Saltar al contingut

Lesions en els músculs isquiotibials

Representen fins al 31% de totes les lesions en el futbol. Avui parlem de les lesions de la musculatura isquiotibial. el grup muscular més sovint afectat, ja que abasta el 37% de totes les lesions en les extremitats inferiors en aquest esport. Unes lesions, desafortunadament cada vegada més freqüents, que solen generar baixes prolongades.

lesion de músculos isquiotibiales Clinica Tenis Teknonlesion de músculos isquiotibiales Clinica Tenis Teknon

Les lesions musculars són molt freqüents en l'àmbit esportiu i representen fins al 31% de totes les lesions en el futbol. Els isquiotibials són el grup muscular afectat amb major freqüència, la qual cosa suposa el 37% de totes les lesions en les extremitats inferiors en aquest esport. Aquestes lesions solen generar baixes prolongades i, desafortunadament, la seva incidència va en augment.

Què són els ,músculs isquiotibials?

Els isquiotibials són un grup de músculs localitzats en la cara posterior de la cuixa, que s'estén des del maluc fins al genoll. Aquest grup està format per tres músculs principals:

1. Semitendinós
2. Semimembranós
3. Bíceps femoral, que es divideix en porció llarga i tala.

Aquests músculs són responsables de flexionar el genoll i estendre el maluc, funcions crucials per a activitats com córrer i saltar.

Lesions en els músculs isquiotibials

Símptomes

La majoria de les lesions dels isquiotibials es presenten com un dolor agut en la cara posterior de la cuixa, que impedeix continuar amb l'activitat física. Aquestes lesions solen produir-se en dos moments crítics:

1. Durant les carreres d'alta velocitat: en la fase terminal de la gambada, quan els músculs estan sotmesos a una contracció excèntrica.
2. En el moment de placatge o puntada, quan el maluc està en flexió i el genoll en extensió, i es produeix un allargament excessiu dels músculs isquiotibials.

Com es diagnostiquen les lesions d'isquiotibials?


Un diagnòstic precís és essencial per a determinar el temps de baixa i el pla de recuperació. Aquest diagnòstic inclou:


  • Identificar el múscul afectat
  • La localització de la lesió
  • El grau d'afectació del teixit connectiu.

Les lesions miofascials, per exemple, poden requerir fins a 3 setmanes de recuperació, mentre que les lesions en la unió múscul-tendinosa poden necessitar de 6 a 10 setmanes, i les lesions tendinoses podrien trigar de 2 a 4 mesos a sanar, en alguns casos, i requerir tractament quirúrgic.


El diagnòstic clínic es basa en una sèrie de preguntes sobre com va ocórrer la lesió i una exploració física exhaustiva del grup muscular afectat. Posteriorment, es poden requerir proves complementàries com ara ecografies o ressonàncies magnètiques. Aquesta última és especialment útil per a determinar l'extensió i localització exacta de la lesió.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Tractament i recuperació

Inicialment, el tractament conservador està indicat en la majoria dels casos. Durant les primeres 24-72 hores, es recomana la compressió, l'aplicació de gel i la restricció de la càrrega. S'ha d'evitar la presa d'antiinflamatoris. Posteriorment, el tractament inclou fisioteràpia específica amb exercicis i estiraments, diatèrmia i el manteniment de les estructures no lesionades, sempre respectant els temps biològics de la curació de la lesió.

Prevenció de lesions isquiotibials

La prevenció de lesions dels isquiotibials es pot abordar des de dos enfocaments:

1. Prevenció primària: inclou l'enfortiment muscular, estiraments, equilibri de força muscular, propiocepció i altres exercicis neuromusculars adaptats per a cada esport.
2. Prevenció secundària: ha de ser més personalitzada. És important tenir en compte les possibles lesions prèvies que hagi tingut l'esportista, i adaptada a les seves necessitats específiques.

Per a prevenir les lesions d'isquiotibials és fonamental un enfocament global que involucri l'esportista, a l'equip mèdic i a l'equip tècnic. La implementació de programes preventius personalitzats i el control de la càrrega d'entrenament són essencials per a reduir l'alta incidència i les recaigudes en aquesta mena de lesions.

La Clínica Tenis Teknon

A la Clínica Tenis Centro Médico TeknonEste enlace se abrirá en una ventana nueva estem compromesos amb la salut i el rendiment òptim dels esportistes. Per a això, oferim un diagnòstic precís, un tractament avançat i programes de prevenció i recuperació adaptats a les necessitats individuals de cada pacient.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.