Saltar al contingut

Guia completa del control gestacional. Quines proves m'han de realitzar durant l'embaràs?

Durant l'embaràs, hauràs de seguir una sèrie de controls obstètrics que inclouen diferents proves complementàries, totes dirigides al cribratge i al diagnòstic de diferents processos d'aquest període. A continuació, et detallem per trimestres el seguiment d'una gestació normal de baix risc.

Guia embarazo DonagrupGuia embarazo Donagrup

El control gestacional és essencial per a monitorar la salut i el desenvolupament de la mare i del bebè durant l'embaràs. En aquesta guia et proporcionem un desglossament trimestral de les cites mèdiques, proves i cribratges necessaris per a un embaràs de baix risc. Tingues en compte que cada embaràs és únic i que cada dona necessitarà unes proves determinades, en funció del seu estat de salut.

Quines proves m'han de realitzar durant l'embaràs?

Primer trimestre d'embaràs

Una vegada confirmat l'embaràs, has de demanar cita amb la teva ginecòloga o ginecòleg, que es realitzarà entre les setmanes 7 i 9. En aquesta, es fa un examen físic i ginecològic general, i una ecografia transvaginal per a confirmar l'embaràs i la seva viabilitat.

Durant aquest trimestre es realitzaran:

  • Ecografia del primer trimestre (setmanes 11-13). Idealment, es realitza en la setmana 12. S'avalua l'anatomia fetal i es mesura el plec nucal (o la translucència nucal, TN), un marcador clau per a la detecció de la síndrome de Down.

  • Analítica completa per a determinar diversos paràmetres, entre els quals dues hormones placentàries necessàries per a calcular el risc de síndrome de Down mitjançant un triple cribratge (setmanes 9-10)

Una vegada completada l'ecografia, el laboratori on et vas realitzar l'analítica realitzarà el càlcul del triple screening. Combinant dades de la teva història clínica (l'edat com a valor més important), analítica (hormones placentàries, BHCG i PAPP-A) i de l'ecografia (mesurament de la TN i del CRL) s'obtindrà un risc de síndrome de Down.

  • Baix risc: no es requereixen més proves.
  • Risc intermedi/alt: es recomana un test prenatal no invasiu (NIPT), que consisteix en una anàlisi de sang d'alta precisió, 99%, que permet detectar anomalies cromosòmiques.
  • Molt alt risc: es recomana una prova invasiva anomenada "biòpsia corial" o "amniocentesi".

Segon trimestre d'embaràs

  • Ecografia morfològica (setmanes 19-21). És l'ecografia que permet detectar de manera precoç malformacions fetals, gràcies a un examen exhaustiu de l'anatomia fetal.

  • Analítica del segon trimestre (setmanes 24-28). S'inclou el test d'O’Sullivan, per al cribratge de diabetis gestacional. Aquesta prova permet mesurar la glucosa en sang, després de la ingesta d'una beguda amb 50 g amb glucosa. Si aquesta surt alterada, es realitzarà una prova de tolerància oral a la glucosa, TTOG, per a confirmar el diagnòstic.

Entre les setmanes 27 i 36, s'administra la vacuna contra la tos ferina, recomanada per a totes les gestants, i per a dones Rh negatiu, immunoglobulina anti-D, en la setmana 28.

Tercer trimestre d'embaràz

  • Analítica del tercer trimestre (setmanes 32-34). Una analítica general que inclou proves de coagulació, necessàries per al part i l'anestèsia epidural.

  • Ecografia del tercer trimestre (setmanes 32-36). Estima el pes fetal, els nivells de líquid amniòtic i es realitza una nova valoració anatòmica.

  • Cultiu vagino-rectal (setmanes 35-37). Permet detectar el bacteri Streptococcus agalactiae, que pot colonitzar la vagina i el tracte gastrointestinal. En cas positiu, es requereix tractament antibiòtic durant el part.

  • Registre cardiotocogràfic (a partir de la setmana 39. S'avalua de manera setmanal la freqüència cardíaca fetal i la presència de contraccions, per a assegurar el benestar fetal fins al part.

El seguiment adequat d'aquestes recomanacions durant cada trimestre de l'embaràs és fonamental per a assegurar la salut de la mare i el bebè. Recorda sempre consultar amb el teu ginecòleg o ginecòloga per a personalitzar aquestes cures segons les teves necessitats específiques.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Check list proves de l'embaràs

TRIMESTRE

PROVA/ACTIVIDAT

SETMANA

Primer Trimestre

Primera visita ginecològica

7-9

Captura de pantalla 2024-05-14 a las 11.56.36Captura de pantalla 2024-05-14 a las 11.56.36

Analítica primer trimestre

9-10

Test prenatal no invasiu (NIPT)

>10

Ecografia del primer trimestre i triple screening

12 (11-13)

Segundo trimestre

Ecografia morfològica del segon trimestre

19-21

Captura de pantalla 2024-05-14 a las 11.56.50Captura de pantalla 2024-05-14 a las 11.56.50

Analítica del segon trimestre i prova O’Sullivan

24-28

Vacuna tosferina

27-36

Gammaglobulina anti-D (Rh negatiu)

28

Tercer trimestre

Analítica del tercer trimestre

32-34

MonitorrizaciónMonitorrización

Ecografia del tercer trimestre

32-36

Cultiu vaginorectal Streptococcus agalactiae

35-37

Visita anestesista

>35

Registre cardiotocogràfic

>39

Descarrega't la llista aquí

Donagrup Centro Médico Teknon

DonagrupEste enlace se abrirá en una ventana nueva està formada per un equip d'especialistes en obstetrícia, ginecologia i medicina reproductiva, que es caracteritza per un enfocament integral de la salut femenina. La seva prioritat és establir el millor diagnòstic i tractament de la patologia ginecològica, i la més cura seguiment de l'embaràs i part.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.