Com recuperar la rutina esportiva després de les festes: consells de la Clínica Tenis Teknon
Les festes són un moment per a desconnectar, però també poden interrompre la nostra rutina esportiva. Reprendre els hàbits saludables requereix paciència, constància i una estratègia ben definida.
Principals riscos d'abandonar l'activitat física
Una pausa prolongada de més de set dies pot tenir efectes negatius en el teu cos. Els principals riscos associats a la falta d'activitat física estan relacionats amb el temps sense practicar esport. Si la pausa és de 3-4 dies, en principi no tindria efectes negatius. Tanmateix, si s'estén a 7 o més dies, això podria provocar una sèrie d'efectes adversos, com:
- una lleu pèrdua de massa muscular
- disminució de la flexibilitat
- augment del risc de lesions
- augment d'alguns quilos de teixit adipós, cosa poc saludable per al sistema cardiovascular
És important evitar llargues pauses, és clau per mantenir una bona salut física.
Impacte d'una pausa prolongada en el rendiment
Una pausa prolongada sense exercici sol afectar primer la resistència, i posteriorment pot provocar una disminució de la força i la flexibilitat. El cos perd la seva adaptació a la resistència i a la càrrega física. En tornar a l'entrenament i exercici, és possible experimentar sensacions de fatiga, la qual cosa al seu torn pot augmentar el risc de lesió.
La importància d'establir objectius realistes
En reprendre l'activitat física és important marcar un objectiu assolible, començant per metes petites, amb una intensitat baixa-moderada, i anar augmentant progressivament la durada i les càrregues dels entrenaments. S'ha de controlar la freqüència cardíaca, escoltar el cos i brindar suficient temps per a l'adaptació.
Exercicis recomanats per reprendre
Es recomanen exercicis de baix impacte i intensitat, com caminar o trotar suaument, nedar i caminar amb bicicleta. Posteriorment, es poden introduir exercicis de força i flexibilitat. Prioritza sempre la tècnica i evita la sobrecàrrega muscular i articular.
Pautes per prevenir lesions
Les pautes han de ser individualitzades, segons l'activitat física anterior i el nivell d'entrenament. De forma generalitzada, recomanaria realitzar una activació muscular adequada abans de cada sessió i estiraments suaus en finalitzar.
Incrementar la intensitat i les càrregues d'exercici de manera gradual és crucial perquè el cos s'adapti adequadament abans d'augmentar la càrrega o el volum, la qual cosa ajuda a evitar lesions.
Durada de la fase d'adaptació
Habitualment, la fase d'adaptació pot variar entre 2 i 4 setmanes, segons el nivell d'inactivitat i de l'estat físic previ. Durant aquest temps, l'objectiu principal és preparar el sistema cardiovascular i l'aparell locomotor per a l'activitat física habitual, evitant així lesions.
Este enlace se abrirá en una ventana nueva
Entrenar sol o acompanyat: ¿Què és millor?
És aconsellable seguir les recomanacions de professionals de la salut, que puguin guiar-te en les pautes adequades per a prevenir el risc de lesions, l'ideal és preparar-te per a fer esport, no fer esport per a preparar-te, sempre, per tant, és més ben acompanyat per a ajudar-te a seguir unes pautes adequades.
I si no aconsegueixes tornar als nivells d'entrenament anteriors...
És important no comparar-te amb els altres i no projectar metes difícils d'aconseguir. La clau està a treballar i realitzar diàriament uns objectius de millora personal, sense esperar resultats a curt termini, simplement tenir un pla diari objectiu, plausible i real de la capacitat personal que tenim per a poder arribar a aconseguir-los. Aquests poden estar marcats des de molts aspectes, i han de ser personals, sempre han d'estar plantejats de manera saludable i segura, donant-te suport dels professionals de la salut que et guiaran per a aconseguir-los.
Què has de tenir en compte quan tornis a entrenar
És molt important escoltar el nostre cos i ajustar el que va necessitant, i us preguntareu com puc escoltar-lo?, hi ha alertes mínimes a què moltes vegades no donem la importància que requereixen, com ara petites sobrecàrregues, dolors musculars, tendinosos o articulars, que si ocorren abans, durant o després de l'entrenament, són símptomes d'alarma.
El nostre cos necessita preparació i estímuls previs més lleus perquè pugui anar tolerant-los progressivament sense risc de lesió. L'ideal és aconseguir petits estímuls que facin que progressivament la forma física sigui l'adequada per a anar suportant exigències majors.
La Clínica de Tenis Teknon
A la Clínica de Tenis Teknon, partim d'un principi essencial: "Prepara't per a fer esport i no facis esport per a preparar-te." Per a aconseguir-ho, t'oferim un enfocament integral que inclou:Evaluación personalizada: Analizamos tu estado físico, antecedentes y limitaciones para conocer exactamente en qué punto te encuentras.
-
Pla d'acció progressiu: dissenyem un programa que et guiï pas a pas, adaptant-nos a les teves necessitats i garantint sempre la teva seguretat.
-
Prevenció de lesions: considerem la prevenció com una eina clau perquè gaudeixis de l'activitat física al màxim possible amb el mínim de limitacions.
A més, treballem per a potenciar el teu cos, ajudant-te a adquirir hàbits saludables i, si ho desitges, competitius. El nostre enfocament és personalitzat i holístic, utilitzant els últims avanços en activitat esportiva per a maximitzar els teus beneficis.
Et convidem a fer el primer pas cap a una versió més saludable de tu mateix!