Saltar al contingut

Com prevenir i tractar les enrampades musculars durant l'entrenament: causes, consells i solucions efectives

Durant l'entrenament o quan acabes, has notat el dolor intens d'una enrampada muscular? Aquest espasme involuntari a la cama pot arruïnar el dia d'entrenament o del partit. De fet, és un problema molt habitual entre els esportistes.

calambres Clinica Tenis Teknoncalambres Clinica Tenis Teknon

Durant l'entrenament o quan acabes, has notat el dolor intens d'una enrampada muscular? Aquest espasme involuntari a la cama pot arruïnar el dia d'entrenament o del partit. De fet, és un problema molt habitual entre els esportistes.

Aquest espasme muscular és involuntari, genera un dolor molt intens i habitualment sol afectar músculs de les extremitats inferiors durant l'exercici, com a bessons. Es tracta de la reacció del múscul a la fatiga que respon a una hiperexcitabilitat neuromuscular.

En els partits de tennis, per exemple, s'empren més els bessons. Entre contraccions de la musculatura, es produeix una relaxació espontània. Si el múscul es fatiga després d'un exercici i es continua utilitzant, s'incrementa la seva excitabilitat nerviosa, juntament amb la pèrdua de líquids i electròlits del cos. Això pot fer que els bessons no siguin capaços de relaxar-se i, per tant, continuïn amb la contracció, donant lloc a l'enrampada.

En tocar la zona enrampada, notarem que està molt dura, a causa de l'augment del to del múscul. A més, en la majoria dels casos, aquest no es pot moure.

D'altra banda, al contrari que la contractura, que persisteix molt de temps, l'enrampada dura uns pocs segons o minuts.

Aquest espasme dolorós és d'origen neuromuscular i es relaciona amb la hiperactivitat del reflex del nervi muscular, segons estudis clínics i electromiogràfics.

Factors que produeixen enrampades

Erròniament, es pensa que les enrampades són provocades per l'acumulació d'àcid làctic, però no és així. Tampoc són causats en exclusiva per una mala hidratació, un desequilibri electrolític específic o la calor. En realitat, existeixen diversos factors que hi contribueixen, entre els quals destaquen:

  • Fatiga muscular localitzada

  • Deshidratació

  • Trastorns electrolítics, sobretot provocats per la falta de magnesi, potassi i sodi

  • Temperatura ambiental

  • Humitat

  • Falta d'una correcta preparació física

  • Dieta inadequada

  • Estrès emocional

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Consells per a evitar enrampades durant l'exercici

És important actuar sobre els factors de risc. La preparació física ha d'incloure un pla d'exercicis de flexibilitat, que inclogui estiraments dels grups musculars més involucrats en l'esport que hem de practicar.

Una altra recomanació és mantenir una nutrició adaptada a cada persona. Especialment, els esportistes que participen en competicions haurien d'incloure el dia previ, hidrats de carboni i una bona aportació de líquids i electròlits. La hidratació és essencial en aquesta mena de proves, sobretot begudes amb sals minerals i hidrats de carboni, com a glucosa i fructosa, en quantitats adequades.

En el cas que ocorri, hem de seguir les recomanacions següents:

  • Identificar quin és el múscul enrampat
  • Insistir en el seu estirament de 15 a 30 segons
  • Repetir l'estirament si l'enrampada muscular persisteix
  • Aplicar fred local a la zona
  • Detenir l'entrenament

Clínica del Tennis Teknon

Gràcies a la tecnologia més avançada i a un equip humà format pels professionals més reconeguts en el sector, treballem en la prevenció i rehabilitació de lesions esportives, així com en la promoció de la salut, amb la finalitat de millorar la qualitat de vida dels qui practiquen esport.

La Clínica Tennis Teknon és la primera Clínica internacional dedicada a la recerca i prevenció de les patologies derivades de la pràctica del tennis.

Actualment, el nostre equip multidisciplinari de professionals de la medicina de l'esport no sols està enfocat en el tennis, sinó que gràcies a la seva extensa trajectòria i especialització hem estès la nostra actuació a tots els esports, lliurant una atenció integral.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.