no s’han d’esperar modificacions intencionades en l’aspecte exterior del nas. Depenent de la magnitud de les lesions, el cirurgià corregirà o extirparà més o menys quantitat dels elements patològics dels cornets. Poden operar-se els cornets d’ambdues foses nasals, però és possible que només calgui intervenir en una d’elles.
És possible que la hipertròfia dels cornets representi el signe més evident de la malaltia nasal i que coexisteixin altres malalties que produeixen símptomes semblants, com al·lèrgia o rinitis de qualsevol causa. En aquests casos la millora que proporciona la cirurgia de cornets pot ser inferior a les expectatives del pacient. Amb un estudi previ es pot determinar amb antelació què pot millorar i què no. - Com és el postoperatori?
El pacient començarà a notar una millora en la respiració un cop li siguin retirats els tamponaments nasals. Malgrat tot i a causa de les mucositats i inflamació en l’interior de les foses nasals, aquesta millora s’anirà percebent millor amb el pas dels dies i de les setmanes.
Amb la tècnica quirúrgica emprada i la medicació prescrita, és habitual que el pacient no tingui excessives molèsties ni dolors a la cara ni al cap. Les molèsties provenen, més aviat, del fet de tenir taponat el nas.
Els dies posteriors a la intervenció és freqüent que es produeixi un petit sagnat ocasional pel nas. Solen cedir espontàniament o mitjançant un petit tap de cotó impregnat d’aigua oxigenada.
Alguns pacients poden notar episodis transitoris de pèrdua de l’olfacte i/o de llàgrimes excessives. Normalment cedeixen un cop retirats els taps i excepcionalment duren alguns dies més.
Les foses nasals són cavitats estretes que estan entapissades per una mucosa molt sensible. A causa de la malaltia, de la pròpia intervenció, dels tamponaments o de les cures postoperatòries es poden formar sinèquies, una espècie de cicatrius que creuen l’espai de la fosa nasal i que poden provocar dificultats respiratòries o molèsties. La solució és senzilla, seccionant-les, cosa que es pot fer en la mateixa consulta o en el quiròfan.
En el postoperatori es pot aplicar un tractament homeopàtic per disminuir la inflamació, el dolor, el sagnat i els hematomes propis de la intervenció, remeis que ajuden a recuperar la força de l’organisme que millorin el drenatge limfàtic, la cicatrització de les ferides si ha calgut fer una incisió externa. També es poden aplicar remeis homeopàtics per afavorir el drenatge de les mucositats i els coàguls, i al final del procés, podem utilitzar remeis que ajudin al procés de regeneració de les mucoses i els teixits implicats en la intervenció.
Un cop recuperat de la intervenció quirúrgica es prescriu un tractament de fons per evitar recidives si el procés pel qual ha estat intervingut tendeix a reproduir-se.Medicina tradicional xinesa i Acupuntura
La medicina tradicional xinesa aporta uns protocols d’actuació tant per als preoperatoris com els postoperatoris molt interessants i efectius, reduint ràpidament qualsevol molèstia derivada de la intervenció i accelerant significativament els processos de curació.Acupuntura
En la cirurgia nasal, tant funcional com estètica, l’aplicació de l’acupuntura resulta important pels tractaments preoperatori i postoperatori per reduir l’edema i l’hematoma, accelerant el procés de recuperació de forma notable.
No hem d’oblidar el gran poder de l’acupuntura per reduir el dolor i la inflamació.
S’haurà de tenir en compte que la majoria dels pacients que pateixen insuficiència respiratòria nasal de llarga evolució presenten un cert grau d’atròfia en la seva mucosa nasal. Pot ocórrer que en algun cas després de la intervenció no trobin la millora esperada. En aquestes situacions sí que es produeix una millora del pas de l’aire pel nas, però el pacient no és capaç de percebre-la per aquesta atròfia. Igualment s’haurà de tenir en compte que la hipertròfia de cornets és només un dels factors que condicionen la mala respiració del pacient i que poden coexistir processos d’al·lèrgia o de rinitis que precisaran de tractaments addicionals i que són responsables d’algunes situacions en les que no s’experimenta la millora esperada.
Els canvis regeneratius de l’epiteli de revestiment de la mucosa nasal com la curació es produeixen en l’espai d’un any i mig
És important realitzar el Taller d’oxigenació per adquirir les tècniques i l’entrenament necessari que condueixen a refer els hàbits de la respiració nasal i a millorar-ne el control.
Matí | Tarda | |
---|---|---|
Dijous | - | 15.00 - 20.00 h |